Közélet

2012.10.26. 09:44

A pécsi Zsolnay Negyed projektje nyerte a Média Építészeti Díját

A megépített házak közötti versenyben az elmúlt évek egyik legnagyobb szabású revitalizációs projektjének számító pécsi Zsolnay Negyed nyerte csütörtökön a média 2012-es építészeti díját, az MCXVI Építészműterem koordinálásával, a győztes terv pedig a XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környékének koncepciója lett, amelyet Marosi Miklós, Göcsei Sándor és Rabie Anisz készítettek.

MTI

A Média Építészeti Díjait csütörtökön késő este adták át a fővárosi Katona József Színházban.
   
A megépített épületek közötti versenyben pécsi Zsolnay Negyed koncepciója az Odoo-napház innovatív projektet, valamint az algyői Fehér Ignác Általános Iskola épületét előzte meg. A tervpályázaton győztes XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környékének koncepciója az Őriszentpéteren álló egykori gőzmalom épületét térségi információs központtá alakító koncepciót és a fertődi kastélyparkban álló, elhanyagolt lovardába álmodott kortárs koncertterem és zeneiskola tervét utasította maga mögé.
   
Az internetes szavazásokon a legjobb 10-10 pályamunka közül a közönség az epiteszforum.hu-n október 15. és 25. között választhatta ki a legjobb tervet, az index.hu-n pedig október 24-25-én a legjobb épületre lehetett voksolni.
   
Az építészfórumon szavazók a legjobb tervnek Báry Anikó és Varga Csaba FSH V.I.P. pavilon döntős pályázatát értékelték, az index szavazói pedig Mélázóhely az erdő mélyén - H lakóháza elnevezésű, Dévényi Tamás által megálmodott épületét tartották a legjobbnak.
   
Az est folyamán - a benevezett épületek tervezői között - két különdíj is kiosztásra került. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület idén második alkalommal jutalmazta a legjobb privát fejlesztést, amelynek ebben az évben a Kecskeméti versenyuszoda - élményfürdő és szálloda bizonyult (tervezők: Mikó László, Fazakas Bálint és Kürtösi Péter).
   
A Holcim "Fenntartható építészetért" különdíjat idén először ítélték oda annak az építésznek, aki innovatív, fenntartható megoldásokat használt az általa tervezett épületben. Az elismerést a Bachmann és Bachmann Építésziroda vehette át a Science Building projektért, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) természettudományi oktatás, kutatás és innováció helyszínének kivitelezéséért.
   
Az ünnepségen a díjak kiosztás mellett 2007 óta hagyomány, hogy minden évben az est díszvendégeként egy olyan mestert köszöntenek, akitől sokan, sokat tanulhattak és akit a szakma nem csak nagyra becsül és elismer, hanem tisztel és szeret is. Idén ezért a 81 éves Borvendég Bélát köszöntötték születésnapja alkalmából, aki személyesen nem tudott részt venni az eseményen.


   
A Média Építészeti Díjára idén 47 épülettel és 77 tervvel pályáztak, ezek közül választotta ki a nemzetközi előzsűri - a cseh Jan Kratochvíl, a román Arpad Zachi, a lengyel Kazimierz Kwasek, a szlovén Maruša Zorec és a magyar Götz Eszter - a díjra esélyes hat épületet és öt tervet. A csütörtöki döntőbe került versenyzők közül az újságírókból álló zsűri pontozásai alapján választotta ki a nyerteseket.
   
A szakmai zsűriben Sümegi Noémi (Heti Válasz), Kántor Viola (HírTV), Ligeti Nagy Tamás (HVG Online), Földes András (index.hu), Zsiray-Rummer Zoltán (Magyar Hírlap), Devich Márton (MTI), Kovács Olivér (muemlekem.hu), Szalai Anna (Népszabadság), Csűrös Csanád (Portfólió.hu), Kövesdi Péter (Hír24) és Mohácsi Szilvia (Aranymetszés főszerkesztője, M1) foglalt helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!