A polgári kultúrpolitika társadalmi jobbításait bemutató tanácskozást rendeztek Pécsett

Mandulavirág Kulturális Konferencia címmel a polgári kultúrpolitika társadalmi jobbításait bemutató tanácskozást rendeztek szerdán Pécsett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkárságának szervezésében.

A területért felelős államtitkár, Hoppál Péter az esemény előtt tartott sajtótájékoztatón a hét előadó részvételével megrendezett konferencia céljának nevezte a kulturális kormányzat intézkedéseinek megismertetését. 

Azok az emberek életminőségét javítják – jelentette ki a politikus a polgári kultúrpolitikát bemutató előadásában. Az államtitkárság tevékenységét értékelve felidézte: a 2010 és 2014 közötti kormányzati ciklusban az egy év alatt elfogadott kulturális témájú előterjesztések száma legfeljebb huszonhárom volt, amely szám 2015-ben “nagyon kemény munkával” negyvenötre, tavaly pedig hetvennégyre emelkedett.

A kulturális kormányzat két jelentős célkitűzését felelevenítve szólt a kulturális alapellátás keretében az intézményrendszer fejlesztésről, valamint a köz- és közösségi művelődés bővítéséről. Hoppál Péter a kulturális eszközökkel jól szolgálható nemzetstratégiai pillérek között említette a középosztály bővítését, a családok erősítését, a polgárok kultúrateremtésébe, kulturális közösségekbe való bevonását, illetve a kisebb települések felzárkóztatását.

Az ágazat finanszírozására kitérve megismételte: a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban kulturális fejlesztésekre fordítható mintegy 74 milliárd forintos forrás a 2014-2020-as időszakban több mint 100 milliárdra nőtt.  Emlékeztetett arra is, hogy a 2014-től a kormány mintegy 500 milliárd forintos összeget fordít a kulturális infrastruktúra-fejlesztésre.

Csath Magdolna közgazdász a kultúra és gazdaság kapcsolatát vizsgáló előadásában úgy fogalmazott: “a kultúra nem költség, hanem a versenyképesség érdekében tett beruházás”, hozzájárul a gazdaság eredményességéhez. A helyi kultúra, a hagyományok felébresztése és továbbvitele a társadalmi-gazdasági fejlődés fontos forrása – tette hozzá. Mint közölte, a kulturális területen keletkezett érték hosszú távon az országban marad.

A szakember szerint “el kell végre terjeszteni Magyarországon, hogy a GDP rossz mutató”. Csath Magdolna szerint helyet kell adni a közgazdasági gondolkodásban a puha mutatóknak (életminőség kulturáltság, jól-lét, boldogság), egyúttal azt sürgette, hogy a kultúra is legyen a magyar jövőt hosszú távra biztosító stratégiai ágazat.

Dér Ágnes, a közmédia az oktatási és kulturális témákkal foglalkozó M5 csatornájának igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a  szeptember 18-án indult új televízióadóra a visszajelzések alapján szükség volt, azt minden szolgáltató ingyenesen biztosítja. A csatorna kiszámíthatóságra törekszik, ezért a kora délutáni sávban elsősorban magyar alkotók által készített ismeretterjesztő, természet- és dokumentumfilmek kerülnek műsorra. A késő délutántól oktatási programok, estétől pedig minőségi kulturális műsorok mellett híradó is látható az M5-ön – tette hozzá Dér Ágnes.

zintén lényegesnek nevezte, hogy a csatorna a nyelvtanulás ügye mellé állt, ezért az M5-ön vetített idegen nyelvű tartalom eredeti nyelven, felirattal látható, a csatorna angol, német, francia, olasz, spanyol és orosz nyelvtanfolyam-sorozatot is indított.

A konferencián még Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár; Nagy Zoltán, az Emmi EU-fejlesztések koordinációjáért és stratégiájáért felelős helyettes államtitkára; Lakner Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja, valamin Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere tartott előadást.

A városvezető a tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a konferencia színhelye elismerése annak az útnak, amelyen a város tíz éve elindult, s amelynek része volt az EKF-cím viselése. A tanácskozás azt üzeni, hogy a fővároson kívül a vidék Magyarországán is van élet, Pécsett ráadásul pezsgő kulturális élet is – fűzte hozzá.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Súlyos baleset történt a Komlói úton
2
Belefulladt a Balatonba egy középkorú pécsi férfi
3
Felborult egy betegszállító Pécs határában, négyen súlyosan megsérültek
4
Belefulladt a Dunába egy fiatal Mohácson
5
Fegyverrel raboltak ki egy dohányboltot Pécsen – Videó!
szépen csillog
Második lett a férfi kardcsapat
bankók / 36 perce
Elsejétől nem fogadják el a kétezreseket és az ötezreseket
Már csak egy hétig lehet a régi 2000 és 5000 forintos bankjegyekkel fizetni, mert ezeket a címleteket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kivonja a forgalomból.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapánk, testvérünk és kedves rokonunk TISZPERGER JÓZSEF 58 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. július 27-én 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy dísztermében. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet a rokonoknak, barátoknak, kollégáknak, ismerősöknek, akik HORVÁTH JÁNOSNÉ Pozsonyi Ilona búcsúztatásán megjelentek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk NÉMET TIBOR (volt kesztyűs) pécsi lakos 61 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 28-án 14 órakor lesz a pécsi köztemető díszterméből. A gyászoló család
Mindazokkal tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, nagymamánk, dédink BLUM JÓZSEFNÉ életének 93. évében elhunyt. Temetése 2017. július 27-én a 13.30 órakor kezdődő gyászmisét követően 14 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk MAZAGA TIBOR eü. gázmester 68 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2017. július 26-án 15 órakor lesz a nagypeterdi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KOVÁCS JÁNOS volt kökényi lakos 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 27-én 14 órakor lesz a kökényi temetőben. A gyászoló család
Gyógyíthatatlan / 38 perce
Vége a Charlie Gard drámának – Lekapcsolják a kisfiút a gépekről
gyerekjáték / 1 órája
Egy testhosszal a világ előtt
Lelkiző / 1 órája
Ön mindent ráhagy a párjára? Most kiderül!
videó / 2 órája
Négylábú menyasszony és vőlegény volt a meglepetés egy lagzin
Forrás: Mohácsi Újság.hu
Pirula / 2 órája
Így pakolja a gyógyszereket, ha utazik!
nehéz eset / 2 órája
Cassano eligazolt a Hellas Veronába, vagy mégsem?