Közélet

2013.05.14. 19:23

A pusztulás az úr a volt pécsi vidámparkban

Elkeserítő képet mutat az egykori Pécsi Vidámpark, a pusztulás, rothadás minden pontján tetten érhető, ma már talán hajléktalanok sem szívesen laknak az egykor szebb napokat látott park még úgy-ahogy álló ingatlan-romjaiban.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Az a kép, ami a Mecseken, az egykori Pécsi Vidámparkban fogadja a belépőt, lehangoló, gyomorforgató, de mindenekelőtt elkeserítő. Akkor is, ha tudjuk, hogy a volt angolpark felett eljárt az idő, a világ megváltozott. Valószínűleg azért is felkavaró a pusztulás, a rothadás látványa, mert sokunkat számos személyes emlék köt a vidámparkhoz, s ugyan ma már egy játék sincs fent, minden helyszín beazonosítható, s az egykor itt önfeledten szórakozó gyerekek kacaja még hallik a fák közt, ha lehunyjuk szemünket.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint mit kellene kezdene a bezárt pécsi vidámparkkal?
---------------------------------------------------------------------------

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ez aztán nem vidámpark
[/caption]

Látható, hogy hajléktalanok tanyáztak itt, de talán már nekik sem felel meg a hely. Szeméthegyek, összetört üvegek, kosz és mocsok van mindenütt, csak a vad természet burjánzott el, s veszi lassan vissza magának a területet, ami valaha az övé volt.

A Dömörkapuhoz azért mentünk fel, mert egy olvasónk arról tájékoztatott, hogy az előző üzemeltető által ott tartott állatok után hatalmas trágyadomb maradt, s ez veszélyeztetheti a vízbázist. A trágyadomb még ott van, de lassan már benövi a gaz. Ráadásul háziállatokat tartottak itt, engedéllyel, így a vízbázis nem volt és nincs veszélyben.

A vidámparkban két éve nincs élet, de a korábbi évek is többnyire a napról-napra élésről szóltak. Az ingatlan a városé, a Pécs Holding próbálja meg hasznosítani. Barna Béla vezérigazgató az mondta, semmiképpen sem maradhat így a terület, egy-két éven belül mindenképp normális körülményeket teremtenének, akár civil szervezetek bevonásával.

Az egykori vidámparkról nem mondtak le, sőt vannak hasznosítási ötleteik, de erről többet egyelőre nem mondhatott. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terület alkalmas lehet arra, hogy átmenetileg itt helyezzék el a vadállatokat az állatkert átépítésének idején, ami a remények szerint hamarosan kezdetét veszi.

Egymilliárdnál is többet költhetnek az állatkertre

Több mint egymilliárd forintot költhet a pécsi önkormányzat az állatkert és környezete rendbetételére, mint ahogy arról már beszámoltunk. A Pécsi Állatkert korszerűsítésére egy győztes uniós pályázaton szereztek támogatást. A pénz amiatt is jól jön, mert jelen formájában az állatkertet 2015 után nem lehetne üzemeltetni, márpedig a zoo ismert környezetvédelmi hiányosságait is orvosolnák, miközben egy ökuturisztikai élményparkot, valamint egy új erdei kerékpárutat is kialakítanának a Mecseken.

Az 1,1 milliárd forintos támogatáshoz Pécsnek nem kell saját erőt biztosítania. Az építkezés előreláthatóan a nyár végén kezdődhet, és legalább fél-háromnegyed évet vesz igénybe, a teljes program azonban 2014 novemberéig tarthat. A ma a belvárosban működő Akvárium-Terrárium is a Mecsekre költözik, s a terveket úgy állították össze, hogy a fejlesztés folytatható legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!