Közélet

2016.06.30. 18:32

A ráják is elpusztultak a Pécsi Állatkert akváriumában

Elpusztultak a közönséges mérgesráják a napokban a Pécsi Állatkertben, tudta meg a Dunántúli Napló. Kivizsgálják az állatok elpusztulását.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Korábban több példány is volt, de elhullottak, s legutóbb az utolsó két egyed is kimúlt – információnkat megerősítette Borbás Károly. A pécsi zoo igazgatója hozzátette, egyelőre nem tudják, mi okozta a mérgesráják pusztulását, de kivizsgáltatják az okát. Elindul egy, az állatkerti nyitóhétvégén kimúlt zebracápáéhoz hasonló eljárás. Éppen tegnap írtuk meg, hogy a napokban vették kézhez a holland Utrechti Tudományegyetem laborja számára elküldött cápa szövetminta vizsgálati eredményét, amely szerint az egyednél aorta (verőér) elmeszesedést állapítottak meg. Az igazgató érdeklődésünkre azt mondta, kizárja, hogy az akváriummal, vagy a vízzel lehet valami, a cápa sem amiatt múlt ki, de többet a vizsgálatok után tudnak majd.

A pécsi zoo népszerűsége töretlen, az első hónapban több mint ötvenezer látogatót fogadtak, mostanra hatvanegyezer főt. A vadasparkban tegnap tartott sajtótájékoztatón hangzott el a legfrissebb szám, s hogy minden második látogató gyermek. A nagyságrend beszédes, a bezárás előtti utolsó teljes évben 59 ezren váltottak jegyet, nem számolva az akvárium-terrárium látogatószámát.

A sajtótájékoztatót azért tartották, mert az állatkert, az önkormányzat és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság baranyai kirendeltsége együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy mától a pécsi zoo ingyenes belépést biztosít a Baranya, Tolna és Somogy megyében nevelőszülőknél, gyermekotthonokban élő gyerekeknek.
Őri László, Pécs alpolgármestere fontos és szimbolikus, a társadalmi felelősségvállalás jegyében tett lépésnek nevezte az új lehetőséget.

Táblák, lépcsők

Rákérdeztünk több, az elmúlt hetekben, olvasóink által felvetett problémára is. Borbás Károly azt mondta, már kihelyeztek több tájékoztató táblát arról, merre találhatók a mosdók. Kerültek már ki angol nyelvű általános tájékoztató táblák is, s továbbiakat is terveznek, tárgyalnak nyelviskolákkal, más idegen nyelvű feliratozás biztosítása érdekében. Az akvárium-terrárium részen lévő fókabetekintő ablak csak lépcsőkön elérhető, kerekesszékkel nem, vetettük fel. Tárgyalni fognak a tervezővel és a kivitelezővel, hogyan lehet ezt a problémát megoldani, ígérte az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!