Közélet

2010.02.15. 09:52

A számvevőszék és a nyomozóiroda az Erfo központjában

Áll a bál az Erfo-Agora ügyben. Baranya megyében megváltozott munkaképességűek ezreinek állása függ a fővárosi cég viselt dolgaitól.

Balogh Z.

Tavaly, éppen karácsony előtt negyven, megváltozott munkaképességű dolgozót küldtek el a pécsi üzemből. Az elbocsátásokra, információink szerint, azért volt szükség, mert a pénzt hozó munkák egy részét a fővárosba, illetve Szegedre „szervezte ki” a fővárosi Erfo Nonprofit Kft., amelyik a pécsi-baranyai 1,2 milliárd forintos vagyonú, ezerfős, nyereséggel termelő Agorát két éve felügyeli. Úgy tűnik, fölöslegesek voltak a pécsiek. Az Agora vagyona és dolgozói nélkül azonban a bő háromszázas létszámú budapesti cég gyakorlatilag életképtelen lenne.

Az elmúlt héten új ügyvezetőt találtak az Agora élére: Kovács Gyulát, aki korábban nyolc éven át volt a Zsolnay Rt. vezérigazgatója. Nem lesz könnyű dolga, ugyanis a kft. kétéves átfogó adóhivatali revíziónak néz elébe. Másrészt az Erfo futó ügyei – ha az Agora önállóságában vagy a felügyeletében nem lesz semmi változás – mindent meghatározhatnak. A fővárosi cég ugyanis perben áll az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnyal, az áprilisban lezáruló eljárás tétje több mint százmillió forint. Lapunk információi szerint az Erfo Kft. nincs túl jó pozícióban, akárcsak abban a márciusban első fokon záruló munkaügyi perben sem, amelyben csaknem 25 milliót bukhat. A legrosszabb esetben az Erfo – amellett, hogy nem tudja kifizetni az Agora pécsi üzemének havi hétmilliós bérleti díját – bért sem tud fizetni. Márpedig egyetlen nap csúszás azt jelenti, hogy búcsút mondhat az állami támogatásnak, becsődöl, és magával rántja a Baranyában dolgozókat is.

Bókay Endre pécsi országgyűlési képviselő, akinek a választókerületében az Agora működik, a napokban interpellációt nyújtott be a Parlamentben az Erfo-Agora kapcsolat tisztázását kérve. A képviselő mellékelt egy feljelentést is, amit a Nemzeti Nyomozó Irodának továbbított a Vám- és Pénzügyőrség. Az NNI-nek amellett, hogy az Erfo esetleges fiktív, több tízmilliós számlázásait kell megvizsgálnia, arra is választ kell keresnie, hogy mit takarnak azok a tavaly őszi milliós számlák – lapunk birtokában három másolat van –, amelyek nyomozásról szólnak. A feladattal megbízott cég nem más, mint az Erfo által felfogadott, Dunakesziben bejegyzett társaság, amely a pécsi üzem biztonságáért volt felelős. Az NNI mellett az elmúlt hétfőn az Állami Számvevőszék emberei is megjelentek a budapesti cég központjában.

Megoldhatónak látja

Az Agora új ügyvezetője, Kovács Gyula úgy látja, összehangolhatóak a politika, a szakma és a tulajdonos érdekei.  Az igazgató pénteken tárgyalt az ormánságba tervezett több százmilliós beruházás menedzsmentjével, a pályázatot ma estig kell beadni a kistérségi szervezethez. A selylyei társulás elnöke, Nagy Attila, aki többedmagával az utóbbi hónapokban a háttérben keményen küzdött az Ormánsági beruházásért, bízik abban, hogy a józan ész győz majd, amikor döntésre kerül a sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!