Közélet

2007.10.12. 11:33

A szocialistákon bukott a bányász emlékpark

Bár az előzmények szerint sima ügy lett volna, a városi közgyűlés végül leszavazta a vasasi bányász emlékpark ügyét. Ez elsősorban a szocialistákon múlt - az ötlet előterjesztője például nem is szavazott.

Cs. L. (Dunántúli Napló)

A Vasasi Szent Borbála Egyesület bányász emlékpark kialakítását, és a területen bányászati eszközök elhelyezését tervezte a Bencze József utca és a D utca kereszteződésének délkeleti oldalán. A ma is meglévő díszkertben egy ismeretlen bányász szobrát és két oldalán a Vasason működtetett „ős”-tárók és a későbbi jeles tárók, aknák adatait megörökítő monolitikus kőtömbökre felerősített gránit- táblákat terveztek.

Az egyesület azzal a kéréssel fordult a pécsi önkormányzathoz, hogy adja az emlékmű kialakításához szükséges területet haszonkölcsön-szerződés keretében térítésmentesen tizenöt évre a használatába. Az előterjesztés anyagát a város gazdasági bizottsága hat, kulturális bizottsága öt igen szavazati arányban támogatta, és javasolta elfogadásra a közgyűlésnek. Az ügy tehát simának tűnt, a hivatal elő is készítette a szerződést, már csak a közgyűlés formális rábólintása hiányzott.

A minapi szavazás azonban igen meglepő eredményt hozott. A szocialista párti képviselők egy része nemmel szavazott, egy része tartózkodott, egy része pedig egyáltalán nem szavazott. Nem szavazott például maga az előterjesztő, Juhász István, a gazdasági bizottság elnöke sem. Az MSZP-sek közül mindössze Tóth Mihályné, a terület képviselője nyomta meg az igen gombot, valamint Gonda Tibor alpolgármester.

Huba Csaba önkormányzati képviselő (Fidesz) szerint az egyesület iránt megnyilvánuló politikai ellenszenv lehet az ügy hátterében, Nyögéri Lajos, az MSZP frakcióvezetője pedig azt mondta, hogy „szélesebb körű egyeztetés” után a következő közgyűlés elé terjesztik a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!