Közélet

2013.06.14. 11:51

A tetőzés már elhagyta az országot - a vízügy közleménye

A Duna a térségben csak nagyon lassan néhány cm-t csökkenve apad, de a tetőzés már elhagyta az országhatárt.

forrás: Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén, védvonalain Dunaszekcsőn június 12-én 17-kor 977 cm-el órákon keresztül tetőzött (LNV 992cm), Mohácsnál 964 cm-el (LNV 984cm) június 13-án hajnali 3 órától szintén hosszan elhúzódva tetőzött a folyó. A Duna a térségben csak nagyon lassan néhány cm-t csökkenve apad, de a tetőzés már elhagyta az országhatárt.

Az árhullám tetőzése Mohácsnál csütörtökön 04:00 - 18:00 óra között 964cm-es vízállással történt, 13-án este 18:00 órától elkezdődött az apadás óránként 1 cm-es értékkel. (Vízállás 11:00 órakor 957 cm volt)

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által megépített kompkikötő árvízvédelmi falban lévő nyílás elzárása tartja az árvizet. A partfal további két nyílását (Sokac rév és csónakháznál lévő) nem érte el a Duna a tetőzés során. A partfal lezárt kapuit és a komplejáróban lévő elzárást a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatosan ellenőrzi. A csónakház mellett a víznyomás hatására a mentett oldali sétányon is megjelent a víz. A többi átjáró lezárása az előre jelzett vízállás értékek figyelembe vételével nem szükséges, de ezek is folyamatos megfigyelés alatt vannak.

A védvonalon a mentett oldalon több helyen az előző napokhoz képest az árvízszint emelkedésével intenzívebben fakadó vizek jelentek meg, ezeket a Vízügyi Igazgatóság szakemberei megjelölték és figyelemmel kísérik, szükség szerint beavatkoznak. A szántókon és az erdőterületeken terjednek intenzívebben. A Boki gátőrjárásban tapasztalt csurgás intenzitása változatlan.

Dunaszekcső térségében az Alsó-dunasor, Felső-dunasor és a kapcsolódó utcák védelme folyamatban van, a dunaszekcsői önkormányzat védekezési munkáit nappali és éjszakai műszakban 2-2 fő vízügyi műszaki irányító segíti. Dunaszekcsőn a Duna apadása 08:00 óráig a tetőzés óta 9 cm volt. A vízügyi szakemberek Bár településen is a biztosítják éjjel-nappal a műszaki segítségnyújtást az önkormányzat védelmi munkájához. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatos kapcsolatot tart fent a Polgármesteri Hivatalokkal és további a védekezésben résztvevő szervezetekkel.

Mohácson a Szent János utcában az útburkolat egy nagyobb szakaszon megsüllyedt. A mohácsi önkormányzat a szennyvízátemelő közelében történt útroskadást lokalizálta, a szennyvízelvezetést ideiglenesen megoldotta. A bekövetkezett állapot 48 órája változatlan. A jelenlegi Duna vízállás erre azállapotra nincs hatással.

Vízügyi szakemberekből álló négytagú szakértői csoport a helyszínen tájékozódott a helyzetről. Megállapításuk szerint a helyszínt folyamatosan figyelni kell, mivel árvízi jelenség is előfordulhat. Vészőröket helyeztünk ki a helyszínre és az esetlegesen szükséges beavatkozások erőforrás igényét is meghatároztuk.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén feladatot ellátó 27 fő visszavezénylése tegnap 18:00 órával megtörtént, akik 23:00 órakor érkeztek vissza a Vízügyi Igazgatóság pécsi központjába. Továbbá 4 fő Báta községben árvízvédelmi munkát végez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!