Közélet

2006.04.14. 10:00

A tudósok szerint vétek lenne a Tubesre katonai radart telepíteni

Pécs | A Tubesre telepítendő radar lehetséges élettani hatásairól szakemberek részvételével tartott lakossági fórumot a Nevelési Központban a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM).

Babos Attila - Dunántúli Napló

– A leginkább érintetteknek, a kertvárosiaknak szervezett fórumot a CMM szerda estére, a Nevelési Központba. Ha ugyanis felépül a lokátor a Tubesen, ők lesznek azok, akiket a legtöbb mikrohullámú sugárzás éri – közölte Vicze Csilla, a CMM egyik képviselője. A civil szervezet dr. Kellényi Lóránt neurobiológust, valamint dr. Hummel Zoltán és dr. Kóbor József biofizikusokat kérte fel arra, hogy ismertessék álláspontjukat a Tubesre tervezett katonai lokátorral kapcsolatban. Az egyik alapvető cél az volt, hogy eloszlassák azokat a vádakat, amelyekkel gyakorta illetik a környezetvédőket, miszerint ők hozzá nem értő, riogató társaság lennének. Dr. Kellényi Lóránt, a Bristoli Egyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója határozattan fogalmazott. A mikrohullámú sugárzás élettani hatását vizsgáló szakember kijelentette, az elmúlt években állatokon és önkénteseken végzett kutatásai is rámutattak annak káros hatásaira. Ezt előadásában dr. Hummel Zoltán is megerősítette.

Dr. Kóbor József kiemelte, a sugárzás csak egy része annak a problémának, amit a radar Tubesre telepítése okozhat. Ilyen még a természeti környezet és a vízbázis veszélyeztetése. Az pedig, hogy a világon példátlan módon kevesebb mint 15 kilométerre lenne a várostól a lokátor – a Tubes a Széchenyi tértől csupán 4,2 kilométerre van –, nem csak az emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt lehet kritikus, de stratégiai szempontból, a város fenyegetettsége szempontjából is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!