Közélet

2016.07.14. 19:00

A vár fáiért gyújtottak mécsest a tiltakozó szigetváriak

Elfogadhatatlannak tartják, hogy megkérdezésük nélkül döntenek a védett növények kivágásáról.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A várpark vágásra kijelölt fáinak megmentéséért gyűlt össze mintegy ötven ember csütörtök délután a Szigetvári Vár bejáratánál.

– Nem állunk senki útjába, nem tiltakozunk a vár, a város fejlesztésére irányuló törekvések ellen, mindössze az országos és helyi jogszabályok betartására szeretnénk felhívni az állami vagyonkezelő figyelmét  – mondta a tiltakozás szónokaként Salamon Ferenc, a szervező Szigetvári Emberekért Egyesület titkára. – Utóbbiak szerint a várfelújítás bonyolítójának mindenképpen egyeztetnie kellett volna előzetesen a helyi önkormányzattal a tervezett fakivágás miatt, ez azonban nem történt meg.

Ellenpéldaként a vártól pár kilométerre fekvő Török-Magyar Barátság Park felújítását hozta fel, amelynek tervei és munkálatai kezdetektől fogva nyilvánosan elérhetőek.

A tiltakozók közül többen fogalmazták meg: érthetetlen, hogy miért kell kivágni a várpark természeti és gyógyhelyi védettséget élvező fáit, cserjéit. Mint lapunk tegnapi számában megírtuk, a munkálatokért felelős Forster Gyula Állami Örökségvédelmi Központ – elfogadva tervezők által javasolt, a vár erőd jellegét kidomborító és láttatni kívánó koncepcióját – rendelte meg 27 fa és cserje eltávolítását a várparkból.

– Céljaink érdekében nem akarunk sem erőszakot alkalmazni, sem politizálni, mindössze értékeinket szeretnénk megvédeni – mondta a demonstráció végén Salamon Ferenc.

A tiltakozást kisebb közjátékként szakította félbe, amikor egy, a demonstrálók között sietősen áthajtó autós a járműből kipattanva kérte számon, hogy valaki ráütött a kocsijára. A megmozdulás végül  békésen zárult, a fákért aggódó szigetváriak mécseseket gyújtottak a Várbaráti Kör alapító elnökéről, Molnár Imréről elnevezett sétány jelzőkövénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!