Közélet

2016.12.05. 10:24

A városlakók emlékeit gyűjtik Pécs történetéhez

A fiókokban őrzött levelek és szóban felidézett visszaemlékezések is a város közös történetének részévé válhatnak egy helyi kezdeményezés, a Pécs8 révén, amely Pécs 1945-től 1990-ig terjedő időszakát tárja fel.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

A város egykori és mostani lakóit vonja be minden eddiginél aktívabban a múlt feltérképezésébe a Pécs Története Alapítvány. Egy készülő történeti monográfiához a helyiek emlékeit, dokumentumait, a történelmet képviselő tárgyait gyűjtik össze, hogy Pécs 1945-től 1990-ig terjedő történetével kapcsolatban minden ötlet, egyéni ismeret és közösségi emlék közösségi élménnyé válhasson. Mint Dévényi Anna és Bánkuti Gábor, a PTE Bölcsészettudományi Karán működő Modernkori Történeti Tanszék kutatói elmondták, az első ütemben jövő nyárig tart az emlékek gyűjtése, a monográfiának 2018-ban kell elkészülnie. Mivel ez lesz a nyolcadik kötet a Pécs története sorozatban, a programnak a Pécs8 címet választották.

A cél messze nemcsak a tudományos kutatás, hanem az ismeretterjesztés olyan fórumainak megteremtése és összehangolása, amely a hétköznapi embereket, a pécsi civileket is bekapcsolja a város történetének feltárásába. A tervezett városmonográfia így szakmai és társadalmi igényeket is kielégíthet, miközben kreatív együtt gondolkodásra, közös alkotásra ösztönzik korosztálytól függetlenül Pécs minden egykori és jelenlegi lakosát.

Fotó, dokumentum, saját emlék

A papíralapú dokumentumokat és fotókat a Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Osztályán várják (Universitas u. 2/a, h–p 8–18 h, Pap Dávid Zoltán osztályvezető, [email protected]). A tárgyi emlékeket és fotókat a Janus Pannonius Múzeum Várostörténeti Múzeuma gyűjti (Felsőmalom utca 9., h–cs 10–16 h, Pásztor Andrea muzeológus, [email protected], tel.: 30/566-9740). Aki megírja visszaemlékezéseit, történeteit, vagy már digitalizált anyagot küldene, az a [email protected] e-mail-címen jelentkezhet. Ezen a címen fogadják a programmal kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!