Közélet

2011.12.21. 18:39

A vízdíjemelést is megtámadja a kamara

Az ingatlanadó után a vízdíj emelése miatt is a Közigazgatási Hivatalhoz fordul a helyi vállalkozások érdekeit képviselő Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A gazdasági önkormányzat a pécsi vízdíj növekedésének 8,4 százalékos mértéke mellett elsősorban azt nehezményezi, hogy a városvezetés nem kérte ki a kamara véleményét a helyi gazdálkodókat érzékenyen érintő kérdésben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Drágul a víz: nemcsak a családok, a vállakozások is megérzik (fotó: AS)
[/caption]

– A kamara általános tapasztalata, hogy a pécsi, Pécs környéki vállalkozások teljesítőképességük határán vannak. Annyi tartalékuk sincs, hogy esetenként az éves szinten néhány tízezer forintos drágulást kigazdálkodják – beszélt a tapasztalatokról dr. Síkfői Tamás, a kamara titkára.

Ez az általános helyzet áll a döntés mögött, amit a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége hozott legutóbbi ülésén: az ingatlanadóhoz hasonlóan a víz- és csatornadíjak emelése kapcsán is felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Közigazgatási Hivatalhoz.

---------------------------------------------------------------
Ön szerint lesz-e hatása a kamara tiltakozásának? Szavazzon a középső hasábban!
---------------------------------------------------------------

A kamara egyben arra hívja fel a városvezetés figyelmét, hogy a vállalkozói terhek emelése a foglalkoztatás további csökkenését, vállalkozások megszűnését, elvándorlását eredményezheti, ami viszont tovább csökkentheti a helyi adóbevételeket is.

A társasházban élők érdekképviselete is tiltakozik a növekvő terhek miatt

Nem csak a kamara emelt szót a pécsi víz- és csatornadíjak emelése ellen, hanem a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetsége is. Más közüzemidíj-emelések és a növekvő lakossági terhek mellett a vízdíj is jelentősen hozzájárul a háztartások folyamatosan romló pénzügyi helyzetéhez.

Nagy Emil, a szövetség elnöke kiemelte, hogy érdekképviseletként már a közgyűlést előkészítő bizottsági üléseken is hangsúlyozták: ha a városlakóktól elvárható, hogy minden ilyen esetben „rendezzék át életvitelüket, húzzák meg a nadrágszíjat”, akkor ezt a városvezetésnek és cégeinek is meg kellene tennie. Utóbbiak gazdálkodását is a befolyó díjtételekhez kellene igazítani. Mert elfogadható indok, hogy a korábbi tarifák nem nyújtanak elég fedezetet a közüzemek működésére, nyereségképzésre, ugyanakkor világosan látszik, hogy a fogyasztók széles tábora is hasonló helyzetben van. Éppen ezért félő, hogy tovább fog növekedni azoknak a száma, akik képtelenek kifizetni a növekvő díjtételeket.

A kockázat felvetése mellett a szövetkezet képviselője emlékeztetett a városvezetésnek a Pécsi Vízmű elfoglalásakor tett nyilatkozatára, hogy „az új szolgáltató a pécsi polgárok számára spórol, mivel nem diktálhat árat a tulajdonos befektető, illetve a működésből keletkező nyereség itt marad”.

Ezért tiltakozik, és egyeztetési lehetőséget kér a szövetség az érintett lakóközösségek nevében.

Újra napirenden?

A kamara az ingatlan- és telekadó átalakítása, a tarifák emelkedése miatt is a Közigazgatási Hivatalhoz fordult. A kifogása akkor is az volt, hogy nem, illetve roppant szűk határidővel kaptak tájékoztatást a díjemelési szándékról. Lapunk információja szerint a helyi adók kérdését január 19-én újra napirendre tűzi az önkormányzat. A kamara javaslata szerint elsősorban a multinacionális szereplőket kellene nagyobb teherviselésre késztetni a helyi kis- és középvállalkozások javára.

Nem változtatnak

Továbbra sem tervezi a közgyűlés által elfogadott víz- és csatornadíj módosítását az önkormányzat – reagált a Dunántúli Napló érdeklődésére tegnap dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Mint a városvezető elmondta, az önkormányzatnak a jelenlegi helyzetben meglehetősen szűk a mozgástere ebben a kérdésben. A 8,4 százalékos díjemelésnek több, gyakorlatilag nélkülözhetetlen eleme is van, hangsúlyozta Páva Zsolt. A városvezetés indokai szerint az infláció ebből bő 4 százalék, további 2 százalékot tesz ki az áfaemelés, 2 százalékra pedig azért van szükség, mert a korábbi francia tulajdonos által elodázott hálózatfelújítást jövőre el kell végezni. Utóbbi műveletet már nem lehet tovább halogatni a megbízható és minőségi vízszolgáltatás érdekében – mondta a polgármester.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló) Újra napirenden? A kamara az ingatlan- és telekadó átalakítása, a tarifák emelkedése miatt is a Közigazgatási Hivatalhoz fordult. A kifogása akkor is az volt, hogy nem, illetve roppant szűk határidővel kaptak tájékoztatást a díjemelési szándékról. Lapunk információja szerint a helyi adók kérdését január 19-én újra napirendre tűzi az önkormányzat. A kamara javaslata szerint elsősorban a multinacionális szereplőket kellene nagyobb teherviselésre késztetni a helyi kis- és középvállalkozások javára. Nem változtatnak Továbbra sem tervezi a közgyűlés által elfogadott víz- és csatornadíj módosítását az önkormányzat – reagált a Dunántúli Napló érdeklődésére tegnap dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Mint a városvezető elmondta, az önkormányzatnak a jelenlegi helyzetben meglehetősen szűk a mozgástere ebben a kérdésben. A 8,4 százalékos díjemelésnek több, gyakorlatilag nélkülözhetetlen eleme is van, hangsúlyozta Páva Zsolt. A városvezetés indokai szerint az infláció ebből bő 4 százalék, további 2 százalékot tesz ki az áfaemelés, 2 százalékra pedig azért van szükség, mert a korábbi francia tulajdonos által elodázott hálózatfelújítást jövőre el kell végezni. Utóbbi műveletet már nem lehet tovább halogatni a megbízható és minőségi vízszolgáltatás érdekében – mondta a polgármester. Drágul a víz: nemcsak a családok, a vállakozások is megérzik (fotó: AS) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!