Közélet

2016.07.17. 14:57

A Völgységi-patak okozta a legnagyobb gondot

A hétvégén mintegy ötven esetben riasztották a megye tűzoltóit a viharral összefüggő káresetek felszámolásához. A legtöbb bejelentés Pécs és Komló környékéről érkezett.

Bama.hu (forrás: Katasztrófavédelem, Olvasóink)

Mecsekpölöskén, a Rákóczi utcában a Kaszárnya patak vízszintje is megemelkedett. Mintegy 2 x 20 méteres szakaszon a töltés szintje alacsonyabb, így megelőző jelleggel ötszáz, a katasztrófavédelem által biztosított homokzsákot helyeztek ki az érintett területre. A helyszínt a komlói hivatásos tűzoltó-parancsnok is bejárta.

Magyaregregyen a Rákóczi utcában a Völgységi-patak kilépett a medréből és egy családi ház udvarát elöntötte.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Magyaregregy, Fotó: Mailach Márk
[/caption]

Az önkormányzat huszonkét közmunkással és önkéntessel száz darab homokzsákot helyezett el mintegy húsz méter hosszan, valamint további négyszáz homokzsákot töltöttek meg és helyeztek készenlétbe. A komlói katasztrófavédelmi megbízott  a helyszínen segítette a védekezést.

Kárászon az Ady Endre és a Petőfi utcában is kilépett a medréből a Völgységi-patak. Az önkormányzat harmincnégy közmunkással és önkéntesekkel százötven méter hosszan kilencszáz homokzsákot helyezett ki.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kárász, Fotó: Gizus Lépné, Facebook
[/caption]

A víz nem okozott kárt semmiben.

Szászváron a Kiss György utcában a Völgységi-patakon egy híd áteresze eltömődött, a víz öt családi ház udvarára és garázsába folyt. Az önkormányzat húsz közmunkással és önkéntessel ötszáz darab homokzsákot helyezett mintegy nyolcvan méter hosszan. Az átereszt kitisztították, így biztosított lett a víz lefolyása. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezer homokzsákot biztosított a védekezéshez, amelyet a komlói katasztrófavédelmi megbízott segített. 

Alsómocsolád külterületén az 50. számú Dombóvár-Bátaszék vasútvonalon az alsómocsoládi megállótól 2 kilométerre Szalatnak irányába egy BZMOT motorvonat 10 utassal leugrott a sínekről. Személyi sérülés nem történt. A MÁV mentesítő vonatot küldött az utasok nyílt pályáról történő elszállítása érdekében. Az utasok biztonságos átszállását a dombóvári hivatásos tűzoltók segítették. A MÁV tájékoztatása szerint a vasárnap fog helyreállni a forgalom. A baleset előreláthatólag öt menetrend szerinti vonatot érint, helyettük pótló buszok fognak közlekedni.

Vékényben is gondot okozott a Völgységi-patak magas szintje. A település határában, a a víz a szántóföldre kilépett, de lakóépületet nem veszélyeztetett. A Fő utcában megelőző jelleggel, valamint egy külteleki ingatlannál az önkormányzat tizenöt közmunkással és önkéntessel százhetven homokzsákkal védekezett mintegy száz méteres szakaszon. 

Szombaton 16:45 – 18:27 óra között a 6541. számú úton Kárász és Vékény közt a Völgységi-patak a közutat elöntötte, az utat a rendőrség lezárta.

Óbányán is az utcákon folyt a medréből kilépett patak vize. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Esőzés Óbányán (fotó: Agátzné Hoffmann Márta)
[/caption] Az új áteresz ilyen jól működik! - írta olvasónk a beküldött képekhez.

Vasárnap további bejelentések érkeztek a vihart követően, hat alkalommal kellett leszakadt faágat vagy kidőlt fát eltávolítaniuk a megye beavatkozóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!