Közélet

2012.01.16. 12:44

A volt pécsi püspök szerint ki akarták törni a nyakát

Egy budapesti bíróság megállapította annak a magánszemélynek a büntetőjogi felelősségét, aki a nem jogerős döntés szerint alaptalanul rágalmazta 2009-ben Rómában a Szentszék előtt szexuális jellegű cselekményekkel Mayer Mihályt, az akkor még hivatalban lévő megyéspüspököt. Mayer Mihály az előzményekről is nyilatkozott.

M.B. (Dunántúli Napló)

A napokban a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon rágalmazás vétségében megállapította annak a személynek a büntetőjogi felelősségét, aki Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyés püspököt alaptalanul vádolta meg az Apostoli Szentszék előtt – tájékoztatta a Dunántúli Naplót az az ügyvéd, aki a perben Mayert Mihályt képviselte. A vádlott szexuális jellegű cselekményekkel hozta összefüggésbe a volt megyés püspököt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „A történelmet tekintve mindez nem újdonság, hiszen két dologgal szoktak főpapokat megrágalmazni, anyagiakkal és erkölcsiekkel”
[/caption]

A döntés nem jogerős, a vélt rágalmazó fellebbezett, így az eljárás másodfokon folytatódik.

– Egyszerűen ki akarták törni a nyakam – nyilatkozta az ügy előzményeiről szólva a Dunántúli Naplónak a volt megyés püspök. – Még 2009 elején egy magánszemély feljelentett Rómában az Apostoli Szentszék előtt, szemenszedett hazugságokkal vádolva. Olyasmivel vádolt, ami nemcsak, hogy bűn, hanem büntetés is jár érte. Ha a Szentszék hisz neki, azonnal felfüggesztenek, és a hivatásomat sem gyakorolhattam volna – tette hozzá.

-------------------------------------------------------------------
Az egyházmegyei botránysorozattal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja!
-------------------------------------------------------------------

Mayer Mihály elmondta, a Rómában őt befeketíteni igyekvő magánszemély azzal gyanúsította meg, hogy gyakorló homoszexuális, és egy fiatalemberrel tart fent – az egyház által nem tolerálható – kapcsolatot. Az illetőről egy fényképet is mellékelt, amelyen püspöki ruhába öltöztetve látható. A nyugalmazott megyés püspök szerint a vatikáni feljelentő azt is állította, hogy ő egyszer meglátogatta a pécsi kispapokat esztergomi iskolájukban, ahol szintén meg nem engedhető viszonyt igyekezett kezdeményezni egyikőjükkel.

– Mindebből a tárgyalás során semmit nem tudott bizonyítani – szögezte le Mayer Mihály.

A nyugalmazott megyés püspök arra a kérdésünkre, hogy mi indíthatta a most első fokon elmarasztalt személyt az említett vádak megfogalmazására, azt felelte: „Feljelentő típus, aki azt mondja, az egyházat akarja megvédeni”. Hozzátette, rajta kívül másokat is feljelentett, köztük további püspököket is.

– A történelmet tekintve mindez nem újdonság, hiszen két dologgal szoktak főpapokat megrágalmazni, anyagiakkal és erkölcsiekkel. Hiszen jól tudják, ha megvered a pásztort, szétszéled a nyáj. Az ötvenes években ezért több magyar pap is emigrációba kényszerült. Lemondásomat követően engem is hívtak külföldre, azonban nem mentem, mert ahogy én korábban többször is megfogalmaztam, Isten kezébe tettem le sorsomat, és itt akarom a híveket szolgálni, eszembe sem jut elhagyni őket – jelentette ki. – A magyar társadalom előtt megnyugvással tölt el az ítélet, hiszen, egyelőre első fokon bebizonyosodott, hogy igaztalanul rágalmaztak. A rágalmazó azonban bocsánatot sem kért tőlem, fellebbezni akar. Remélem, az eljárás további része arra mindenképpen jó lesz, hogy kiderüljön, milyen klikk áll mögötte, és miért kezdtek ki engem is.

Nyomoznak a vélt visszaélések miatt

A Budapesten zajló pernek semmi köze sincs ahhoz az eljáráshoz, ami azt követően indult, hogy többen is feljelentést tettek az egyházmegyével kapcsolatos visszaélések vádjával. A Somogy Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz. Ennek részeként – több mint egy éven át tartó vizsgálódást követően – tavaly decemberben gyanúsítottként hallgatták ki Kaposváron, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon W. Gyulát, a Pécsi Egyházmegye 2010 őszén felmentett gazdasági igazgatóját.

A mintegy két órán át tartó kihallgatást, és az ilyenkor szokásos rabosítási eljárást követően W. Gyula szabadon távozhatott. Védője, dr. Fenyvesi Csaba érdeklődésünkre akkor azt mondta, ügyfelét ötvenmillió forintot meghaladó hűtlen kezeléssel és a számviteli fegyelem megsértésével gyanúsították meg.

W. Gyula tagadta az ellene felhozott vádakat. A nyomozás jelenleg is tart.

A munkaügyi perben tanú a volt püspök

Az egyházmegyével kapcsolatosan egy harmadik eljárás is zajlik, a munkaügyi bíróságon. A Pécsi Egyházmegye tavaly őszszel felmentett volt gazdasági igazgatója azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg munkaviszonya megszüntetésének jogellenes voltát, valamint kártérítést is követel. A legutóbbi tárgyaláson ügyvédje bemutatta azt a bírósági végzést, amely Veres Andrást az egyházmegye ideiglenes kormányzójaként megbízza a hivatala ellátásával. Az irat tavaly január 28-án emelkedett jogerőre, viszont a volt igazgatónak Veres András egy nappal korábban mondott fel.

Dr. Cziglányi Zsolt, az egyházmegye vagyonkezelője tanúvallomása során kifejtette, azért volt szükség átszervezésekre tavaly januárban, mert minden feladatot az egyházmegye látott el, egy vezető pedig képtelen volt mindenre figyelni.

A bíróság elrendelte Mayer Mihály, a tavaly lemondott pécsi megyés püspök tanúkénti meghallgatását. Erre márciusban kerül sor.

M.B. (Dunántúli Napló) „A történelmet tekintve mindez nem újdonság, hiszen két dologgal szoktak főpapokat megrágalmazni, anyagiakkal és erkölcsiekkel” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!