Közélet

2014.02.13. 19:12

A Zengő-csatára emlékeznek

Tizedik alkalommal rendezik meg a Zengő-csata emléktúrát és emlékkonferenciát szombaton.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

A Civilek a Zengőért Mozgalom tizedik alkalommal rendezi meg február 15-én a Zengő-csata emléktúrát, amelyen részt vesz Sólyom László volt köztársasági elnök, Lányi András író, környezetfilozófus és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is. Mint az ismert, 2004 februárjában helyi civilek, a Greenpeace és a Védegylet környezetvédői testükkel védték a Zengő fáit a kivágástól, megakadályozva ezzel a katonai lokátor telepítését.

A túra szombaton 10 órakor indul Hosszúhetényből, a Kossuth Lajos utcai kőbányából, illetve Pécsváradról, a Kossuth térről. A két csoport délben a Zengő-csúcson találkozik, ahol dr. Bíró Ferenc, Pécsvárad polgármestere mond köszöntőt. A csúcsról leérkezve, délután fél háromtól a hosszúhetényi kultúrházban megtekinthető Csizmadia László Zengői Harcképcsarnok és Györffi Mihály Az én Zengőm című alkotása. Ezt követően, 15.45-kor kezdődik az emlékkonferencia, amelyen Mészáros Gyula ezredes tart előadást. Koltay Erika néprajzkutató, filmrendező előadása után Lányi András egyetemi docens a Zengő-mozgalom társadalmi hatását mutatja be tíz év távlatából. Délután fél 6-tól három Zengő-filmet is vetítenek.

A NATO-radar végül Medinán épült fel

A Zengő-hegyi csata a környezetvédők és a környező települések lakóinak akciója volt 2004. február 13-án: ennek során megakadályozták, hogy a fakivágó munkások biztonsági őrök kíséretében megkezdjék a Zengőre tervezett NATO-lokátor építéséhez szükséges munkát. Az akció során a környezetvédők nem szálltak szembe a biztonsági őrökkel, ehelyett testükkel védték a kivágandó fákat, és amikor közülük valakit elvonszoltak, azonnal más állt a helyébe. Volt, aki fához láncolta magát, más a fakoronában foglalt el „őrhelyet”.

Később az akkori kormány lemondott arról, hogy a Zengőn építse fel a lokátort, az új helyszín a Tubes lett. Mivel ezt is sok kritika érte, 2007. március 2-án a lokátorról Pécsett népszavazást tartottak, ám hiába győztek az ellenzők, az a részvételi arány miatt eredménytelen lett. A további tiltakozások miatt végül a kormányváltás után új helyszínt jelöltek ki, a radarállomás a Tolna megyei Medina közelében épült fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!