Közélet

2015.12.08. 14:25

Ahol pénz jár minden egyes leadott kilóért - Ingyen használhatják a konditermüket a drávaszerdahelyiek

Újabb nagy dobásra készülnek Drávaszerdahelyen. Fizetnek azoknak a helyieknek, akik lefogynak, ehhez ingyenes fitnesztermet nyitottak. A cél nem csak az egészséges életmód elterjesztése.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Valóban nem feledte el Alpár György, hogy ő főállásban polgármester, felelős faluvezető. Mostanság mulatós klipjeivel, de korábban érdekes, egyedi ötletei miatt került a hírekbe. Most is előrukkolt valamivel, amit lapunkkal osztott meg elsőként. Nemrégiben szép, új konditermet építettek a faluban, mintegy hárommillió forint saját forrásból. Ehhez tíz modern, elsősorban kardiofitneszgépet szereztek be.

Alpár György büszkén meséli, hogy a konditermet kizárólag a helyieknek építették, így csak ők használhatják, de nekik nem is kell érte fizetniük, ingyen vehetik igénybe. Hogy egy kis motivációt is adjon a gépi kocogásra, evezésre, lépcsőzésre, egy egészséges életmódot népszerűsítő programot is elindítanak: fizetni fognak azoknak a helyieknek, akik vállalják, hogy lefogynak. Újévi fogadalom is lehet ez, hiszen a mérlegelést január 4-én tartják a jelentkezőknek, majd fél év múlva, július 4-én ismét lemérik a helyieket, és minden mínusz kilót ötezer forinttal jutalmaznak.

A polgármester már hallotta, hogy elindult a fogadkozás, többen mondták, hogy beneveznek a játékra. Ennél is jobb hír, hogy sok helyi ezt sem várta meg, már edzenek, ráadásul idősek és fiatalok is, akik a leginkább veszélyeztetettek náluk, sajnos nem kevesen súlyfeleslegtől szenvednek, vagy nem jó az állóképességük.

Aki akar, később is csatlakozhat a fogyókúrázókhoz, kérhet január 4. után is mérlegelést, de nekik is a július 4-i eredmény alapján fizetnek. Annak nem kell büntetést fizetnie, aki éppen hogy felszed magára ezen időszak alatt.

A polgármester szerint az is jelképes, sokatmondó, hogy a konditermet a kocsmából leválasztva, pontosabban az ivó különterméből alakították ki, oda kerültek a fitneszgépek. Alpár György hangsúlyozta, Drávaszerdahely szegény kis ormánsági falu volt, mióta azonban jobban megy nekik, vissza tudnak és vissza is akarnak adni a helyieknek. A cél nemcsak az egészséges életmód népszerűsítése, a szerdahelyiek általános egészségi állapotának javítása, de az őket is sújtó népességfogyás és az elvándorlás megállítása, sőt megfordítása. Azt szeretnék, ha lennének új beköltözőik is, akik hasznos tagjai akarnak lenni a falunak, ahol alig van munkanélküli. Sajnos sok, több mint tíz üres házuk van a néhány éve még több mint kétszázhatvan, immáron már csak kétszáztizennégy lelkes faluban.

Ingyen mehetnek a harkányi fürdőbe

A hosszú éveken át forráshiányos ormánsági településen akkor kezdtek rendbe jönni a dolgok, amikor a Földgázszállító Zrt. náluk hozta létre egyik telephelyét. Azt is megírtuk, hogy ez elképesztő helyi adóbevétel-növekedést jelentett – az egy főre jutó bevételeiket tekintve az ország egyik leggazdagabb településévé váltak.

Megvették a boltot, a kocsmát, felújították a kultúrházat, a református templomot, a vendégházat, utakat, járdákat, tereket, és éppen a napokban szerelik a térfigyelőket. Önerőből hamarosan kilenc ponton figyelik majd az eddig is biztonságos települést kamerák.

Egy másik új ötlet is azt szolgálja, hogy vonzóvá tegyék a falut, és hogy a helyieknek jobb legyen: tegnaptól jövő április végéig a drávaszerdahelyiek ingyen mehetnek be a harkányi gyógyfürdőbe, és használhatják nemcsak a gyógymedencéket, de a wellnessrészleget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!