Közélet

2015.08.17. 17:46

Ajándék a pécsieknek: kitárul a püspökvár

Bensőséges közös élmény, beszélgetés keretében szeretné bemutatni elkészült turisztikai fejlesztéseit a Pécsi Egyházmegye augusztus 22-én 19 és 23 óra között.

Kaszás Endre

– Kezdeményezésünkkel szeretnénk igazi ajándékot adni a pécsieknek, akik szombaton elsőként nézhetik meg új és gyarapodó értékeinket – nyilatkozta lapunknak dr. Udvardy György megyés püspök.

Mint az egyházi vezető elmondta, az érdeklődők a hivatalos átadó előtt tekinthetik meg a püspöki palota keleti szárnyát, a palota kertjét és a magtár épületében kialakított konferencia- és közösségi központot, valamint az épületeket összekötő titkos alagutat.

– A Pécsi Egyházmegye életében kiemelkedő jelentőségű beruházásra a 2012-es sikeres pályázatunk adott lehetőséget, aminek megvalósítása értékeink, ingatlanjaink turisztikai célú fejlesztését szolgálta. Ennek keretében nemcsak a már említett objektumokat újítottuk meg, töltöttük meg tartalommal – a titkos alagútban például egy „az üldözött egyháznak” emléket állító és a megbocsátásra hívó kiállítást rendeztünk be –, hanem az állagmegóvó munka keretében kilátót alakítottunk ki a székesegyház délkeleti tornyában, látogathatóvá tettük a dzsámi altemplomát, egyházmegyei múzeumot hoztunk létre a Martyn-házban, elkészült a Zarándokházunk is, és teljesen megújult a Csontváry-­kiállításnak is otthont adó múzeumépület – sorolta a beruházás elemeit Udvardy György.

A püspök kiemelte: az egyházmegye célja, hogy az új látványosságok – összehangolva más idegenforgalmi értékek bemutatásával – egyaránt szolgálják a városban élőket és az idelátogató turistákat is. Egyben példát is mutat a kezdeményezés: reményt adni, a jövőt építeni a múlt ápolásával, bemutatásával lehet.

Nyílt napok, vezetett bemutatók

A nyitottság, a közösség jegyében mutatja be megújult, gyarapodó értékeit a Pécsi Egyházmegye. Az augusztus 22-i esemény (amely 19 és 23 óra között zajlik, s az északi, Aradi vértanúk úti kapu felől lehet megközelíteni) előtt 20-án mindenki számára látogatható lesz a székesegyház, ahol ingyenes idegenvezetéssel várják az érdeklődőket. A püspökség szándéka az, hogy később, ünnepekhez, eseményekhez kötődően ugyancsak szerveznek ingyenes, de regisztrációhoz kötött nyílt napokat, ezek időpontjáról az egyházmegye honlapján tájékoztatnak majd.

A másfél milliárdos pécsi fejlesztéssel párhuzamosan fél-félmilliárdos beruházás zárul rövidesen Püspökszentlászlón, illetve Máriagyűdön is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!