Közélet

2015.09.22. 14:40

Akadálymentesítés: útvesztő rámpa épült Szilágyon

A kérdés egyértelműen adott: muszáj volt ezt így? A válasz tömören: igen.

K.E.I. (Dunántúli Napló)

Szilágy egy pályázat keretében nyert 7,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást a háziorvosi rendelő felújítására, komplex akadálymentesítésére. Ennek keretében zajlik az épület belső udvarában lévő rámpa megépítése. Mivel a közszolgáltatás akadálymentesítését az utcaszinttől kell megoldani, a szomszédos önkormányzati telken lévő rámpa építését az önkormányzatnak saját forrásból kell állnia. [caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: Laufer László
[/caption]

Az önkormányzat – elmondása szerint – több megoldási javaslatot is megvizsgált, de a mozgáskorlátozott felvonót vagy a lépcsőliftet műszakilag nem lehetett megvalósítani, vagy olyan költségekkel járt volna, amit az önkormányzat nem engedhet meg magának. Ezért döntöttek végül a rámpa mellett. A jogszabályi előírások szerint viszont 5%-nál nagyobb lejtőt nem lehet építeni a mozgáskorlátozott feljáróba, valamint 9 m-ként kötelező pihenőket is beépíteni. Ez pedig a nagyjából 3 méteres szintkülönbségnél így néz ki.

Az orvosi rendelő, az E-Magyarország pont és a polgármesteri iroda így babakocsival, a mozgásukban korlátozottaknak, a fogyatékkal élőknek és az időseknek is könnyebben megközelíthető lesz, mint korábban a meredek lépcsőn. És bár a közös hivatal székhelye más településen van, az irodában azért folyik munka – hangsúlyozta a faluvezetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!