Közélet

2013.12.28. 18:38

Aki számítógéppel gyárt rajzfilmeket

Egy 17 éves pécsi gimnazista, Vecsei Péter olyan nem egészen ötperces 3D-s animációs filmet készített számítógéppel, hogy csodájára jár az ország.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Évről évre egyre népszerűbb a 19 év alattiak szabadfogású számítógépes versenye, amelyre bármivel pályázhatnak a fiatalok, ami számítógéppel készült. Lehet az játék, honlap, szoftver, hardver, mobilfejlesztés, animáció vagy robot, a lényeg, hogy a pályamű ötletes és újszerű legyen. A több száz alkotásból a TOP 10-et jutalmazzák. A 2013-as verseny legjobbjai közt van pókerező robot, okostelefonra kimunkált élő város, és Accidental Discovery (Véletlen felfedezés) címmel egy pécsi, leőwey-s diák, Vecsei Péter animációs filmje is a győztesek egyike. Az ifjú alkotóval az új műről beszélgettünk.

– Mekkora verseny ez, és miben különleges a pécsi film?

– Úgy kétszáz pályamunka érkezett az idei megmérettetésre, a legkülönbözőbb számítógépes alkalmazási területekről. Az én animációs filmem két- és háromdimenziós rajzos részekből áll, de azért nem kell az Avatar képi mélységeire gondolni. A díjazáskor elsősorban a kis- és nagylátószög sokrétű alkalmazását emelte ki a zsűri, valamint az apró részletek igen precíz kidolgozását.

– Miről szól a díjnyertes mű?

– Egy robotról, aki űrhajójával a Földre zuhan, és üzemanyagot keres. Aztán felfedezi itt a természet szépségeit, majd eljut egy nagyvárosba, ahol az emberek szinte észre sem veszik, s egyre sötétebbé válik körülötte a környezet, tele hulladékkal és szeméttel. Találkozik azért segítőszándékkal is, de végül „belefullad” az érdektelenségbe.

– Mennyi munkával jár egy ilyen pár perces mű elkészítése?

– Több mint fél évig dolgoztam rajta, naponta több órát. Valójában jó kis gyakorlat volt, a célom ugyanis az, hogy hasonló területen folytassam az érettségi után. Másrészt fel akartam hívni a figyelmet arra is, hogy jobban kell figyelnünk a környezetünkre, mert óriási a kontraszt a városok és a szabad természet összképében.

– Hogy képzeli el öt év múlva az életét?

– Egyértelműen animátorként, aki rajzfilmek kivitelezésével foglalkozik. Természetesen a XXI. századi változat szerint, mindent számítógéppel.

– Sok ilyen műve van már?

– Eleinte a Simpson család karaktereit rajzolgattam, aztán elkészítettem első rajzfilmemet a sportról, ami idén bemutatásra került a moszkvai rajzfilmfesztiválon. Ugyanakkor van még mit fejlődnöm, hiszen ez csak a második animációs rövidfilmem.

Amerikában folytatná a rajzolást

Vecsei Péter 1996-ban született Pécsett. A Deák Ferenc II.-es Gyakorlóba járt általánosba, jelenleg 11.-es a Leőwey Klára Gimnáziumban. Számára egy évvel hosszabb lesz a középiskola, mivel angol tagozatra jár, ahol nulladik előkészítő év is volt. Most nyelvvizsgára készül, s megpályázott egy amerikai ösztöndíjat is New York mellett, ahol olyan iskolában folytathatná a tanulást, ahol tanulmányai mellett megismerkedhet az amerikai rajzfilmgyártás rejtelmeivel is. A távlati terv azonban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs szakja. Huga, Dóra (12) is indult az idei versenyen, bátyja, Gábor (21) pedig két éve ugyanezen a versenyen egy mobilalkalmazással nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!