Közélet

2005.12.27. 08:56

Állatkerti csodákról álmodnak

Pécs | A pécsi Állatkertben 800 millió forintos fejlesztést terveznek az elkövetkező öt esztendőben. Az állatok szafari jellegű bemutatótereken mozoghatnak majd. Pénz egyelőre nincs annyi, amennyi kéne, de remélik, hogy lesz.

Mészáros B. Endre - DN

2006-ban még csak a víziló kap nagyobb kifutót, és a csimpánzok új házat, de 2007-ben már 400 milliós csomaggal számolnak, melyhez most készülő pályázattal címzett támogatásból várják a segítséget. – A 800 millió felét környezetvédelmi célokra, vízvédelemre fordítjuk, ez egyébként uniós elvárás, a másik részből pedig Európában is egyedülálló zoo-t szeretnénk építeni – mondja Pintér Tibor igazgató.
Az állatbemutatókat olyan ötletes megoldásokkal formálják át, melyre a környező országokban sehol nincs példa. A kalandpark jelleg mindenütt teret kap, az új módi első jelei a szurikáta termeszvárnál figyelhetők meg. A kis rovarevők lakhelyét ugyanis emberléptékű változatban is megcsinálták, ahol a gyerekek eljátszhatják a kismacska méretű állatkák mindennapjait. Jövőre a prérikutya összkomfortos lakrészét alakítják ki hasonló formában, és egy hatalmas madárodú is helyet kap itt, sőt egy függeszkedő rész is, így a látogatók akár a denevérekkel is „azonosulhatnak”. Szóval igazi interaktív növény- és állattársadalomba csöppen majd a látogató, a helybeleik pedig a Mecsek teljes élővilágát egy helyen találhatják majd meg.
Turistavonzó látványosságnak ígérkezik az is, hogy szafari jelleggel kapnak mozgásteret az állatok. Az Afrika részen például szabadon szaladgálhatnak a zebrák, a struccok és társaik, az ausztrál területen az emuk, kenguruk és a nagy marák. A tágas tereken az állatházak tetejére pedig teraszokat alakítanak ki, és ezekből a szolgáltató bázisokból lehet akár órákon át szemlélni a mozgásukat. Ügyelnek arra is, hogy a téli időszakra mind több állat lakrészét lássák el egyik oldalán üvegfallal, így a hideg hónapokban is láthatnánk őket. Az embereket is közelebb viszik a kert lakóihoz, a madárröptetőben és a majomházban bárki ott sétálhat perceken át közöttük. Az idén elindított Lilliputi faluban pedig nem csak Fallabella (mini ló), de mini szamarak, tehenek, tyúkok, nyulak futkosnak. A meseszerű környezetben a műtehén megfejhető, és a kiscsibék keltetése is nyomon követhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!