Közélet

2015.04.28. 18:07

Aquaparkot is ígért Pécsnek Orbán Viktor

Az M6 és M60-as továbbépítését, a déli ipari park fejlesztését és új aquaparkot is ígért Pécsnek Orbán Viktor.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani, mert szükség van az elrettentésre, fogalmazott Pécsett Orbán Viktor. A miniszterelnök a kaposvári trafikos gyilkosságról szóló újságírói kérdésre beszélt ennek szükségességéről. A kormányfő azt mondta, azt hitték, a magyar büntetőjogról és bűnüldözésről szóló viták végére néhány éve pontot tettek, amikor bevezették a három csapást és a tényleges életfogytiglani büntetést, de úgy tűnik, ezeknek az elrettentő ereje nem volt elégséges.

Orbán Viktor amiatt érkezett a baranyai megyeszékhelyre kedden, hogy Páva Zsolttal tárgyaljon a Modern Városok Program Pécsre vonatkozó fejezetéről, az erről szóló együttműködési megállapodást alá is írta a kormányfő és a pécsi polgármester. A miniszterelnök Pécsnek az M6-os és az M60-as sztráda továbbépítését, az új ipari park fejlesztését és aquaparkot is ígért.

Orbánt fideszes hívek és tüntetők egyaránt fogadták, utóbbiak a Mecsekbe, a Pécshez közeli Boda környékére tervezett nukleáris atomtemető ellen tiltakoztak. A miniszterelnök szerint e kérdésről a kormány nem dönt a pécsiek és a Pécs környékiek megkérdezése nélkül, és véleménye ellenében.

 

Orbán Viktor közölte, továbbépítik az M6-os és az M60-s sztrádát is 

Becsületbeli ügynek tekinti a kormány, hogy Pécset sikeres várossá tegye, fogalmazott keddi pécsi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A miniszterelnök a Modern Városok Program Pécsre vonatkozó fejezetéről írt alá megállapodást Páva Zsolt pécsi polgármesterrel.

Orbán Viktor kiemelte: Pécsett könnyű dolguk volt, mert lezajlott egy kis nemzeti konzultáció, amelyben a pécsiek megfogalmazták, mit szeretnének.
Első helyen a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés áll, ezért a kormány segítségével legalább kilencven hektárral bővítik a nemrég átadott déli ipari parkot és modern gyártócsarnokokat építenek, hogy idevonzzák a befektetőket.
(Megjegyezzük: a Harman, korábban pedig a BAT és a Jabil is már meglévő gyártócsarnokokba költözött be Pécsett, illetve ez a modell hasonlít arra, amit Bóly valósított meg korábban sikeresen, kisebb méretekben.)

A Dunántúli Napló kérdésére a miniszterelnök azt mondta, a nagyberuházások helyszínéről nem kormányzati szinten születnek döntések, a befektetők döntenek. A kormány csupán ajánl a velük tárgyalók figyelmébe városokat. Orbán Viktor leszögezte: Pécset minden nagybefektetőnek ajánlották, le is jöttek, de nem maradtak itt. Ennek egyik oka szerinte a megfelelő infrastruktúra hiánya volt, épp ezért fejlesztik az ipari parkot – ezt követően Páva Zsolt és a pécsiek dolga, hogy idevonzza a befektetőket.

Sport- és szabadidőközpont fürdővel

Az egyik legfontosabbként, a harmadik helyen említették a pécsiek a nemrégiben lezajlott helyi konzultáció során egy aquapark megépítésének szükségességét, és ezt a polgármesterrel folytatott tárgyaláson is figyelembe vették Orbán Viktor szerint. Éppen ezért ígéretet tett a kormányfő arra is, hogy az Expo Center közelében épülő Rátgéber Akadémia szomszédságában Pécs, kormányzati segítséggel új, modern sport- és szabadidő központot építhet fel, az áhított aquaparkkal.
Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök, nem konkrétan kimondva ezt, de arra utalt, hogy egyelőre nincs napirenden új PMFC-stadion építése.

Zsolnay-negyed: megvizsgálják a közös fenntartást

Öt év telt el a Zsolnay Kulturális Negyed elindítása óta, emiatt ideje, hogy áttekintsék az eddigi tapasztalatokat, felállítanak egy munkacsoportot, amely a további működtetésről egyeztet majd, közölte a miniszterelnök. A jövőben ugyanis az önkormányzat és az állam közös fenntartásban gondolkodik, jelentette ki. (A tisztán állami működtetésről amiatt nem lehet szó, mert öt évig még az uniós pályázat miatt az önkormányzatnak üzemeltetőnek kell maradnia.)
A Zsolnay-negyedet Orbán Viktor Magyarország nagy kulturális sikerének nevezte, megemlítve, hogy ide tartozik a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok zenekar is. A kormányfő közölte: a magas színvonal ezután sem csökkenhet.

A horvátokkal egy időben érhetjük majd el a határt

Megállapodtak arról Páva Zsolttal, hogy már jövőre elkezdődik az M6-os továbbépítése a horvát határig, és remélhetően e ciklusban el is készülnek, közölte Orbán Viktor. Hozzátette: az az ígéretük van déli szomszédainktól, hogy amire Magyarország eléri a határt, a horvátok is el fogják érni, ami jelentősen növelni fogja a térség gazdasági lehetőségeit.
Abban is megállapodtak a polgármesterrel, hogy továbbépítik az M60-ast is a határig, a bejelentés szerint két irányból egyszerre kezdődik meg az építkezés. Itt a kormányfő azt ígérte, hogy a munka még ebben a ciklusban elkezdődik.

A helyiek akarata dönt

Orbán Viktor megjegyezte, hogy amikor Pécsre érkezett, találkozott féltucatnyi tüntetővel, akik az atomtemető ellen tiltakoztak, de nem érti az ingerültségük okát. Hozzátette ugyanis azt, hogy a pécsiek nélkül ilyen kérdésekben nem lehet dönteni, az lesz, amit a pécsiek és a Pécs környékiek akarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!