Közélet

2014.08.27. 10:06

Árad a „jótékony” jeges víz

Alig egy hónapja indult a jeges vizet magukra zúdító emberek hóbortja, amely ellentmondásokkal tarkított világjelenséggé nőtt.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Fotó:

„Egy vödör jeges vizet borítok magamra a jó cél érdekében, és felszólítok három személyt, hogy vállalja ugyanezt” – hangzik el augusztus eleje óta ezer és ezer internetes videóban, amelyek mind az Ice Bucket Challenge, azaz a jegesvödrös kihívás jelenségkörét gazdagítják. A netes hóbort az elmúlt hetekben már a hagyományos médiát is elérte: a kiindulási hely, az USA tévécsatornáinak műsorainak alakjai után a napokban magyar műsorvezetők is vállalták a hidegzuhanyt.

Az egyéb ügyekre eddig is bőkezűen adakozó Bill Gates, a Microsoft alapítója is vállalta a kihívást

Persze nem áll meg a vírusszerűen terjedő őrület az ismert embereknél: sztárok, politikusok, sportolók nyomában milliónyi magánember is megkapta ismerősétől (vagy éppen rosszakarójától), hogy ha nem követi a példát, a nyilvános megszégyenülést kockáztatja.

---------------------------------------------------------------------------
Az őrület sajnos/szerencsére (a megfelelő szó aláhúzandó) Pécs határainál sem állt meg: Vujity Tvrtko kezdte, de ázott már a PEAC-Pécs csapata, Kovács Ágnes, a baloldal polgármesterjelöltje, és a PMFC gárdája is.
---------------------------------------------------------------------------

A hóbort mögött komoly cél áll: augusztus elején az első videót készítő aktivista, az amerikai Pete Frates egy súlyos betegségre igyekezett felhívni vele a figyelmet. Az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) egy olyan idegrendszeri alapú bénulás, amely fokozatosan fosztja meg a betegeket az izmaik akaratlagos mozgatásának képességétől. A szellemileg végig épen maradó érintettek néhány év alatt teljesen leépülve mozgásképtelenné válnak, végül táplálkozni és lélegezni sem képesek önállóan.

A jelenleg gyógyíthatatlan kór a világon mintegy 350 ezer embert érint, idehaza évente mintegy 500 új esetet találnak.

Az eredeti üzenethez később az is társult, hogy aki teheti, adakozzon az ALS kutatására, ez a felhívás azonben hamar lekopni látszott a divattá váló jeges vizes locsolkodásról. A felhívás azonban szükségszerű, a cél pedig valóban nemes: jusson minél több figyelem és adomány az ALS gyógymódjának keresésére. Az eredeti kezdeményezés azonban sokszor elsikkad, rengeteg kihívó számára csak arról szól a dolog, hogy megmutatja magát a jeges zuhany közben.

Matt Damon a józanságra intők sorát erősíti, arra emlékeztetve, hogy a tiszta ivóvíz ügye is égető világméretű probléma

Az eredeti cél elsikkadása mellett tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az adományok sorsa is bizonytalan. Az eredetileg támogatni kért szervezet, az amerikai ALS társaság a jelenség révén már több tízmillió dollárral gazdagodott, de közben már arról is szólnak hírek, hogy az évtizedek óta létező alapítvány milliókkal gazdálkodhatott eddig is, de kutatásra alig jutott a pénzből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!