Közélet

2013.06.08. 09:06

Árvíz a Dunán: Orbán Viktor Mohácson búcsúztatta az árvizet

Orbán Viktor szombaton reggel Mohácson búcsúztatta a nagy vizet. A dunaszekcsői védekezést külön kiemelte és biztatta a védvonalon dolgozókat. Dunai árvíz percről-percre.

bama.hu, mb, Katasztrófavédelem.hu

---------------------------------------------------------------------
Vasárnap
---------------------------------------------------------------------

22:30 - Nagyrészt befejeződtek a védekezési munkálatok Baranyában

Nagyrészt befejeződtek vasárnapra az árvízi védekezési munkálatok Baranyában - tájékoztatott honlapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A közlemény szerint Bár településnél befejezték a védekezést, Dunaszekcsőnél még három szivattyút működtet a katasztrófavédelem.

A Dunaszekcsőn korábban felállított helyi szintű vezetési törzset felszámolták, a fő feladat vasárnap a védekezéshez használt eszközök fertőtlenítése és visszaszállítása volt - jegyezték meg.

Kitértek rá: a Duna vízállása vasárnap este Dunaszekcsőnél és Mohácsnál egyaránt 915 centiméter volt, amely 62, illetve 49 centiméterrel alacsonyabb a csütörtöki tetőzéskor mért értékeknél.

---------------------------------------------------------------------
Szombat
---------------------------------------------------------------------

09:18 - Orbán Viktor Mohácson búcsúztatta az árvizet

Lassan már vidám napokra fogunk ébredni, van még azonban néhány pont, ahol sürgető teendők vannak - kezdte sajtótájékoztatóját Orbán Viktor szombaton reggel 9 órakor a mohácsi kompkikötőnél.  A miniszterelnök külön bátorította a dunaszekcsőieket. Elmondta: a baranyai településen még éjszaka is mintegy száz ember dolgozott a védművek megerősítésén, de a település – ahova Orbán a nap folyamán még személyesen is ellátogat – biztonságban van.

Mohácsot is sikerült megvédeni – folytatta a kormnyfő. Két családot kellett csak kitelepíteni, és a beszakadt közműrészt is sikerült kiváltani. Ennek kapcsán elmondta a szakértői becslések alapján 2-3 hét múlva lehet döntést hozi a csatorna helyreállításának megkezdéséről.

A miniszterelnök elmondta: túl vagyunk a nehezén, a nagy víz elhagyta az országot. Az árvíz Magyarországon emberéletet nem követelt, és komoly sérülés sem történt. A kormányfő mindenkinek megköszönte a munkát aki a védekezésben részt vett, akár zsákokat pakolt a gáton, akár zsíros kenyeret vitt a gáton dolgozóknak. A miniszterelnök a sajtónak is megköszönte a pontos tájékoztatást. Elmondta: a sajtónak is van szerepe abban, hogy ezrével érkeztek önkéntesek az ország árvíz által nem érintett részeiről is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Orbán Viktor a hallgatókkal is beszélgetett (fotó: Laufer László)
[/caption]

Orbán ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az ár ugyan elhagyta Magyarországot, azonban ha Szerbiában a töltések nem bírnák a nyomást, akár még több mint tíz magyarországi település is veszélybe kerülhet. Ezért még legalább három olyan nap van, amikor feszülten kell figyelnünk a szerbiai fejleményeket - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor néhány összegző adatról is beszámolt, ezek szerint hivatalosan 36.780 önkéntes regisztrált az árvízi védekezésre, de a miniszterelnök szerint a ténylegesen segítők száma ennél magasabb volt. A veszély nagyságát és a védekezés sikerét szemléltetendő elmondta: az árvíz 206 ezer embert veszélyeztetett közvetlenül, de csak 1570 személyt kellett kitelepíteni. A Duna mellett 64 olyan üzemet kellett megvédeni, ahol veszélyes anyaggal dolgoznak - ez is maradéktalanul sikerült. Orbán Viktor külön kiemelte, hogy a búvárok több mint ezer órát töltöttek a vízben, többek között a gátak megerősítésével. A központi szerepvállalás kapcsán Orbán megjegyezte: az állam 81 településen vette át a védekezés irányítását a helyi önkormányzatoktól.

Az eseményen jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter is, akitől a sajtótájékoztató után többen autogramot kértek. Orbán Viktor a tájékoztatót követően kezet fogott, beszélgetett az előre be nem jelentett eseményen megjelent mintegy száz fős tömegben.

A küldöttség ezt köveően megtekintette a Szent János utcában beomlott aszfaltot. A kormányfő ismét elmondta: továbbra is várják az önkormányzatok kárbejelentéseit.

-----------------------------------------------------------------
PÉNTEK
-----------------------------------------------------------------

18:11 - Mezőgazdasági árvízkárok bejelentése

A Baranya Megyei Védelmi Bizottság döntése alapján az árvíz okozta mezőgazdasági károk felmérését azonnal meg kell kezdeni. Erről a károsultak a Baranya Megyei Kormányhivatal honlapján , „Mezőgazdasági árvízkárok” címen tudnak tájékozódni.

17:30 - Hozzájárult a Ház a hétfőn elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításához

A parlament a mai napon hozzájárult a Duna fővárostól délre eső szakaszára kihirdetett árvízi veszélyhelyzet meghosszabbításához. Pintér Sándor belügyminiszter határozati javaslatát nagy többséggel fogadták el a képviselők. A kormány még hétfőn hirdette ki a veszélyhelyzetet a Budapesttől délre eső megyék Dunával határos járásaira, így Baranyában a mohácsi járás közigazgatási területére is.

A kabinet erről szóló rendelete alapesetben 15 napig hatályos, ám a mostani parlamenti felhatalmazással július 19-ig meghosszabbítható.

11:53 - A tetőzés már elhagyta az országot - a vízügy közleménye

A Duna a térségben csak nagyon lassan néhány cm-t csökkenve apad, de a tetőzés már elhagyta az országhatárt. A teljes cikk a pillanatnyi árvízi helyzetről itt olvasható!

10:49 - Haltolvajt fogtak Dunaszekcsőn

A rendőrök elfogtak egy 44 éves dunaszekcsői férfi, aki a halfogási tilalom ellenére elvitt két kiló halat a Dunába helyezett varsákból. Részletek itt!

10:10 - Orbán Viktor Mohácsra jön szombaton

Holnap a reggeli órákban Mohácsra látogat Orbán Viktor, aki a helyszínen tájékozódik az árvíz okozta károkról. A kormányfő reggel nyolc órakor sajtótájékoztatón számol be tapasztalatairól.

10:09 - Szekó József polgármester tájékoztatása a Mohácsnál zajló árvízi védekezésről

"A Duna Mohácsnál nemrégiben tetőzött, megkezdődött az apadás. Ma, pénteken reggelre öt centiméterrel volt alacsonyabb a vízszint a tegnapihoz képest. Az előrejelzések szerint, főleg az első napokban, lassú apadásra lehet számítani. A városi szennyvízrendszeren bekövetkezett hiba helyszínét lokalizálták, a Mohácson keletkező szennyvizet ideiglenesen a hálózati gyűjtővezeték egy-egy aknájából vezetjük el. Erre a műszaki megoldásra tartósan, akár egy hónapig is szükség lehet, mert a hiba elhárítását csak a Duna vízszintjének jelentős mérséklődése, hozzávetőlegesen 650-700-as dunai vízállásnál tudjuk csak megkezdeni, ráadásul az ideiglenes szennyvízelvezetés kapacitása nem éri el a mostani meghibásodás előtti mértéket. Fentiekre tekintettel továbbra is arra kérjük Mohács és Lánycsók tisztelt Lakosságát, valamennyi szennyvízkibocsátó vállalkozását, intézményét, hogy csak a feltétlenül szükséges mértékben terheljék az előttünk álló napokban a szennyvízcsatorna-hálózatot.

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy városunkban az ivóvíz-szolgáltatás zavartalan, egyes sajtóhírekkel ellentétben a vezetékes ivóvíz minőségében nincs semmilyen változás, a hálózati víz minden káros következmény nélkül iható és felhasználható" - zárul a mohácsi polgármester közleménye.

10:05 - Búvárok fóliáztak éjszaka, tovább folyik a kemény munka Szekcsőn

Éjszaka mintegy hetvenen dolgoztak a töltések erősítésén, és már búvárok bevetésére is szükség volt. A földgátnál a meder felöli oldalon a fóliázás megerősítését végezték a Mecsek Mentőcsoport búvárai.

09:09 - A miniszterelnök már múlt időben beszél az árvízről, miközben Mohácson és Szekcsőn még megfeszített munka folyik

„Egy magabiztos és cselekvőképes ország nagyszerű teljesítménye volt a dunai árvíz elleni védekezés” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban. Szerinte az árvízi veszélyt példátlan összefogással, jó szervezettséggel és szakértelemmel lehetett elhárítani.

Elmondta, szombaton még felkeresi azt a területet, ahol a dunai árhullám elhagyja az országot. Ezek szerint holnap ismét Baranyába látogat a miniszterelnök.

07:30 - Dunaszekcsőnél és Mohácsnál apad a Duna

A csütörtöki tetőzés után pénteken már csökkent a Duna vízszintje Dunaszekcsőnél és Mohácsnál, a szakemberek lassú apadásra számítanak - mondta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Kasza Anett tájékoztatása szerint a vízmagasság reggel Dunaszekcsőnél 970, Mohácsnál 960 centiméter volt, ez 7, illetve 4 centivel kisebb az egy nappal korábbi értékeknél. Az 1965-ben regisztrált rekordvízállás Dunaszekcsőn 992, Mohácson 984 centi.
   
A szóvivő hangsúlyozta: az előrejelzések szerint az apadás lassú lesz, a védekezők akkor lélegezhetnek fel, ha a víz szintje mintegy 40 centiméterrel, az ideiglenes gátak feléig csökken. Erre akár több napig is várni kell.
   
Kasza Anett megjegyezte, hogy az éjszaka folyamán Dunaszekcsőn a gátaknál 90 ember, köztük tűzoltók, rendőrök, polgárőrök, önkéntesek dolgoztak. Báron figyelőszolgálat működött, Mohácson pedig az eddigi négy után újabb lakónak kellett elhagynia otthonát.

19:50 - Veszélybe került a szennyvíz biztonságos elvezetése az árvíz miatt Mohácson

Szekó József (Fidesz-KDNP) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében a probléma okaként azt jelölte meg, hogy a felszín alatt áramló Duna-víz a városi szennyvíz-végátemelő előtt kimosta a földet az úttest, a járda, a szomszédos ingatlan és a különböző közművezetékek alól, ennek következtében károsodott a Mohács szennyvizét a városi végátemelőbe juttató szennyvízcsatorna.

"A hiba elhárításán az érintett szolgáltatók és a katasztrófavédelem szakemberei megfeszítve dolgoznak az önkormányzat koordinálása mellett" - tette hozzá.
A politikus arra szólította fel a Mohácson és Lánycsókon élőket, hogy minimális mértékben terheljék a szennyvízcsatorna-hálózatot. A vezetékes vizet átmeneti ideig csak a legalapvetőbb szükségleteikhez használják, s olyan halasztható feladatok elvégzéséhez ne, mint a gépkocsimosás vagy a medencefeltöltés.

19:37 - Dunaszekcsőnél és Mohácsnál péntekre várják az apadást

Tart a dunai árhullám tetőzése Dunaszekcsőnél és Mohácsnál - mondta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön. A folyón pénteken már várhatóan megkezdődik az apadás.

19:00 - Búvárokra is szükség volt

A megyei védelmi bizottság elnökének határozata értelmében a Mecsek Mentőcsoport is részt vesz a védekezési feladatokban. Tegnap már akadt is feladatuk a búvároknak, ugyanis Dunaszekcsőn, a földgátnál, a meder felőli oldalon a fóliázás megerősítését végezték.

17:21 - Tűzoltók is segítenek Mohácson a beszakadt útnál

Mohácson a talajvíz kimosta a talajt és talajmozgást okozott, ennek következtében az ivóvizet biztosító csővezetékekre, valamint a gázvezetékre nyomás nehezedett, és az egyik vízvezeték eltörött.
A helyszínen közel 100m2 mélyen a közút beszakadt. A vízalámosás tovább folytatódik, a beszakadt útfelület várhatóan 200m2 lesz.

A sérült útszakasz körbekordonozása megtörtént, az út mellett található családiház talapzatának aládúcolását megkezdték.
A fogyasztás kiesés a 26 lakóházat és 100 lakost érint. A helyszínre kivonult a Megyei Iparbiztonsági Főfelügyelő. A Mohács Víz Kft. a vízvezeték kiszakaszolását megkezdte.

15:06 - Csütörtök délelőtti események

Dunaszekcsőn a tűzoltók folyamatosan a szivattyúzásban, a védőgátak megerősítésében, megtámasztásában, ellennyomó medencék építésében, figyelésében vettek részt.

A legtöbb helyen a beszivárgó vizek ellen szükséges a védekezés. Ezeken a helyeken - tűzoltói segítséggel - belső védvonalakat alakítottak ki, folyamatos a szivattyúzás.

A védekezésben résztvevő 260 fő katasztrófavédelmi állományból 133 fő végzett védekezési munkálatokat.

Mohácson a káros belvízi jelenségekkel kapcsolatban figyelőszolgálat működik. A hajnalban megsérült Szent János utcai útbeszakadás miatt, az érintett házat szakemberek vizsgálják, és a mai napon állapítják meg, hogy az épület lakható maradt e.

Bár településen 5 fő polgárőr - a katasztrófavédelem vezetésével - figyelőszolgálatot, valamint szükség esetén szivattyúkezelői feladatokat látott el.

14:00 - Ismét járhatnak a teherautók a 6-os Fejér megyei szakaszán

A Duna apadása miatt megszűnik a 3,5 tonna össztömeg feletti gépjárművek forgalomkorlátozása a 6-os főúton Ercsi és Adony között. Az útszakaszt elkerülők 15 óráig még díjmentesen közlekedhetnek az M6-os autópálya megfelelő szakaszán.

12:48 - Czerván: több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen keletkeztek károk

Az agrártárca információi szerint több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen károsított az árvíz, valamint az ezzel összefüggő talajvíz és a védekezés - mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár az MTI érdeklődésére csütörtökön Mohácson.

Czerván György megjegyezte, hogy az árvízzel borított terület nagy része szántó, kisebb része legelő. A 10 ezerből mintegy 3 ezer hektárt az árvíz hatásaként jelentkező talajvíz öntött el, és 500 hektárt a védekezéshez használva letapostak.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az árvíz sújtotta mezőgazdasági területek és a károk felmérése még tart, pontos országos adatok csak akkor lesznek, ha a védekezés befejeződik.

12:33 - Továbbra sem mozdul a vízmérce

A déli adatok alapján megállapítható, hogy a Duna még mindig tetőzik Mohácsnál és Dunaszekcsőnél. Változás nem látszik, egyelőre a fentebbi részeken (Bátánál) is tart még a tetőzés.

Vízszint 12:00-kor:
Dunaszekcső: 976 cm
Mohács: 964 cm

10:45 - Ez történt tegnap - a katasztrófavédelem szemüvegén keresztül

Dunaszekcső, Mohács, Bár - beavatkozások, események. Részletek itt!

10:38 - A sétányon megjelent a víz Mohácson

A csónakházi lejárónál a nyomás hatására a mentett oldalon a sétányon megjelent a víz. A védvonalon a mentett oldalon több helyen az előző napokhoz képest az árvízszint emelkedésével intenzívebben fakadó vizek jelentek meg, ezeket a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei megjelölték és figyelemmel kísérik, szükség szerint beavatkoznak. A boki gátőrjárásban csurgások jelentek meg, állandó intenzitás mellett. Erre a helyre a vízügyi szakemberek segédőrt állítottak, a megfigyelés folyamatos.

10:30 - Tovább tarthat a veszélyhelyzet

A belügyminiszter a Duna alsó szakaszára hétfőn kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításához is a parlament hozzájárulását kéri. Pintér Sándor határozati javaslata alapján az erre vonatkozó kormányrendelet hatálya július 19-éig tart majd, és a kormány az intézkedéseiről az Országgyűlés ülésén tájékoztat. (MTI)

10:17 - Hivatalos vízügyi adat a tetőzésről

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén, védvonalain Dunaszekcsőn 06. 12-én 17-kor 977cm-el tetőzött (legnagyobb vízállás 1965-ben 992cm) a Duna, Mohácsnál 964 cm-el (LNV 984cm) 06. 13-án csütörtökön 3 órától tetőzés alatt a folyó. A folyó Magyarországi szakaszán Dunaszekcsőt, és Mohácsot kivéve mindenhol LNV feletti értékekkel tetőzött a Duna, ahol 15 (Dunaszekcső) és 20 (Mohács) cm-rel maradtak el a tetőző értékek az 1965-ben mért értékektől. Hosszú és elhúzódó apadás várható.

Vízszint 10:00-kor:
Dunaszekcső: 977 cm
Mohács: 964 cm

9:42 - Megfeszített munka folyt éjszaka

Dunaszekcsőn az éjszaka folyamán is megfeszített árvízvédelmi munka folyt. A Baross utcában a töltést javították és bordás megtámasztást alkalmaztak. A Széchényi közben nyúlgátat kellett építeni a védekezőknek. A munkát nehezítette, hogy az utcában az út megrepedt. A védvonalon a szükséges helyeken a vízszivattyúzást folyamatosan végezték - olvasható Dr. Hargitai János sajtóközleményében.

Bárban az éjszaka figyelőszolgálat működött és szükség esetén működtek vízszivattyúk.

08:44 - Lassul a vízszintemelkedés üteme Mohácsnál

Mohácsnál megrogyott egy családi ház, négy embert kellett kiköltöztetni. Dunaszekcsőnél buzgárok keletkeztek. További részletek itt!

07:23 - Tetőzés - Vízállást jelentünk

Duaszekcsőnél éjszaka 977 és 978 között ingadozott a Duna vízszintje. Mohácsnál 963 és 964 centiméter volt a vízállás, ám a legmagasabb értéket reggel hétkor érte el. Most 965 centit mutat a mérce.

Vízszint 07:00-kor:
Dunaszekcső: 976 cm
Mohács: 964 cm

07:07 - Dunaszekcsőn folyamatos volt az éjszakai járőrözés és szivattyúzás

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Éjszakai védekezés Dunaszekcsőn (fotó: Balogh Viktória)
[/caption]

Tudósítónk éjszakai jelentése a helyszínről: Fél 3-kor mentem az utolsó járőrözésre, rendőröket kérdeztem, nem tudtak gátszakadásról. Folyamatosan erősítik a gátat a Felső Duna soron és a Széchenyi utcába, Baross utcában. A szivattyúk is egész éjjel nyomják vissza a vizet a Dunába.

22:16 - Délen a helyzet változatlan

"Az nem lehet, hogy hiábavaló legyen minden erőfeszítés, ki fogják bírni a gátak, ki kell bírniuk" – mormolta Faller János, Dunaszekcső polgármestere a Dunántúli Naplónak a nap folyamán. Az este tíz órás vízszint-adatok stagnálást mutatnak az egy órával korábbi adatokkal összevetve.

21:15 - Mohácsnál plusz egy centi

Dunaszekcsőnél a helyzet változatlan. Tetőzik a folyó, ugyanakkor azt elmondhatjuk a bajai adatok alapján, hogy hosszan elhúzódó tetőzésre kell számítani Baranyában is. Az imént említett bács-kiskuni városnál ugyanis épp emelkedett a vízszint este kilenckor, holott napközben már csökkenő tendenciáról beszélhettünk a leolvasott értékek alapján.

Vízszint 21:00-kor:
Dunaszekcső: 977 cm
Mohács: 962 cm

20:14 - Változatlan adatok: úgynevezett stagnálásról beszélhetünk

Vízszint 20:00-kor:
Dunaszekcső: 977 cm
Mohács: 961 cm

19:52 - Nehéz nap Dunaszekcsőn

A kedd nagyon nehéz napnak bizonyult Dunaszakcsőn, ahol napközben megállás nélkül dolgoztak a Széchenyi utcában átázott töltés erősítésén és magasításán. Még szerdán is több mint háromszázan folytatták a munkát egészen kora délutánig. Akkorra minden tervezett beavatkozással elkészültek, végszóra. A Duna tetőzése megkezdődött a falunál, órákig alig változott a vízállás, a vízmérce 975 centimétert mutatott. Hajszálra annyit, amennyit a szakemberek vártak.

19:28 - Dr. Hargitai János friss közleménye

A folyó vízszint emelkedésének üteme csökken, hiszen Mohácsnál ez az érték 3 cm, Dunaszekcsőnél pedig 1 cm reggel óta - olvasható a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnökének szerda esti kommünikéjében.

19:18 - Ez már a tetőzés lenne?

Két órája mozdulatlan a vízmérce Mohácsnál és Dunaszekcsőnél is.

Vízszint 19:00-kor:
Dunaszekcső: 977 cm
Mohács: 961 cm

--------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint kinek köszönhető, hogy nem okozott katasztrófát az árvíz?
--------------------------------------------------------------------------

18:16 - Legfrissebb galériánk elkészült, nézegessék!

[caption id="" align="alignleft" width="334"] (fotó:Laufer L.)
[/caption]

Közben a vízszint stagnált az elmúlt egy órában.

17:33 - Nyaralók víz alatt, még egy légifotó az MTI-től

A Duna által elöntött üdülők Újmohácson június 12-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor.

17:07 - Remek fotó Mohácsról, közzé is tesszük

[caption id="" align="alignleft" width="334"] (fotó: Ujvári Sándor,MTI)
[/caption]

A Duna az elmúlt két órában 1-1 centit emelkedett Szekcsőn és Mohácson is.

Vízszint 17:00-kor:
Dunaszekcső: 977 cm
Mohács: 961 cm

15:32 - Közeledik a tetőzés Baranyában is

A Hydroinfo délelőtti előrejelzése szerint (lásd fenn a cím alatti grafikont) hajnali egykor 961 centiméteren tetőzik majd a Duna Mohácsnál. Ennél valószínűleg magasabb értéket fog mutatni a mérce, hiszen délután háromkor 960 centis volt a Duna. Dunaszekcsőnél 976 centiméter a vízállás. Itt már közel lehet a vége, hiszen délelőtt tíztől kettőig stagnált a vízszint, s csak mostanra emelkedett egy centit. Az már egészen biztos, hogy az 1965-ös rekord nem forog veszélyben.

Vízszint 15:00-kor:
Dunaszekcső: 976 cm
Mohács: 960 cm

13:20  - Beszakadt út nehezíti a védekezést

Dunaszekcsőn, a Széchenyi utcában átázott, majd beszakadt az út. A gépjármű közlekedés teljesen leállt, így a földgát felé csak gyalogosan lehet eljutni, és a homokzsákokat a védművekhez elszállítani. Nehezíti továbbá védekező hivatásosok munkáját, hogy az úton is már vízben állnak.

Vízállás 13:00-kor
Dunaszekcső: 975 cm
Mohács: 956 cm

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Éjszaka sem állt le a munka Baranyában (Fotó: Katasztrófavédelem)
[/caption]

13:07 - Mohácsig mindenhol rekordot döntött a Duna vízszintje

A legnagyobb vízállások - Mohács kivételével, ahol csütörtökön várható a tetőzés - mindenhol meghaladták a korábban valaha mért legmagasabb szinteket - írta az Országos Műszaki Irányító Törzs legfrissebb, szerda déli összesítésében. A legfrissebb vízállási adatok szerint szerda délre Nagybajcsnál a tetőzés óta már több mint 3 métert apadt a Duna. Itt péntek estétől 907 centiméteren tetőzött a Duna. Budapesten már csaknem egy métert csökkent a vízszint. Mohácson csütörtökön 965 centiméteren várják a tetőzést. Itt szerda délben 957 centiméteres volt a Duna vízszintje. (mti)

11:36 - Jelentős erőket csoportosítottak át a baranyai védekezéshez

A belügyminiszter jelentős védelmi erőket csoportosított át Baranyába a dunai árvíz miatt - közölte a megyei védelmi bizottság elnöke az MTI-vel szerdán. További részleteket itt olvashat.

10:12 - Hajón mentették a vaddisznót Mohácsnál

Egy anyjától lemaradt vadmalacot hajóba emelve mentettek ki a 13 fokos Dunából a Mohácsnál járőröző természetvédők. További részleteket itt olvashat.

09:18 - "Gátszakadások gyakran az apadáskor történnek"

A déli Duna-szakaszokon "a védekezés százszázalékosan kiépített" - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli sajtótájékoztatóján. Felhívta a figyelmet arra, hogy gátszakadások gyakran az apadáskor történnek, ezért Esztergomtól lefelé továbbra is megfeszített erőre és figyelemre van szükség a Dunán.

Állomásnév

Vízállás (cm)
tegnap 7:00

Vízállás (cm)
ma 7:00

Változás (cm)

Tetőzés

Budapest

859

804

-55

891

Paks

891

883

-8

891

Baja

972

987

15

989

Dunaszekcső

947

973

26

-

Mohács

927

953

26

-

08:44 - Kétóránként olvassák le a vízmércéket

Mohács belvízzel fenyegetett részén, több utcában körbe fóliázással védik a házakat, A Sokac-rév és a csónakház árvízkapuját lezárták. A munkálatok a Bem utcában folytatódtak. A város árvízvédelmi töltéssel rendelkező szakaszán figyelőszolgálat működik, kétóránként olvassák le a vízmércék állását.

08:00 - 985 centiméteren tetőzhet a Duna Dunaszekcsőnél

A Duna tetőzését a baranyai szakaszon csütörtök reggelre várják. Dunaszekcsőnél 985, Mohácsnál 975 centimétert érheti majd el a folyó vízszintje. A rekordmagasság 992, illetve 984 centiméter, melyet 1965-ben mértek.

07:26 - Házakat veszélyeztet a Duna Dunaszekcsőn

Dunaszekcsőn a Halász utcában három házba szivárog be a víz, itt homokzsákokkal, fóliázással és szivattyúzással védekeznek. A cementműnél a Duna megemelkedett vízszintje megközelítette az ideiglenes földgát tetejét 15 centiméterre. A védművet rézsűsen támasztják meg és magasítják. További részleteket itt olvashat.


            -----------------------------------------------------
                                      KEDD

19:00 - A Duna vízszintje már 963 centiméter Dunaszekcsőnél

Tovább emelkedett a Duna vízszintje, Dunaszekcsőnél este 6 órakor 963 centimétert mértek. A tetőzést szerda éjszakára, vagy csütörtök reggelre várják.

18:13 - Hargitai János: pánikra nincs ok

A védelmi bizottság elnökével végig jártuk a védvonalakat Dunaszekcsőn. A szakember a bejárás során megállapították, hogy a cementiparinál az új földtöltés egyes szakaszainak megemelése szükséges, oldaltámaszok építését rendelték el. Jelenleg több mint százan dolgoznak a gátakon, valószínű éjszaka is dolgozni foknak. Kétszáz rendőr (készenléti és megyei kapitányság emberei) áll készenlétben, ha szükség van azonnal bevethetők. Hargitai János közölte pánikra nincs ok, azonban indokolt a fokozott fegyelem és az éberség.

17:23 - Dunaszekcsőn is magasítják a gátakat

Dunaszekcső egész védelmi vonalán a gátak magasítására van szükség, különösen a település cementipari részén (itt korábban nem volt szükség védekezésre). Egyre erősebb a szivárgás. Ellennyomó medencéket építenek és szivattyúzásra van szükség. A szükséges erőforrások a védekezésre rendelkezésre állnak.

17:12 - 70 centivel emelik a gátakat Bárban

A várható nagyobb víz miatt meg kell emelni a gátakat Bárban. Katonák, katasztrófavédők, önkéntesek dolgoznak jelenleg a gátakon.
Várhatóan Dunaszekcsőn is rendkívüli beavatkozásra lesz szükség. Információnk szerint Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató a helyszínre tart. Dr. Hargitai János kormánymegbízott, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke a helyszínen irányítja a munkálatokat. Az emberek nyugodtak.

12:45 - Keddi közlemény a hétfőn kihirdetett veszélyhelyzetről

Mint megírtuk, hétfő délelőtt veszélyhelyzetet hirdettek ki a Mohácsi járásban is. Dr. Hargitai János kormánymegbízott ennek a részleteibe avat be friss sajtóközleményében. Itt elolvashatja.

12:00 - Kettővel több helyen áll meg a pécsi gyors

A dunai árvíz miatt jelentős korlátozások vannak érvényben az országos vasúthálózaton. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalat ez annyiban érinti, hogy az itt közlekedő gyorsvonatok Százhalombatta és Érd-felső megállóhelyen kedden is megállnak.

10:03 - Rendkívüli árvízvédelmi készültség Baranyában is

Dunaszekcső településen 10 szivattyúzási pontot alakítottak ki. A Lánka pataknál egy nagy kapacitású átemelő szivattyú működik.

Éjszaka, a Széchenyi utcában a figyelőszolgálat szivárgást tapasztalt, ezért a tűzoltók a katasztrófavédelem szakembereinek irányításával ellennyomó medencét alakítottak ki. További részletek, aktuális vízállás itt olvasható.

09:06 - A szükséges gátmagasság megvan, nem kell már önkéntes

Orbán Viktor reggel kijelentette, hogy a szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, közölte, arra kérve ezzel összefüggésben az önkénteseket, hogy legyenek elérhetőek, szükség esetén értesítik őket, de jelen pillanatban már nincs közvetlen munka számukra a gátakon.

08:55 - Dunaszekcsőn 50 ezer homokzsák

A Duna Baranya megyei szakaszán felkészülten várják a folyó tetőzését, ez rekordvízmagasság alatt, csütörtökre várható. Dunaszekcsőn 50 ezer homokzsákot használtak fel, és a védmű építésének utolsó fázisaként már a kompkikötőt is lezárták. (MTI)

08:50 - Orbán baranyai látogatása videón

08:30 - Tovább emelkedett a Duna

927 cm-en áll a Duna Mohácsnál a legfrissebb, reggeli adatok szerint.

08:10 - Meleg étel a gátakra Pécsről

Ahogy vonul az ár végig a Dunán, úgy gyűlnek az önkéntesek és a munkájukat segítő támogatók. A Teleky Bistro munkatársai úgy gondolták, azzal járulnak hozzá az árvízi mentéshez leginkább, ha teszik azt,  amihez a legjobban értenek:  főznek. Főznek azoknak, akik a mentésben dolgoznak.
 
150 adag babgulyással, sült kolbásszal, házi kenyérrel és friss meleg házi pogácsával indult ma reggel útjára a Telekis furgon Mohácsra.

A Magyar Készétel Kft mint pécsi közétkeztető cég segítséget ajánlott fel a gáton dolgozó embereknek. A segítséget a Pécshez közeli árvíz sújtotta helyszínre szállítják a hét minden napján. Egyeztettünk Dunaszekcső polgármesterével Faller Jánossal, az ő kérésére napi 150 adag meleg ételt,levest és fő ételt szállítanak melegen tartó badellákban és a helyszínen kerül kiosztásra. (Pécs MJV sajtóirodája)

--------------------------------------------------------------------------
Ha Ön is hasonlóképpen segíti a gáton dolgozókat, vagy tud ilyen kezdeményezésekről, írja meg hírküldő oldalunkra vagy a [email protected] e-mail címre.
--------------------------------------------------------------------------

06:53 - Négy óra alatt négy centi Mohácsnál

Bajánál a Duna 964 centiméterről 967-re emelkedett, Mohácsnál pedig 917-ről 921-re nőtt a vízszint 4 óra alatt, a hajnali adatok szerint.

20:05 - Kilenc méter felett a Duna vízszintje Mohácsnál

A Duna vízállása Mohácsnál ma 15.00-kor 903 cm volt, amely az elmúlt 24 órában 38 cm vízszint emelkedést jelent. Az előrejelzések alapján a folyó június 13-án tetőzik, Dunaszekcsőnél várhatóan 965 ± 15 cm körüli, Mohácsnál 955 ± 15 cm körüli magasságon.

A mohácsi és a dunaszekcsői kompok nem közlekednek, a folyó teljes baranyai szakaszán hajózási tilalom van. A közúti közlekedésben korlátozás nincs.

18:45 - Megkezdődött az árvízi védekezésben résztvevő tűzoltói erők átcsoportosítása

A súlypontáthelyezés ütemezve történik, elsőként a Győr-Moson-Sopron megyében védekező közel félezer tűzoltó közül kettőszázhatvannyolcnak az útba indításáról intézkedett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az erők Bács-Kiskun és Fejér megye kritikusabb szakaszain folytatják árvízvédelmi tevékenységüket. Második ütemben az este folyamán a Győr-Moson-Sopron, illetve a Komárom-Esztergom megyében védekező tűzoltói állományból történik átcsoportosítás Tolna és Baranya megyébe.

17:43 - A heves esőzés nehezíti az árvízi védekezést

A ma délutáni viharos erejű szél, valamint a jégeső, és a hét további részére prognosztizált időjárás nehezíti a Dunánál védekező erőket. A Katasztrófavédelem tűzoltó egységei számára is feladatot adott az időjárás, ugyanis a vihar alatt 37 esethez kellett vonulniuk a megyében.
Jégeső tombolt Baranyában, további részleteket itt olvashat a viharról.

15:35 - Tűz, víz, jég...

Volt ma már minden, Orbán Viktor megtekintette az áradó Dunát, majd délután Baranya felülről is kapott a vízből, Komlón jég is esett, sőt ugyanitt egy családi ház is leégett.

14:40 - 899 centi a Duna Mohácsnál

A katasztrófavédelem legfrissebb részletes árvízi helyzetjelentése itt olvasható.

13:30 - Nyomát veszítettük Orbánéknak

A konvoj gyorsabb volt, mint az újságírók. És ez rendjén is van így...

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Orbán Viktor Dunaszekcsőn (fotó: Laufer L.)
[/caption]

13:02 - Orbán Viktor Bárban is megnézte, amit meg kellett

Négy perc, húsz másodpercet töltött a miniszterelnök Bárban. Lemértük. A konvoj Mohácsra indult.

12:54 - Véget ért a szekcsői látogatás

Orbán Viktor Faller Jánossal, Dunaszekcső polgármesterével cserélt eszmét hosszasan (na jó, annyira mégsem), majd továbbindult Bárba.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dunaszekcső polgármesterével (fotó: Laufer László)
[/caption]

12:46 - Megérkezett Orbán Viktor Dunaszekcsőre

Magyarország miniszterelnöke ezekben a percekben tekinti meg a védvonalat Dunaszekcsőnél, kezett rázott a helyi fontos emberekkel, és a gáton dolgozókkal beszélget. Az újságírók két méterről követik figyelemmel az eseményeket.

12:31 - Gyülekeznek a fontos emberek Szekcsőn

Helyszínen fokozódik az izgalom, ugyanis megérkezett már a mohácsi rendőrkapitány, a megyei rendőrfőkapitány, a mentőszolgálat vezetője, a nagy fekete autók is sorban érkeznek. Megkérték a sajtó munkatársait, hogy ne tegyenek fel kérdéseket, és ne menjenek a miniszterelnök közelébe.

12:26 - Kihirdették a veszélyhelyzetet a mohácsi járásban is

Újabb területekre hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány. A kormányrendelet 15 napig hatályos, meghosszabbítására az Országgyűlés adhat felhatalmazást.

A veszélyhelyzet kihirdetésével rendkívüli intézkedéseket vezettek be az erőforrások koncentrálása, a védekezés hatékonyságának növelése, az állampolgárok életének, egészségének, vagyonának biztonsága érdekében - tájékoztatott a tárca. Ezek keretében lehetőség nyílik többi között polgári védelmi szolgálat elrendelésére, a veszélyeztetett lakosság kitelepítésére, a védekezéshez szükséges munkagép, jármű igénybevételére, a veszélyeztetett területen a járműforgalom, illetve a veszélyeztetett területre történő belépés, beutazás korlátozására, továbbá arra, hogy a védekezéshez szükséges ingatlanokat a védekező erők használják.

12:18 - Mohácsnál négy centi kell a 9 méterhez

A legfrissebb, 11 órás adatok szerint Mohácsnál a Duna 896 centin áll. Az adatok böngészése közben arra bukkantunk, hogy 955 cm-re várják a tetőzést (plusz, mínusz 10 centivel), ami azt jelenti, hogy módosították az előrejelzést, hiszen reggel még 965 centivel számoltak a szakemberek.

12:13 - Orbán már Bátán van

A miniszterelnök hamarosan Baranyába érkezik, már Bátán szemléli a helyzetet. Testvérportálunk, a teol.hu helyszíni beszámolóját itt olvashatja!

12:05 - Homokzsákot ragadtak a hallgatók

A PTE EHÖK szombat reggel indított buszt mintegy ötven önkéntes hallgatóval, hogy segítséget nyújtsanak. Az EHÖK képviselői és a hallgatók a település két utcájában építettek gátakat, összesen több száz méter hosszan. Részletek itt olvashatóak!

[caption id="" align="alignleft" width="334"] (fotó: Kovács Zoltán (PMMIK))
[/caption]

12:00 - A Dunántúli Napló a Tescoval karöltve segít

Pénteken a Dunántúli Napló és a Tesco élelmiszerrel, tisztítószerekkel, ivóvízzel támogatta a Dunaszekcsőn és Bátán dolgozókat. Hétfőn, ma reggel a gáton dolgozók étkeztetésére 150 fő részére babgulyás hozzávalóit, húst szállítanak Bátára és Dunaszekcsőre amit a helyi konyhán készítenek el.

11:15 - Dunaszekcsőn lázas munka folyik

Dunaszekcsőn egy újabb szakaszon kezdődött ideiglenes gátépítés. A Cementiparinál építenek homokzsákokból gátat, korábban ezen a részen soha nem kellett védekezni, ám ha ott bejön a víz, a falu egy része víz alá kerülne.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dunaszekcsőn százan dolgoznak (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Több százan védekeznek továbbra is, lázasan magasítják a gátat, mely 1000 cm-es vízszintig nyújt majd biztonságot. Mint megírtuk, 975 körül várják a tetőzést.

11:05 - PMFC-szurkolók a gáton

A PMFC Facebook-oldala számolt be arról, hogy szurkolóik Bátán, Dunaszekcsőn és Mohácson is segédkeznek. Egy fotót is küldtek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] forrás: PMFC-Facebook
[/caption]

10:37 - Továbbra sem tudni, mikor jön Orbán

Nem lehet tudni, mikor érkezik Orbán Viktor. Van aki azt mondja, hogy egy órán belül Dunaszekcsően lesz, más szerint csak később érkezik - jelentette a helyszínen tartózkodó kollegánk.

10:24 - Lezárták a mohácsi komplejárót

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mohácsi védelmi szakaszán II. fokú a készültség. A töltés mentett oldali kaszálása továbbra is folyamatban van a mohácsi gátőrjárás területén 8 munkagéppel. Vasárnap délután a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság elvégezte a mohácsi komplejáró lezárását, 873 cm vízállásnál fejeződött be a munka, amely a mohácsi vízmérce szerint 1010 cm-ig nyújt biztonságot az árvizekkel szemben. Szükség szerint a biztonság mértéke az árhullám függvényében tovább növelhető. A mai nap folyamán lezárásra kerül a Sokac-révnél és a csónakháznál található támfalban lévő átjáró is.

A vízállás észlelés és a figyelő szolgálat a védelmi fokozatnak megfelelően működik. Árvízi jelenséget a vízügyi figyelőszolgálat nem jelzett. A dunaszekcsői védmű kiépített szintje a dunaszekcsői vízmérce szerint 1000 cm. A Vízügyi Igazgatóság mohácsi védelmi központja mellett homoktöltő hely kialakítása van folyamatban.

10:21 - Dunaszekcsőnél már elérte a 9 métert a Duna vízállása
 
A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén, védvonalain Dunaszekcsőn előre láthatóan a hét közepén csütörtökön várható a tetőzés 975 ± 15 cm körüli értékkel (az itt észlelt legnagyobb vízállás 992 cm volt 1965-ben).

Mohácson előreláthatóan június 13-án tetőzik a folyó 965 ± 15 cm körüli értékkel (LNV 984 cm 1965). 

10:04 - Szúnyoginvázió jöhet

Elsősorban a vízparti településeken, de másutt is jóval több volt a szúnyog idén, mint az előző esztendőkben. Ennek a roppant csapadékos tavasz, majd az erőteljes felmelegedés volt az oka, a pangó vizek, az időszakosan elöntött árterek kedveztek a vérszívók elszaporodásának.

Szakemberek szerint ez azonban még semmi lehet ahhoz képest, ami az árvizes időszak után vár ránk, a következő hetekben ugyanis minden korábbinál több lehet a szúnyog, ezért szinte biztos, hogy elkerülhetetlenné válik az erősebb irtás.

09:48 - Orbán Viktor Dunaszekcsőre jön?

Meg nem erősített információink szerint a miniszterelnök a baranyai településre érkezik hétfő délelőtt, hogy az itteni árvízi védekezésről tájékozódjon.

08:50 - Felkészülve várják Baranyában az árt

Mohácsnál már majdnem 9 méteres a víz, befejeződtek a baranyai szakaszon a megelőző védekezési munkálatok. A legfrissebb adatokat a baranyai védekezésről itt olvashatja.

08:25 - Orbán: óriási feladat lesz a Duna déli szakaszának védelme is

Négy kritikus pontot említett a déli dunaszakaszon Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggeli sajtótájékoztatójában, nincs köztük baranyai helyszín. A fő védvonalak stabilak Budapesttől délre - mondta Orbán.

Négy veszélypont maradt csütörtökig, amikor az árvíz elhagyja az országot: a tasi zsilip, Báta, Apostag és Baja. Ezen kívül még a dunaföldvári híd környékére kell erősebben figyelni.

7:30 - A déli megyékbe várnak önkénteseket

A budapesti tetőzés után a déli megyékbe (Fejér, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya) vár önkénteseket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Azt kérik, hogy aki menne segíteni, jelentkezzen telefonon, mert fontos, hogy az önkéntesek szervezetten érkezzenek a különböző helyszínekre. A megyei telefonszámok listája ezen az oldalon található. A baranyai önkéntesek ezen az űrlapon jelentkezhetnek, melyet ide kell elküldeni.

Vasárnap

18:00 - Felkészültek a hatalmas árra

Mohácson vasárnap estétől szünetel a kompközlekedés, a gyalogosokat és a bicikliseket kishajóval szállítják. A révlejáró és az árvízvédelmi támfal összes további nyílásának lezárását már tegnap megkezdték. A folyó teljes baranyai szakaszán hajózási zárlatot rendeltek el, a vízi járművek keltett hullámok ugyanis kárt tehetnek a töltésekben.

Dunaszekcsőn és Bárban a hétvégén gyakorlatilag teljes egészében elkészültek az ideiglenes védművek kiépítésével, előbbi településen hatvanezer, utóbbin csaknem tízezer homokzsákot használtak fel. Mindkét faluban figyelőszolgálatot szerveztek, az építmények állapotát folyamatosan ellenőrzik, csakúgy mint a Margitta-szigeten a ivóvíznyerő-kutakat. Bárban az áradás ideje alatt a szennyvíz elszállítását szippantós autókkal végzik.

A megyében a Pannon Volán Zrt. három autóbusza huszonnégy órás készenlétben áll, hogy szükség esetén a védekezésben résztvevőket a helyszínekre tudják szállítani, a járművek számát a folyó tetőzésének idejére megtöbbszörözik.

16:50 - Hajóval mentették ki a 61 éves férfit Újmohácsról

A férfi a település porondi részén, egy egy lábon álló nyaralóban lakott, amelynek környékét elöntötte a Duna. A férfi telefonon kért segítséget a rendőröktől. A vízirendőrök hajóval hozták ki az ingatlanból.
További részleteket itt olvashat.

16:27 - Szúnyoginvázió jöhet

Elsősorban a vízparti településeken, de másutt is jóval több volt a szúnyog idén, mint az előző esztendőkben. Ennek a roppant csapadékos tavasz, majd az erőteljes felmelegedés volt az oka, a pangóvizek, az időszakosan elöntött árterek kedveztek a vérszívók elszaporodásának. Szakemberek szerint ez azonban még semmi lehet ahhoz képest, ami az árvizes időszak után vár ránk, a következő hetekben ugyanis minden korábbinál több lehet a szúnyog, ezért biztos, hogy elkerülhetetlenné válik az erősebb irtás.

14:48 - Veszprém-, Zala-, Békés-, Csongrád megyéből érkeznek tűzoltók

Baranya megyébe a mai napon 36 tűzoltó érkezik Veszprém-, Zala-, Békés-, Csongrád megyéből. Őket Dunaszekcsőn helyezik el.

Az árvízi munkálatokra jelentkezett önkéntesek száma megyei szinten meghaladja a 400 főt.

114 baranyai tűzoltó jelenleg Kismaroson tartózkodik, ahol 2 váltásban végeznek védekezési munkát. A HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezetek három fő Baranya megyei hivatásos állományú tagja jelenleg is Győrújfaluban tartózkodik, és a töltés megerősítésében vesz részt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának alkalmazottai is jelentkeztek önkéntes munkára napokban, illetve adományt ajánlottak fel a védekezési munkában résztvevők részére. Ennek átadására a mai napon 15 órakor kerül sor Dunaszekcsőn.

14:33 - Csütörtökön tetőzik a Duna Baranyában

Dunaszekcsőn előre láthatóan a jövő hét közepén csütörtökön várható a tetőzés 960 ± 25 cm körüli értékkel (az itt észlelt legnagyobb vízállás 992 cm volt 1965-ben). Mohácson előreláthatóan június 13-án tetőzik a folyó 965 ± 20 cm körüli értékkel (LNV 984 cm 1965).

10:13 - Az ideiglenes védművek már elkészültek

Bár településnél a tervezett védekezési feladatokat már elvégezték: négyszáz méter védvonalat építettek meg, borítottak be védőfóliával és terhelték le súlyokkal.

Dunaszekcsőn a tervezett munkákkal majdnem teljesen elkészültek szombaton. Százötven méternyi védvonalat építettek ki szakszerűen. A munkákat hétfőtől folytatják, addig is a helyi önkormányzatok és a vízügy szakemberei figyelőszolgálatot látnak el.

09:41 - Milyen idő várható vasárnap?

Vasárnap reggeltől megélénkül a déli, délnyugati szél. Átlag sebessége 10-15 km/h, maximális széllökések sebessége 25-35 km/h (élénk). Záporban, zivatarban is lehet átmeneti szélerősödés. További részleteket itt olvashat.

09:12 - Másodfokú készültséget rendeltek el Baranyában

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a 05.01. számú árvízvédelmi szakaszon 2013. június 9-én 06:00 órától - a Duna mohácsi áradó vízállása alapján - II. fokú árvízvédelmi készültségi szint van érvényben.

Állomásnév

Vízállás (cm)
tegnap 8:00

Vízállás (cm)
ma 17:00

Változás (cm)

Fokozat

Budapest

847

884

37

rendk.

Paks

784

835

51

II.

Baja

845

898

53

II.

Dunaszekcső

824

869

45

II.

Mohács

810

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!