Közélet

2010.05.14. 18:04

Átadták a Széchenyi teret

A Széchenyi illetve a Kossuth téren befejeződött a műszaki átadás-átvétel – A közeljövőben a havi-hegyi panorámasétány is a pécsieké lesz – Körbejártuk az épülő köztereket.

Nyaka Szabolcs

Nagy volt az élet a Széchenyi téren: a szökőkutakat gyerekek „vették használatba”, sokan sétáltak vagy csak üldögéltek a kellemes, bár szeles időben. Ezt a tér teljes szakaszán megtehették, már a vizes elemeket sem vette körbe kordon. Lezárult ugyanis a Széchenyi, illetve a Kossuth tér műszaki átadás-átvételének hoszszas folyamata, tudtuk meg Merza Pétertől, az EKF fejlesztési igazgatójától. (Az külön pech, hogy a beruházástól függetlenül csőtörés történt a Király utca sarkán, így egy kis részen a vízszolgáltató pénteken kénytelen volt felszedni a kövezetet).

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Széchenyi tér (fotók: Laufer László)
[/caption]

A tervek szerint a Kossuth téren sem lesznek mától kordonok, leszámítva a mélygarázs bejáratait, amíg az üzemeltető elkészíti a korlátokat. Merza Péter elmondta, várhatóan ma, azaz május 15-én a kivitelező készre jelenti az Irgalmasok utcáját, azaz itt is megindulhat a műszaki átadás-átvétel procedúrája, ahol szükséges, a hibajavításokkal.

A Széchenyi illetve a Kossuth téren viszont hibajavítás már nem lesz, ellenben ha valami nem jó, nem működik, öt esztendeig garanciát kell rá biztosítani a kivitelezőnek. Ennek keretében kicserélik például az egyik fát is, amely nem eredt meg, a garancia ugyanis a növényekre is vonatkozik.

Mint Merza Péter elmondta, a közeljövőben újabb szemeteseket is kihelyeznek. Hamarosan érkeznek még zöld növények is a város főterére. A városháza előtti vízjátékba szélmérőt szerelnek, ami nagy szélben, mint pénteken, leállítja a berendezést, különben a szél elfújja a vízpermetet.

Tettye, Havi-hegy

A tervek szerint napokon belül készre jelentheti a kivitelező a havi-hegyi panorámasétányt illetve a Tettyével összeköttetést jelentő „függőjárdát”, tudtuk meg Merza Pétertől, az EKF fejlesztési igazgatójától. A panorámasétány gyakorlatilag készen van, láthattuk pénteki bejárásunkon, szinte csak az utcabútorok hiányoztak, de mint megtudtuk, már ezek is úton voltak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Havi-hegy
[/caption]

A sétányra a tervek szerint csak az ott lakók mehetnek be gépkocsival, a többieknek a megépült új úton alakítottak ki parkolókat. Egyébként ez az „egérút” jóval rövidebb is, mint a templom előtti kerengő, amely a gyalogosoké lesz.

A függőjárda, amely részben oszlopokon áll, egyik újdonsága lehet Pécsnek: a 133 méteres szakaszról soha nem látott kilátás tárul az érdeklődők szeme elé.

48-as tér

A szerződés szerint június 23-án kell készre jelenteni a 48-as teret a kivitelezőnek, tudtuk meg Merza Pétertől, az EKF fejlesztési igazgatójától. A munkák pénteken is folytak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] 48-as tér
[/caption]

Az elkészült közterület az egyetem és a város egyik reprezentatív rendezvénytere lesz. Az egyetemistákra is gondoltak: különleges utcabútorok, vezetéknélküli internet és vízjáték is lesz a téren.

Kossuth tér

Ha valaki emlékszik még a „régi” Kossuth térre, ami tulajdonképpen egy lepusztult parkoló volt, az értékelheti a különbséget. Most zöldfelület, díszburkolat, kilenc helyen kisebb vízfolyás fogadja majd az erre járókat. A beruházás során egyébként az okmányiroda valamint a fül-orr-gégeklinika homlokzata is megszépült.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kossuth tér
[/caption]

Egy másik beruházás keretében az áruház és az irodaház is új külsőt kapott, korábban pedig a zsinagóga külseje újult meg. Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója elmondta, a mélygarázs kivitelezője munkákat végez még a parkoló felső építményein, de maga az EKF-es beruházás befejeződött. A Hal téren viszont még rövid ideig tart a felújítási-átalakítási munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!