Közélet

2009.11.25. 15:35

Átadták a Tettye parkját

Újabb közteret vehettek birtokba a pécsiek: az EKF-program keretében átadták a Tettye-beruházás első ütemét.

Ny. Sz. (Dunántúli Napló)

„S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben” – hangzott el az átadóünnepségen, s a Janus Pannonius által megénekelt fácska akár szerdán is virágba borulhatott volna. A november dacára ugyanis 17–18 fok és napsütés fogadta a Tettyére érkezőket. Szerdán tartották ugyanis az EKF-es köztér-felújítás első ütemének avatóünnepségét. Páva Zsolt polgármester beszédében elmondta: mivel gyermekkora jó részét itt töltötte, bevallja, számára a Tettye különösen fontos.

Mint mondta, a park olyan, mint régen, s mégis más: megmaradtak a fák, a hangulat, de megszépült minden. Az ide vezető tevékenységért Páva Zsolt polgármester köszönetet mondott a tervezőknek, a kivitelezőknek, a munkásoknak, s nem felejtette el megemlíteni a korábbi városvezetőket sem.

A kormány részéről Suchman Tamás, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos és Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára mondott beszédet. Utóbbi szocialista politikus azt hangsúlyozta egyebek mellett: a pécsiek el sem tudják képzelni, milyen jelentős a változás, amely az EKF kapcsán a várost éri.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Átadták a Tettye játszóterét is (fotó: Laufer László)
[/caption]

A beszédek után egy luficsokrot engedtek el, amelyen a szöveg hirdette: „Miénk itt a tér!”. S ezután – illetve részben már a beszédek alatt – elfoglalták a teret jogos tulajdonosai: a gyerekek megszállták a játszóteret, anyukák tologatták a babakocsikat a sétányokon. A tér láthatóan mindenkinek tetszett, noha még vannak munkák. A romoknál egy vis maior helyzet miatt előre nem tervezhető feladatot kell megoldani, támfalat építenek, ez várhatóan még az idén kész lesz.

S feladat lesz megóvni a csodaszépre sikeredett tettyei parkot – más megújult terekről már hallani rongálásokat. Nagy Csaba alpolgármester kérdésünkre leszögezte: a kamerarendszer beüzemeléséig kiemelt ellenőrzést kértek a közterület-felügyelettől, akár úgy is, hogy a posztos rendőrök mintájára minden téren legyen állandó hatósági ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!