Közélet

2010.02.03. 15:54

Átadták az 58-as főút új négysávos szakaszát

Átadták az 58-as főút négysávosra bővített, Pécs és a pogányi repülőtér közötti szakaszát szerdán.

NySz

Az autósok már használják egy ideje, szerdán pedig ünnepélyesen is átadták az 58. számú főút Pécs és a pogányi reptér közötti négysávosított szakaszát. A pogányi reptér épületében megtartott avatóünnepségen a kivitelező hivatalosan átadta a közútkezelőnek a szakaszt, majd az út mellett átvágták a szalagot.

A mintegy 5 kilométeres szakasz teljes beruházása 1,6 milliárd forintba került, ennek legnagyobb része, 85 százaléka európai uniós támogatás.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Átadták az új szakaszt (fotó: Laufer László)
[/caption]

Az avatóünnepségen elmondták: összesen hat csomópontot építettek, ebből három körforgalom. A FEMA-nál illetve Reménypuszta térségében kétsávos körforgalmat építettek. A fejlesztés során kiszélesítettek egy hidat, távközlési-, víz-, gáz- és elektromos vezetékeket váltottak ki, s kialakították a közvilágítási hálózatot. A munkálatok során 68 ezer köbméter földet mozgattak meg, s most 1300 prizma segíti a közlekedőket. A szakasz Pécsen belüli részén 70 kilométeres, a lakott területen kívül eső területen 90 kilométeres a sebességhatár. Az út szélessége 14,5–15 méter.

Az avatóünnepségen Csepi Lajos, a közlekedési tárca szakállamtitkára azt hangsúlyozta: dinamikusabb a gazdasági növekedés azokon a területeken, ahol jobbak a közlekedési feltételek. Ennek kapcsán a szakállamtitkár kiemelte, hogy március végére elkészül az M6-M60-as autópálya is.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere az előzményeket vázolva emlékeztetett rá, hogy mintegy negyedszázados elképzelések váltak valóra. Már a ’80-as évek közepén, még a jugoszláv bevásárlóturizmus idején felmerült, hogy az 58-as utat fejleszteni kellene – ez a határmenti forgalom azonban a gazdasági változások és a délszláv háborúk miatt megszűnt. Az út első tervei 1990-ben végül megszülettek, ekkor II. János Pál pápa 1991-es látogatása kapcsán vált fontossá az út. Azonban gazdasági okok miatt akkor nem indultak el a munkálatok. 2003-ban újra felmerült a kérdés, de a beruházás végül mostanra, 2010-re valósult meg.
Pécs alpolgármestere kiemelte, a négysávos szakasz fontos lesz Pécsnek, hiszen a térségben új ipari terület beindítását segítheti, emellett a Dél-Baranyából Pécsre ingázók számára is könnyebbséget jelent.

Nagy Csaba emellett azt is közölte: a megyeszékhelynek még egy igénye van, ez pedig az az 1800 méteres szakasz, amely elkerülőként elvezetheti a tavasszal elkészülő M60-as sztráda forgalmát a Kertváros irányából. Arra kérte a jelen levő szakállamtitkárt, ezt a felvetést, ha módjában áll, tolmácsolja a kormányzatnak, hiszen erre mindenképp szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!