Közélet

2008.03.27. 06:28

Átépülhet a 400 ágyas klinika

Rövidesen minden beteg a 400 ágyas klinikán kezdi a gyógyulását. A napokban nyújtja be az egyetem uniós pályázatát a felújításra, amelynek során nemcsak az öreg épület változik, hanem a klinikák betegfogadási rendje is.

Kozma Ferenc

A tervek szerint néhány éven belül teljesen megújulhat a pécsi 400 ágyas klinika tömbje. Uniós pénzek segítségével végzik majd el azt a rekonstrukciót, amely nyomán nemcsak az épületet öltöztetik újra, hanem a klinikai gyógyító munka szerkezetében is korszakos változáson megy át. Az egyetem vezetői az április közepén benyújtandó pályázatuk nyomán több mint tizenegymilliárd forintot remélnek. A szakmai programot a pécsiek a minisztériummal egyeztették, és azt az illetékesek jónak, támogatni valónak ítélték.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A pécsi várólisták legfeljebb néhány héttel nőhetnek a takarékossági intézkedések miatt (fotó: Pásztor Éva))
[/caption]A pénz kedvező döntés esetén legkésőbb az év végéig megérkezhet, az átépítés munkái pedig jövőre elkezdődhetnek.
Dr. Tóth Kálmán, az egyetem Orvostudományi és Egészségtudományi Koordinációs Központjának alelnöke lapunknak elmondta, hogy az uniós pályázat kulcsszavai – centralizáció, integráció, a párhuzamosságok felszámolása – pontosan egybecsengenek az egyetemi törekvésekkel. Ugyanis olyan célprogramokra használható projekteket ajánl, mint az érsebészet, a daganatos betegek gyógyítása, a sürgősségi betegellátás, és egyéb speciális műtéti szakmák, mint például a szervátültetés. Másrészt központi műtők, központi intenzív betegellátó osztályok, laboratóriumok létesítésére lehet az eurókat fordítani. Így aztán Tóth Kálmán nyugodtan kimondta: soha jobbkor nem érkezhetett volna az esély erre a pénzszerzésre.

Dr. Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója szerint nem véletlen, hogy az elmúlt években megannyi kemény, és minden bizonnyal kevéssé népszerű takarékossági intézkedést kellett meghozni azért, hogy a csődöt elkerülhessék, és hogy a gyógyító munka gondjaiból a beteg minél kevesebbet vegyen észre. Az intézkedések talán a legérzékenyebb vonzata a klinikai dolgozók nagyszámú elbocsátása volt. Nos, Kollár szerint az uniós beruházás az említett adósságtömeg tekintetében is egyfajta előre menekülés lesz. De hogyan?

A 400 ágyas tömb különleges szerepet kap majd az átépítés, bővítés után. Itt koncentrálódik az elképzelések szerint sürgősségi betegfelvétel – a jelenlegi „mentőporta” környékén, a földszinten. A betegség jellegétől függetlenül, minden sürgősségi ellátásra szoruló beteg ide érkezne – és nem a város különböző pontjain lévő klinikákra –, s a megfelelő diagnózisok után látnák el helyben (műtenék, ha kell), illetve szállítanák tovább 24 órán belül. Hiszen lennének sürgősségi műtők, fektetőhelyiségek is. A sürgősségi felvételi osztályon szinte minden orvosszakma képviselve lesz, belgyógyász, ideggyógyász, sebész stb., hogy az elődleges ellátást a beteg azonnal megkaphassa, ám ha több kell, rövid úton vinnék tovább a megfelelő háttérintézetbe.

A 400-ágyason koncentrálnák az összes belgyógyászatot, három szint úgynevezett központi műtő-blokk lesz a sebészet teljes vertikumával – az traumatológiától a plasztikai sebészeten át az ortopédiáig.

Megszorítások nélkül nem megy

Tény, hogy az egyetem adósságait egyelőre nem sikerült a várt mértékűre lefaragni, a kirendelt kincstári biztosra még szükség van. Ennek részben oka az is, hogy az egészségügyi finanszírozások meglehetősen alacsonyak – nem fedezik a költségeket –, másrészt a pécsi klinikák sem tudtak összességében eredményes pénzügyi évet zárni 2007-ben. Dr. Kollár Lajos szerint az idén az a cél, hogy legalább nullszaldós legyen a mérleg, netán némi nyereség mutatkozzon. Ezt kőkemény intézkedésekkel, illetve a pénzügyi keretek megszabásával fogják betartatni, mégpedig úgy, hogy negyedévenként áttekintik a kiadásokat, bevételeket. Most éppen 10 százalékkal kevesebb pénz fogyaszthatnak el a klinikák, mint korábban. Így remélnek némi konszolidációt, ám ahogy a közelmúltban kiderült, nemcsak a pécsi egyetem és annak klinikái görgetik az adósságot maguk előtt, hanem hasonló helyzetben van a többi egyetem is. Pécsett a közel 3,9 milliárdos egyetemi adósság nyomasztó többsége (több mint 80 százaléka) a klinikai adósságokból keletkezett. Szegeden 2,7 milliárd a klinikai hiátus, Budapesten 4 milliárd körüli, és nincs jobb helyzetben Debrecen sem.

Nem hosszabbodnak a várólisták

Dr. Kollár Lajos szerint az egyetemi klinikák várólistái néhány műtéti szakmát kivéve említésre sem érdemesek. Másrészt a műtéteknél sincs nagyobb gond, netán hosszasabb várakozás Pécsett, mint az ország bármely területén. Például az ortopédiai klinikán csípő- illetve térdprotézisek beültetésére sem éveket, legfeljebb három, három és fél hónapot kell várni, holott az egyik leginkább költségigényes beavatkozás. A professzor szerint az idén az egyetemi várólisták legfeljebb néhány héttel nőhetnek a takarékossági intézkedések miatt, ám a sürgősségi gyógyító munkát semmi, még az átmeneti pénzgondok, a kényszerű keretgazdálkodás sem befolyásolhatják. A várólista az egyetem honlapján (www.pte.hu) elolvasható, nyilvános. Akinek bármilyen gondja, sérelme támadna, vagy úgy véli, hogy a besorolása jogsértő, forduljon a Klinikai Központ titkárságára, vagy az illetékes betegjogi biztoshoz. Jogos panaszát orvosolni fogják. Végül a professzor azt is elmondta, hogy az ellátási gondok megoldására – néhány hete foglalkoztunk a baleseti sebészek eltávozásával – rövidesen szerkezetátalakítás várható az egyetem néhány intézetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!