Közélet

2011.12.16. 16:27

„Atombombával lehetne csak megváltoztatni a ciklonok működését”

Van egy pécsi felhőfizikus, akinek az eredményeit a legnagyobb amerikai légkörkutató intézmények is felhasználják. A tudós, Geresdi István „mellesleg” a PTE Természettudományi Karának dékánja.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Benne volt a jégeső-elhárításban. Jogos volt a központi, állami szolgálat megszüntetése?

– Évente volt tíz eset, nem lehet arra egzakt módon válaszolni, hogy mi lett volna, ha nem lőjük fel a rakétákat. Perdöntő bizonyíték nincs a hatékonyságára sem, de az elv helyes, jégkristályképző ezüstjodidot a felhőkbe juttatva megelőzhetők a jégesők. A kérdés inkább az, hogy megfelelő időben és mennyiségben a megfelelő helyre jut-e beavatkozás? Szóval lenne még mit kutatni ebben a kérdésben is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Szinte csak a nyári vakációban vagyok fizikus” – Geresdi István
[/caption]

– Felhőfizikus. Mit jelent ez?

– A felhőkben lejátszódó folyamatokkal foglalkozom, azt vizsgálom, hogy például a mikronnyi részecskékből hogyan lesznek centis jégszemek. Mindezt modellezzük számítógépen is.

– Mennyit haladt előre közben az időjárás-előrejelzés?

– Amikor harminc éve munkába álltam, az első nap beleszaladtam egy hatalmas esőbe. Mert akkoriban fél napra előre sem lehetett bízni az előrejelzésben. Ma három-négy napra megmondják, hogy mire készüljünk, húsz év múlva meg majd egy hétre.

– A beavatkozás is fejlődik?

– Egy kisebb zivatarfelhő anynyi energiát termel, mint a paksi atomerőmű egy blokkja naponta. Így tehát egy ciklont csak úgy lehetne megváltoztatni mechanikai hatással, ha atombombákat robbantanánk a közepében.

– Hol hasznosíthatók akkor a felhőfizikus eredményei?

– Például a pár ezer méter magasan haladó kisrepülők szárnyjegesedésére dolgoztam ki nagy pontosságú modellt, amit a legnagyobb amerikai légkörkutató intézet is használ, sőt a NASA is átvett.

– Hogy fér meg a kutatás a dékán oktatási és irányítási feladataival?

– Kezdetben eldöntöttem, hétfőn oktatok, kedd az akadémiai nap, szerda a vezetői, csütörtök a mindenes, péntek a kutatásé. Nos, jó ideje nincsenek már „péntekek”, helyette a nyári vakációban vagyok fizikus. Megjegyzem, a szabadidőmben is a „felhőkben röpködök”, kollégáimmal éles kosárlabdameccseket vívunk.

– És a kultúra?

– Amikor tehetem, olvasok. Sci-fi rajongóként különösen Asimov robotvilága fog meg.

Fizikus a nagyfia is, a lánya művész

Geresdi István 1956-ban született Baján. Dombóváron érettségizett, Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen diplomázott fizikusként 1980-ban. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál az Alkalmazott Felhőfizikai Központban, majd a jégeső-elhárításnál dolgozott. 1992-ben kandidált, 1995-től teljes állásban a PTE Természettudományi Karán tanít. 2006-tól a Környezettudományi Intézet tanszékvezetője, 2007-től a kar dékánja, az MTA doktora. Nős, nagyobbik fia, Attila ugyancsak fizikus, 27 éves, és a napokban doktorál, leánya, Zsófia 22 éves, jelmez- és díszlettervező, s master szakra jár a Képzőművészeti Egyetemre, András fia pedig 20 esztendős és matematikusnak tanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!