Közélet

2014.01.10. 15:16

Átugranak hozzánk a horvátok nagybevásárlásra

Az utazásra fordított kiadások ellenére is több ezer forintot takarítanak meg a határ közelében lakó horvátok, ha az élelmiszerek egy részét nálunk vásárolják meg.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

– Naná, hogy megéri – mondta érdeklődésünkre Mohácson az egyik áruházból tömött szatyrokkal távozó pélmonostori férfi. – Van, ami feleannyiba kerül Magyarországon, mint nálunk Horvátországban, de az élelmiszerek többsége jellemzően tíz-húsz százalékkal olcsóbb. Például egy negyed kilós kávét otthon ezer forint alatt nem lehet megvenni, az étolaj majd’ hatszázba kerül, de még egy kiló kenyérért is csaknem ötszáz forintot kell fizetni. Havonta egyszer biztosan jövünk, a nagybevásárlásokat itt intézzük – tette hozzá.

S persze nemcsak ők, s nemcsak Mohácsra. A horvát határhoz közelebb eső baranyai városokban, de még Pécsett is egyre több horvát rendszámú autót lehet látni, a tulajdonosaik szinte kivétel nélkül vásárolni járnak hozzánk. Az élelmiszerek mellett többek között a recept nélkül megvásárolható gyógyszereket is viszik, azok szintén olcsóbbak mint Horvátországban.

– Már a délszláv háborúk után is jelentősen emelkedtek az élelmiszerek árai Horvátországban, az ország uniós csatlakozása után pedig tovább folytatódott a drágulás – nyilatkozta dr. Síkfői Tamás, a kereskedelmi és iparkamara titkára. – Még nincsenek végleges adatok, de az bizonyos, hogy tavaly élénkült a baranyai kiskereskedelmi forgalom, s ebben a horvát vásárlók is szerepet játszhattak.

Horvátország tavalyi uniós csatlakozása után nőtt valamint a vámmentesen bevihető termékek mennyisége is, ez nyilván szintén hozzájárult a bevásárlóturizmus szerepének növekedéséhez.

A határellenőrzést is végző rendőrségen érdeklődésünkre – konkrét adatok közlése nélkül – ugyancsak azt mondták, a baranyai átkelőhelyek közül Udvaron és Beremenden tavaly nyár óta nőtt a forgalom. A rendőrség tavalyi beszámolójából kiderül, akkor csaknem egymillió-négyszázezren lépték át a horvát–magyar határt a megyében, az utasok többsége horvát volt – vagyis valóban jelentős számban érkeznek hozzánk déli szomszédunk polgárai évről évre.

A teljes cikk a pénteki Dunántúli Naplóban jelent meg, ahol arról is olvashat, hogy nekünk miért éri meg átugrani Horvátországba! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!