Közélet

2011.04.03. 17:31

Átverés a nyári munkán

Már hirdetik a nyári diákmunkákat. Sokaknak a szülők anyagi helyzete miatt van szükség a pénzre, így aztán óriási az elkeseredés, ha a munkaadó nem fizet.

K.F. (Dunántúli Napló)

Egyre közelebb a nyár, megjelennek a lapokban és az interneten a diákmunka-ajánlatok. De hogyan is válogassunk köztük, van-e garancia arra, hogy a nyár végére is megmarad a jókedv?  Hogyan kerülhetjük el mindazt, amit nem tudott elkerülni a pécsi Schmidt Renáta?

-------------------------------------------------------------------
Önnek volt-e diákként rossz tapasztalata munkavállaláskor? Szavazzon a középső hasábban!
-------------------------------------------------------------------

A főiskolás diáklány ma sem kapott egy fillért sem a tavalyi (!) másfél hónapos munka után, pedig nem karitatív állást keresett és nem jókedvében robotolt. Napközben büfében dolgozott, éjszaka meg egy szórakozóhelyen hordta az italokat.

A két elfoglaltság között arra volt csupán ideje, hogy néhány órára hazamenjen aludni, tisztálkodjon, majd mehetett újra dolgozni. A munkaadója ezért a rabszolgamunkáért, amelyben nem volt szombat és vasárnap sem, 88 ezer forinttal tartozik.

Mivel drága a siófoki főiskola, annak is örült, hogy munkához jutott. Ezt a hozzáállását használta ki a pécsi vendéglős-vállalkozó.

– Lelkileg megalázó, kellemetlen volt számomra – mondta Renáta, aki ügyvédhez fordult, s ha nem sikerül egyezségre jutni, bíróságra megy. Azért mondta el ezt  lapunknak, mert a neten a volt munkaadója is hirdeti már, hogy a nyáron fogad diákokat...

Sokak szerint nem árt előre információkat szerezni a munkát ajánlókról, ám a pécsi Molnár Gábor szerint ez nem könynyű dolog. Gábort először egy siófoki pizzás verte át. Mindenben megalkudtak, a szállást is megmutatták, ám amikor a megadott időben jelentkezett, kidobták. Ez még a jobbik eset. 

Balatonfenyvesen egy vízibicikli-kölcsönzőben dolgozott reggeltől sötétedésig (rossz időben a tulajdonosnál takarított), ám a végelszámolásnál a bér harmadát visszafogták. „Gyatra volt a forgalom” – indokolt a főnök. Gábor szerint az átveréstől nehéz megmenekülni, olykor a szerződés sem elég.

Bért hetente

A külföldi diákmunka nagyobb rizikóval jár, különösen, ha egyénileg, egyedül utazik valaki az internetről szerzett ajánlatra, amit nehéz leinformálni. A legfontosabb óvintézkedés, hogy ne csak a kiutazásra, hanem a visszaútra, és esetleg néhány hét kosztolásra is jusson a pénzből, mert a helyzettel könnyen visszaélhet a munkaadó. Ha lehet, heti bérfizetésben kell megállapodni, mert ha megcsúszik a fizetség, még meggondolhatja magát az ember.

Részletes írásbeli szerződés a biztosíték

Dr. Marosvári Tamás pécsi munkajogász és ügyvéd szerint bármilyen munkáról volna is szó, a legfontosabb egy korrekt munkaszerződés, amelyet írásban kell megkötni és amelyből egyetlen fontos kellék sem maradhat ki. Utólag ugyanis meglepetésekkel szembesülhet a munkavállaló: más munkát végeztetnek vele, nem kapja meg a pihenőnapot, hosszabb a munkaidő, anyagilag megrövidítik, s netán előbb szabadulnak tőle, mint amiben korábban megállapodtak. És ilyen esetekben nagyon nehéz, olykor pedig lehetetlen orvosolni a panaszt. Ezért az első jó tanács – diákmunka vállalása esetén is –, hogy ha valaki nem volna biztos az elé tett szerződésben, ne írja azonnal alá, kérjen gondolkodási időt, vigye el ügyvédhez, aki átnézi és tanácsokat ad. Persze az sem árt, ha megnézi az ember a cégnyilvántartót, indítottak-e a cég ellen végrehajtást vagy felszámolási eljárást. Ha igen, az ilyen céget messze kerülje el.

A főbb pontok

A munkajogász hangsúlyozta, az írásbeli munkaszerződésben kötelező rögzíteni a bért, a munkakört, a munkavégzés helyét. Bele kell foglalni a munkába lépés napját, a munkarendet, a bérfizetés napját, a szabadságra-szabadidőre vonatkozó információkat és a felmondási időt. Az így lefektetett szerződés csak közös megegyezéssel módosítható. Amennyiben bármelyik fél megsérti a szerződésben foglaltakat, lehetőséget teremt az egyoldalú felmondásra.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!