Közélet

2007.05.21. 16:22

Autópálya helyett használatba adják a kivásárolt szántókat

Baranya | Miután Szentlőrinc térségében bizonytalan ideig csúszik a gyorsforgalmi út építése, a kivásárolt ingatlanokat, parlagon lévő földeket rövidesen újra használatba vehetik a volt tulajdonosok.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Miután bizonyossá vált, hogy egy ideig még nem épül meg az M6/M56-os út Pécstől Szentlőrinc felé vezető szakasza, hamar felmerült a kérdés az érintettek körében, hogy mi lesz a felvásárolt, illetve kisajátított ingatlanokkal. A nyomvonal szóban forgó szakaszán lévő ingatlanok ügyében már tavaly ősszel leálltak a tárgyalások, a területen azóta nem történik semmi.

Poszovácz István pellérdi lakos ezek után jogosan tette fel a kérdést: mi lesz a számukra is elfogadható folytatás? Akad ugyanis jó néhány lakóház – köztük például a Keszü közelében lévő Gyöngyös-tanya –, amelyek jó részét már áramtalanították, ám időközben kiderült, hogy mégsem fogják bontani. Őrző-védők vigyáznak némelyikre, de meglehetősen drága lesz az adófizetők számára az őrzés, ha időtlen időkig tart. Az sem utolsó szempont, hogy mi lesz a megműveletlen földekkel, amelyeket már felver a gaz? A helyiek úgy vélik, az átmeneti időszakban is jobb lenne, ha valaki bevetné és a termést betakarítaná.

A kérdésekkel megkerestük a Nemzeti Autópálya Rt. utódcégét, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t. Béni Gyöngyi, a társaság kommunikációs menedzsere lapunknak elmondta, valószínűleg kénytelenek lesznek a régi gyakorlattal élni, azaz átmeneti időre felajánlják az említett ingatlanokat, réteket, legelőket, szántókat régi tulajdonosaiknak – vagy azoknak, akik használni akarják –, hogy enyhítsék az időközben felmerülő károkat. Erről legkésőbb a héten dönteni fognak, majd pedig haladéktalanul értesítik az érintett térségek polgármesteri hivatalait is, ahol minden bizonnyal kifüggesztik a zrt. közleményét. Ez arról szól majd, hogy mehetnek a kimért és felvásárolt földszakaszokra is a traktorok, lehet a szőlőkben permetezni, a kiskertekben palántázni. Béni Gyöngyi szerint minimum egyévi gazdálkodásra nyílik alkalom a gyorsforgalmi út nyomvonala mentén lévő földeken. A tervezett út Pécs határától indul, délről kerüli Szentlőrincet, majd Nagyváty közelében kapcsolódik a 6-oshoz. A kommunikációs menedzser szerint bizonyos földterületeket nem fognak visszaadni művelésre. Elsősorban azokat, ahol megkezdődtek a régészeti feltáró ásatások, másodsorban pedig azokat, ahol tervbe vették az akna- és lőszermentesítést. Mindkét munkafolyamat ugyanis fontos előkészítő része a leendő építkezéseknek.

Mennyit adnak a kivásárolt telkekért?

Sokakat érdekel, hogy folytatódik-e további területek megvásárlása, a vitás értékű földek kisajátítása? Béni Gyöngyi szerint minden bizonnyal, hiszen az útépítés programját nem vetették el végleg, csupán elnapolták. Pontos határidőket nem tudott mondani, de a megbízott ügyvédi irodák munkatársai minden bizonnyal időben értesíteni fogják a lehetséges ügyfeleket. A felvásárlási árak meglehetősen változóak, hiszen

a munkával megbízott ügyvédi irodák érdeke, hogy minél kevesebbet fizessenek. Információink szerint Budapest környékén, például a körgyűrű építésénél akár 1000 forint feletti árat is megadtak a területek négyzetméteréért, másutt 400–700 forint között mozognak az árak. A Dunaszekcső térségében jelenleg is folyó útépítéseknél 400–600 forint/négyzetméter árral találkozhattak az érdekeltek, a Bóly és Pécs közötti szakaszon 250–400 forintra zsugorodtak az ajánlatok, sőt akadt 150 forintos vétel is. Hasonló adatokról értesültünk Pécs–Szentlőrinc térségéből is.

a munkával megbízott ügyvédi irodák érdeke, hogy minél kevesebbet fizessenek. Információink szerint Budapest környékén, például a körgyűrű építésénél akár 1000 forint feletti árat is megadtak a területek négyzetméteréért, másutt 400–700 forint között mozognak az árak. A Dunaszekcső térségében jelenleg is folyó útépítéseknél 400–600 forint/négyzetméter árral találkozhattak az érdekeltek, a Bóly és Pécs közötti szakaszon 250–400 forintra zsugorodtak az ajánlatok, sőt akadt 150 forintos vétel is. Hasonló adatokról értesültünk Pécs–Szentlőrinc térségéből is. -->

Címkék#M6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!