Közélet

2014.11.17. 08:46

Az eddigi legnagyobb tömeg tüntetett a kormány ellen Pécsen

Budapesten és 25 városban, köztük Baranyában is rendeznek tüntetést "A közfelháborodás napja" elnevezéssel hétfő este. A kormányellenes tüntetésen felszólalt Nagy Bandó András és Böszörményi István is. Szólt az Orbán, takarodj. Majd elindult a tömeg a NAV épülete elé és a Fidesz-irodához. Élőben követtük az eseményeket.

bama.hu

20:17 - Nem hagyjuk, nem hagyjuk - hangzott a kórus a kormányhivatal előtt. Mintegy 2-300 ember vonult át erre a helyszínre is, amely végül a végállomás volt a mai este.

A Nagy Lajoson vonultak a hivatal elé, a performasz pedig az volt, hogy mindenki világított a telefonjával, és megfogták egymás kezét a jelenlévők. Pécsnek hangja van - ez a szlogen továbbra is, és további tüntetéseket szerveznek majd, melyről a Facebookon értesülhet mindenki.

Köszönjük figyelmüket, a tudósítást ezennel berekesztjük!

19:43 - A NAV-ot elhagyják a pécsi tüntetők, s elindultak a Fidesz-székház irányába. A tömeg vesztett az erejéből, mostanra olyan 4-500-an lehetnek. Itt demokráciát és szabad sajtót követelnek. 

A Fidesz-székház meglátogatása után pedig a kormányhivatalhoz vonult a még kitartó kemény mag.

19:40 - Nagyjából 150-200 fő gyűlt össze Komlón, a Városház téren este hat órára. Lobogtak a magyar és uniós zászlók, a tüntetők az „Orbán, takarodj!” rigmust skandálták. A felszólalók beszéltek a várható új adókról, a kétes deviza „mentésről”, az alacsony bérekről, majd feltették a kérdést, akarják-e mindezt az emberek. A helyszínen lévők válaszul többek között követelték, hogy a kormány mondjon le, a béreket emeljék meg, és vizsgálják felül a nyugdíjrendszert. Fél hétkor egy perces néma csendet tartottak a felemelt mobilok fényében.

Egy felszólaló a tömegből is akadt, ő azt tette szóvá, hogy szégyelli, hogy csak ennyi komlói jött el, holott a rokkant bányászok juttatásait elvették, akárcsak a rendvédelmi dolgozókét, ami több száz embert érint a városban.

Valószínűleg neki, és még másoknak is lett volna mondanivalója, de ekkor a tüntetésnek véget vetettek a szervezők, mondván, csak ennyi időt kaptak a demonstrációra. A tömeg ekkor felháborodottan Polics József polgármester nevét kezdte skandálni, akiről a szónok elmondta, meghívták, de nem jött el. Végül megkérték a tüntetőket, jöjjenek el a következő megmozdulásra is, amelynek időpontjáról még egyeztetnek.

A felszólalók mindvégig hangoztatták, demokratikus eszközökkel szeretnék kiharcolni a kormány távozását, ha máskor nem, 2018-ban. Így nem kívánják sem a miniszterelnök, sem más halálát vagy bántalmazását (mert a tömegben többen kötelet emlegettek), csak azt, hogy „takarodjanak el végre”. K. E. I. 

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint milyen eredménye lehet a kormányellenes tüntetéseknek?
---------------------------------------------------------------------------

19:35 - Megérkeztek a tüntetők a NAV elé. A rendőrség lezárt a Rákóczi utat, a tüntetők elfoglalják a teljes utcát. Megy a skandálás.

19:30 - A tömeg elindult az Irgalmasok útján a NAV épülete elé, majd a Fidesz-székházhoz vonulnak és egy performanszra is készülnek. Meglátjuk, mi lesz.

19:25 - Nagy Bandó beszédének vége. Beszélt még a humorista új fülkeforradalomról, Rogán és Szijjártó vagyonáról, és arról is, hogy az alakulásakor még bízott a Fideszben. A beszéd végén - már-már a szokásokhoz híven - mindenki felemelte a világító mobilját, s azt is közölték, hogy Pesten 25 ezren gyűltek össze a Kossuth téren.

19:06 - Nagy Bandó András az utolsó felszólaló: "utoljára 90-ben beszéltem a hajléktalanok ügyében. Most a hazátlanok ügyében kell felszólalnom". Kijavítja a korábbi becslést: nem ezren, hanem 2-3 ezren vagyunk.

Viktort idéz: a népnek mindig igaza van. Aztán hozzáteszi: Ponta. Ő mondta a román elnökválasztás után, amit elbukott.

18:57 - Hofekker Ferenc is felszólal: "elegem van a pletykákból. az olyan pletykákból, hogy a polgármester alkoholista. Azt szeretném inkább hallani, hogy gyermekeink felújított kórházban születnek. Azt szeretném, ha nem új matricás buszok, hanem új buszok járnának az utcákon. Szeretek nevetni. de nem azon szeretnék nevetni, hogy egy magyar hivatal vezetője nem ért angolul, és tolmácsot kér, hanem azon, amikor ugyanő azt kérdi a bíróságon: nem értem, bíró úr, mi az ítélet?"

18:55 - Körbejártuk a környező mellékutcákat is, de nincs túl nagy rendőri készültség. A környéken négyes csoportokban állnak a rendőrök.

18:51 - Aradi Fanni is felszólal. Korábban diáktüntetéseken beszélt, akkor még azt hitte, hogy párbeszédet lehet kezdeményezni a kormánnyal. Naivitás volt, mondja. Mert az nem demokrácia, ahol a döntéshozók megszólíthatlanok, elérhetetlenek.

"Jól megmondta, tökös lány" - hangzik egy hallgató véleménye.

18:45 - Nemzeti konzultációt rögtönöztek:

- akarja ön, hogy a kormány további milliárdokat vonjon ki az oktatásból?
- akarja őn, hogy szakik képzéséről szoljon a középiskolai oktatás?
- akarja ön, hogy gyermeke 14 évesen elhagyni kényszerüljön az oktatási rendszert és az országot? stb.

Az egyhangú eredményt is kihirdették: "nem" a kormány elképzeléseire.

18:44 - Ez az ötödik tüntetés Pécsen, mely most sokkal szervezettebb keretek között zajlik - állapítja meg helyszíni tudósítónk. Pörgős a menetrend, nincs üresjárat. A felszólalók próbálják bevonni a tüntetőket.

18:35 - Fél perces néma csend volt elvileg az összes helyszínen egyszerre, de Pécsett volt, aki nem bírta. "Orbán, takarodj" hangzott a megafonból, aztán megint "repülj, Páva" - a tömegből.

18:28 - Andor Mihály levelét olvassák: tragédia, hogy a középiskolai oltatást az az Orbán Viktor akarja átalakítani, aki egy középkorú szaki gondolkodásával közelít a témához, egy olyan szakiéval, akinek a 21. századi technológia túl magas. Amire Orbán készül, az nagyobb aljasság, mint az internetadó: generációk életét fogja tönkretenni, egy már a nyolcvanas években is elavult oktatási rendszerrel.

18.20 - Ezt követően a múlt héten a lisztes akciójáról elhíresült Böszörményi István pécsi szobrász szólalt fel, aki elmondta, hogy eljárás indult ellene, nagyon helyesen - ezt is hozzátette, majd felsorolta azokat a köztéri szoborrongálásokat, amikor viszont nem indult semmiféle eljárás az elkövetők ellen.

Felsorolta továbbá azokat a kulturális intézményeket, amelyek az elmúlt időkben zártak be Pécsen.

18:05 - Este hatkor Pécsen, a Széchenyi téren is megkezdődött a Közfelháborodás Napja néven meghirdetett demonstráció. A Hunyadi-szobor előtti placcon több százan gyűltek össze. A rendezvényen Nagy Bandó András is megosztja majd a gondolatait.

Hat után öt perccel kezdődtek a felszólalások, addig zenével hangolódtak a résztvevők. Kaposvárról is érkeztek a rendezvényre, megtapsolták egymást a jelenlévők. Nagy Bandó András szerint közel ezren vannak kint a téren. Megkértek mindenkit a rendezők, hogy ne legyen pártjelvény a rendezvényen, így csak néha hangzik el az Orbán, takarodj. De a Repülj, Páva rigmus is hallható volt már.

Korábban írtuk: A tüntetést civilek szervezik Facebookon. A legnagyobb megmozdulás Budapesten várható, de ezen kívül 25 magyarországi városban (Pécsen és Komlón is) és három külföldi helyszínen vonulnak utcára az emberek.

Eredetileg az internetadó parlamenti zárószavazása ellen akartak november 17-én tüntetni a fővárosban. A netadót azonban idővel visszavonta Orbán Viktor miniszterelnök. A fő követelésük a NAV elnökének, Vida Ildikónak a lemondása, elítélik a jelenlegi kormány külpolitikáját, nem engedik, hogy korlátozzák az információ szabadságát és semmibe vegyék a magyar emberek akaratát. Nemet mondanak a túladóztatásra és az állami korrupcióra is.

Pécsen eddig ezren jelezték a Facebookon, hogy jelen lesznek a tüntetésen, amit ma a Széchenyi téren tartanak este hatkor. Komlón a Városház téren gyülekeznek majd az emberek szintén hatkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!