Közélet

2009.05.25. 07:22

Az Egyházmegye ezer évéért adóztak a hálaadó zarándoklattal

Ezerkétszáz hívő kelt útnak szombaton reggel, hogy Pécsről Máriagyűdig huszonkét kilométert gyalogolva, hálaadó zarándoklattal adózzon a Pécsi Egyházmegye ezeréves fennállása alkalmából.

Babos Attila

Az első csoport nem sokkal nyolc óra előtt indult, ők fél egyre, az utolsó zarándokok fél háromra érkeztek meg az ország legrégebbi kegyhelyére. Délután háromtól celebrált ünnepi szentmisét Mayer Mihály megyéspüspök kétezer hívő előtt, sokan ugyanis nem gyalogszerrel érkeztek. Tizenhárom embert a meleg miatti múló rosszullét miatt kellett ellátni. A püspök a misén egy idős szajki asszonyt is megemlített, aki szeretett volna részt venni a zarándoklaton, ám a falujából sem tudott útra kelni, mert szombaton reggel elhunyt.

Feltűnően sok fiatal érkezett a zarándoklatra

„Öt perc múlva leszek pontosan 70 éves” – válaszolt kérdésemre Pogány és Szalánta között egy idős hölgy, aki két hasonló korú társával gyalogolt Gyűd felé. Mindhárman a kertvárosi gyülekezet tagjai, és bírni fogják a gyaloglást – mondják –, nem félnek tőle, hisz a jóisten azzal már jelet adott nekik, hogy egészségi állapotuk megengedte, hogy eljöhessenek a zarándokútra. Amit lehetett, fizikailag is megtettek. Kalap, fejkendő, napszemüveg, könnyed, lezser ruha, kényelmes cipő a leltár, ahogy a gyaloglók többségénél is. Szavaikba bele-belevegyült a szentírás szövege, amelyet lágy, enyhe szellő hozott az előttünk járó csoporttól, ahol a gyülekezet vezetője kis, hordozható erősítővel szerelt mikrofonba olvasott a Bibliából. Mások zsoltárokat énekeltek, megint mások az Üdvözlégyet mondták többedszerre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] 1200-an zarándokoltak Pécsről gyalogszerrel (fotó: Laufer László)
[/caption]A hölgyeket nem lepte meg, hogy a menetben több a fiatal, mint a középkorú és idősebb hívő. Akkor is, ha nem számoljuk, hogy néhány egyházi fenntartású iskolában fakultatív jelleggel, de ösztökélték a tanulókat a huszonkét kilométeres út megtételére. „A templomban is jó ideje sok a fiatal, jobbára párok. Nem ritka, hogy az ifjak ketten érkeznek, majd gyarapodni kezd a család, amelyet miséről misére is látni lehet” – jegyezte meg egyikük.

A legtöbben a családért, az ország felemelkedéséért gyalogoltak

Nincs különösebb kívánságuk, az ország, a nemzet felemelkedéséért, megújulásáért gyalogolnak – válaszolták búcsúzóul szánt kérdésemre. E célt mások is említették, ahogyan a család vagy egy jó ismerős egészségéért, egy súlyos beteg felgyógyulásáért sokan zarándokoltak.

A hit, a vallás szerepe felértékelődik a nehéz időkben

Többen nem Pécsről indultak, hanem a Harkányi út melletti települések bekötőútjain csatlakoztak. Ahogyan egy Pécsudvardról és Szemelyről érkező kisebb csoport tagjai is. Egy fiatal, gazdasági területen dolgozó pár szerint az olyan időszakokban, amelyeket ma is élünk, a nehéz gazdasági körülmények között felértékelődik a hit, a vallás szerepe. Még fontosabbá válnak az alapvető keresztény és morális értékek. Ugyanezt a véleményt hangoztatta egy pécsi háziorvos és egy gépipari cég vezetője is. És hogy milyen ereje van, lehet a hitnek, az imának, avagy a máriagyűdi csodának? Szinte minden zarándok ismert olyan valakit, aki e kis, Siklós melletti településen imádkozva nyert el szerettének gyógyulást, vagy a megjósoltnál hónapokkal, évekkel hosszabb, boldog életet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!