Közélet

2014.06.29. 10:25

Az olasz mesterszakács szerint a tenger nagyon kell a boldogsághoz

Toscanából érkezett Pécsre Gianluca Rossi (53), aki egy benzinkúton üzemeltetett étterem és pizzéria mesterszakácsaként lett ismert Pécsett az elmúlt bő fél évben. A családja generációkon át vendéglátással foglalkozott Luccában, ő Pisában világsztároknak főzött. Pécsre a bizonyítási vágy is hozta.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Hogyan került Pécsre?
– Luccában születtem, a másik fontos állomáshelyem a szintén Toscanában lévő Pisa volt. Pécsre egy magyar barátom, Varjas István és húga, Éva invitált, akiket a biciklizés révén ismertem meg. István profi biciklis, én magam is kerékpároztam, de az életemet a főzésnek szenteltem. Pécsett derült ki, hogy István egy ismerőse, Haszon Zoltán, a Pécsi Gázautó Kft. ügyvezetője olasz szakácsot keres, mert cége üzemeltet egy benzinkutat, s ott nyitnak egy olasz éttermet, a Ciao Pizzeria és Rosticceriát.

– Mi motiválta?
– Egy igazi kihívás volt ez nekem, Magyarországon, egy nyitás előtt álló olasz étterem konyháját vezetni. Igazából bennem volt már, hogy esetleg itt vagy a környező országok valamelyikében próbálok szerencsét, kalandvágyból is.

– Ugyanakkor hallani, hogy a válság Olaszországot is sújtotta, és olaszok is elmennek szerencsét próbálni. Igaz ez?
– Részben igen, akiknek van munkájuk, főleg északon, azok nem mennek el, de észak és dél közt nagyok a különbségek, jellemző, hogy Németországba mennek, ahogyan az is, hogy nyugdíjasok olyan országokban telepednek le, ahol könnyebben meg tudnak élni.

– Mennyire ismerte meg Pécset?
– Pécs csodás, s abban hasonlít Luccára és Pisára, hogy kisváros, nincs zsúfoltság, nyugalom van, és ez tetszik.

– Magyar ételeket is próbált?
– Sokat nem, de azt észrevettem, hogy a leghíresebb nemzeti ételek, például a gulyás nem mindenütt ugyanolyan, és ez nem jó. Olaszországban ez másképp van.

– Ön mit eszik legszívesebben?
– Laktovegetáriánus vagyok 17 éves korom óta, bár 40 és 50 közt tartottam egy hosszabb szünetet. Akkor ettem mindent, húst, halat, tejes és tojásos ételeket is. Nem vallási vagy ideológiai okból, egyszerűen így érzem jól magam.

– És ez a főzésben nem gátolja?
– Cseppet sem, negyven éve így főzök. Időnként teszek kivételt, főleg ha meg akarom kóstolni más nemzetek ételeit. Magyarországon például kipróbáltam a tavi halat, olyat előtte sosem ettem, de sajnos nem ízlett.

– Mitől jó egy konyha?
– Az egyszerűségtől. Fontos, hogy az alapanyagok frissek legyenek, hogy lágyan főzzünk, lassan, hogy az alapanyagokat ne alakítsuk át teljesen, maradjanak meg azok eredeti értékei.

– Egyedül jött Magyarországra, kiket hagyott hátra Olaszországban?
– Három gyermekem van, mind Olaszországban élnek, lányom 34 éves, két ikerfiam 14 évesek, mindketten fociznak, Matteo az Empoliban, Francesco a Fiorentinában.

– Az olaszok szeretik a szép nőket. Magyarországon híresen szépek a nők. Ön is így látja?
– Nagyon szépek, és ez nagyon tetszik.

– Szomorú, hogy kiesett a csapat a világbajnokságról?
– Sajnos tudtam, hogy ez lesz, szerintem meg van írva, hogy ezt a világbajnokságot Brazíliának kell megnyernie, esetleg Argentína nyerhet még.

– A magyarok borúlátóak, az olaszok vidámak. Igazak a sztereotípiák?
– Amennyire én látom a magyarokat, nem, és az olaszoknak is vannak rossz napjaik. Szerintem ami a magyarok egyetlen gondja lehet, az az, hogy nincs tengerük. Én tengerparti városból jöttem: ha nincs tenger, hiányzik a boldogság egy kis része.

A tengeri ételek mestere, a gömbhalat is elkészíti

Gianluca szülei a luccai La Baralla éttermet vezették. Annak hangulata gyermekként magával ragadta, nagyon korán elhatározta, hogy ő maga is a vendéglátás mestere lesz. Az iskola után és hétvégéken sürgött-forgott a konyhában, néhány évvel idősebb bátyjával, Paolóval. A pizzapörgetés technikáját nagyapjuk tanította meg a fiúknak, de szakács végzettséget is szerzett.

Amikor szülei visszavonultak, s eladták az éttermet, Gianluca a bátyjával új helyet nyitott Pisában, ahol 121 centiméteres óriáspizzával szereztek hírnevet, világhírű olasz művészek és sportolók is jártak hozzájuk. Megfordult náluk Marcello Mastroianni, Al Pacino, Marlon Brando, a síző Alberto Tomba is.

Később egy öreg présüzemből új pizzériát alakítottak, a L’Olivetát, ami olyan híres étteremmé vált, hogy évekkel később nyilvántartással kellett szabályozni a törzsvendégek számát, hogy újaknak is jusson asztal. A pizzériát ma testvére üzemelteti. Gianluca Luccában megnyitotta a Blueberryt, ahol a halételek mesterévé vált. A gömbhalat is el tudja készíteni, amely – ha nem avatott mester készíti – halálos méreg a tányéron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!