Közélet

2015.01.30. 11:54

Az orvoskar leválása nehéz helyzetbe sodorná a PTE-t

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora szerint nincs itt az ideje a változtatásnak.

F. Z.

Ahogy néhány napja lapunk is megírta, komoly felzúdulást váltott ki az egyetemi rektorok körében az a hír, amely szerint az orvosi karokat le kellene választani a nagy tudományegyetemekről. Ezúttal a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János beszélt erről egy lapinterjúban. Lázár így fogalmazott: „A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat, ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából”.

– Az mindenképpen üdvözlendő, hogy ilyen magas szinten is jó a megítélése a hazai, így a pécsi orvosképzésnek is. Erre a támogatásra szüksége is lesz az egyetemeknek ahhoz, hogy fenntartsuk, esetleg még fejleszteni is tudjuk a jelenlegi, világszerte elismert színvonalat. Az jó, hogy ötletek merülnek fel, és elindulnak a fejlesztést, előrelépést megcélzó gondolkodások – mondta el lapunknak Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. – Ugyanakkor fontos, hogy óvatosan, minden szempontot figyelembe véve közelítsük meg a témát. Vegyük például az uniós támogatások kérdéskörét! A PTE az elmúlt időszakban körülbelül huszonhatmilliárd forintos uniós támogatást nyert el, ebből készültek el, vagy éppen vannak folyamatban a nagyberuházások, mint például a 400 ágyas klinikai tömb rekonstrukciója. Ha leválna az orvoskar, akkor könnyen lehet, hogy ezt elbuknánk, sőt, akár vissza is fizettetnék velünk – hiszen a PTE pályázott, a PTE nyert, a beruházás haszonélvezője viszont nem a PTE lenne, hanem egy jövőbeli orvoskar. És ez csak egy példa volt a felmerülő kérdések közül.

A tizenöt évvel ezelőtti integrációt az első pillanattól kezdve sok kritika érte. Ezen hangok akkor erősödtek fel, amikor egyértelművé vált, hogy a külföldi diákok rengeteg pénzt hagynak az orvoskaron – amely azonban az egyetemi költségvetésbe kerül.

– A nagy intézmények mindenhol így működnek. Azt azért kimondhatjuk, hogy a 2000-es integrációt nem előzte meg komoly hatástanulmány, évek kellettek ahhoz, hogy minden a helyére rázódjon – tette hozzá Bódis József. – Ezért fontos, hogy az esetleges struktúraváltásokat alaposan körüljárva közelítsük meg. Ugyanakkor azt gondolom, jelen pillanatban nem adott minden feltétel az esetleges leválasztáshoz.

Budapest uralkodna?

Lázár János is arra hivatkozik, hogy a külföldi hallgatókban hatalmas gazdasági lehetőségek vannak, s ezt egy önálló orvoskar tudná a legjobban kihasználni. Azonban ha keresztülviszik ezt a tervet, akkor sem biztos, hogy tartós lesz az önállóság. Úgy tudjuk, hogy létezik egy olyan forgatókönyv is, amely szerint az orvoskarok néhány évig valóban önállóak lennének – azután azonban beolvadnának egy központba, s minden orvosegyetem valójában csak a budapesti centrum egyfajta kihelyezett tagozata lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!