Közélet

2016.03.16. 08:00

Az utcák és a város képét is féltik a csok miatt

Teljes utcák arculatát változtathatja meg az új otthonteremtési támogatás miatt kialakult építkezési láz – legalábbis többen ettől tartanak Pécsett.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

„A társasházépítőknek – tisztelet a kivételnek – az a legfontosabb, hogy minél nagyobb hasznot érjenek el, ezért a megszerzett telkekre annyi lakást építenek, amennyit csak tudnak, közben azonban nem törődnek sem a saját házaik élhetőségével, sem azokkal, akik már a területen laknak” – fogalmaztak lapunknak – szinte szóról szóra ugyanazt mondva – a város különböző részein élő pécsiek. Szerintük több építtető nem törődik azzal, ha rontja az addigi lakók kilátását, vagy azzal, hogy növeli a parkolási problémákat, de az adott terület, utca arculata, illetve az új házak illeszkedése sem szempont. Felhozták több, már felépült ház példáját, amelyek a laikus számára is kirívóak környezetükben. Az biztos – erről írtunk mi is –, hogy az új otthonteremtési támogatás, a csok megjelenése óta egyre-másra jelentik be építtetők, hogy új projektbe kezdenek, vagy befejezik, amire az elmúlt években nem volt módjuk.

Emiatt több pécsi városrészben, például az Ispitaalján, illetve a Kálvária domb környékén élők már aláírásokat gyűjtöttek, és a Pécsi Építési Szabályzat, a PÉSZ azonnali felfüggesztését, de minimum egyes szabályainak (például a beépítési százalékok) újragondolását kérelmezték a városvezetéstől. Attól tartanak, hogy teljes utcák, sőt városrészek arculatát is megváltoztatja – s nem pozitívan – a csok miatti építkezés.

A PÉSZ-ről a városházán azt mondták, nincs lehetőség a felfüggesztésére, de indokolt esetben van mód a megváltoztatására. Utóbbit fontosnak tartják, azon az állásponton vannak ugyanis, hogy a PÉSZ-t folyamatosan aktualizálni kell, s az igényeknek megfelelően alakítani. Ennek érdekében a város évi mintegy száz módosítási kérelmet vizsgál meg, s a megfelelő szakmai és államigazgatási eljárást lefolytatva módosítja is a szabályzatot. A városházán ugyanakkor nem tartanak attól, hogy a csok miatt egyes építési vállalkozók vérszemet kapnak, és egymás után épülnek majd a busás hasznot hozó, de a környezetükbe nem illő házak. Hangsúlyozták, Pécs továbbra is mindent megtesz a település képének lehető legszigorúbb védelmében, a PÉSZ-ben számos kiemelten szigorú előírás található ennek érdekében.

Nem illeszkedett, nem engedélyezték

Megakadályozták egy társasház építését a lakók nemrég a Szilágyi Dezső utcában: fellebbeztek a kiadott építési engedély ellen, a másodfokú építési hatóságig mentek, amely kimondta, hogy a szabályozással ellentétes volt a tervtanács és a pécsi főépítész támogató hozzájárulásával kiadott elsőfokú engedély. A lakók egyebek mellett azt kifogásolták, hogy a tisztán kis családi házas területre többemeletes társasházat építenének. Az elmúlt tíz évben további öt építkezést állíttattak le a környéken ugyanígy. A pécsi önkormányzatnál viszont azt hangsúlyozták, hogy évente átlagosan 170 településképi ügyben jár el a város a főépítész vagy a tervtanács döntésére alapozva. Az elmúlt négy évben két esetben kezdeményeztek felülvizsgálatot, s csupán egy esetben nem értett egyet teljes mértékben a másodfokú tervtanács az első fokú döntéssel. Hozzátették: a településképi véleményezésnek része az illeszkedés vizsgálata, amit komolyan vesz mind a főépítész, mind a tervtanács.

A Kálvária dombot is féltették

A Kálvária domb keleti oldalára rálátó lakók egy új, minden korábbinál nagyobb és magasabb társasház építése miatt háborodtak fel. Hangsúlyozták: az épülő ház elveszi tőlük a Kálvária domb látványát, ami miatt ide költöztek. Ők is készek pertársaságot alakítani kilátásvédelemre és értékcsökkenésre hivatkozva. Mérgesek, mert szerintük nem védi az önkormányzat a Kálvária dombot és látványát az ő oldalukról.

Az új társasháznak szerintük – a többi házhoz hasonlóan – az utcafronton kellett volna megépülnie, nem szabadott volna „felkúsznia” a Kálvária dombra, szinte megszüntetve az itt megszokott hátsókertet. Ráadásul hasonló módon már több társasház épült a területen. A befektetők egymás után veszik a régi házakat, telkeket, így egyre kevesebb érintett lakó tud közvetlen szomszédként érdemben beleszólni az építkezésekbe.

A városháza szerint a Kálvária dombot a PÉSZ minden oldalról védi, az általános előírásoknál jóval nagyobb hátsókert megtartásának előírásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!