Közélet

2013.11.08. 17:19

Az útdíj is megdrágította a tejet

Egyes helyeken akár 30–40 forinttal is megdrágult az idén egy liter tej ára. A felvásárlási ár is nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, de a drágulást a multiáruházak árrése és az útdíj is okozta.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A nap mint nap tejet vásárlók bizonyosan szembesültek azzal, hogy egy liter tejért, ugyanazon típusért, ugyanabban a boltban gyakorlatilag mindenütt többet kell fizetni, mint az év első felében – méghozzá jelentősen, akár 30–40 forinttal is többet.

Miután ez nem kismértékű árnövekedést jelent, hanem akár 15–20 százalékot, ami különösen érzékenyen érint mindenkit, főként a tejet mindennap vásárlókat. Szerettük volna megtudni, mi áll a növekedés mögött.

Beszéltünk tejiparban dolgozókkal, termelőkkel és feldolgozókkal is, akik egyöntetűen azt mondták, hogy több tényező okozta a drágulást. (Az egyik fő informátorunk egy olyan baranyai üzletember volt, aki egy baranyai, tolnai és somogyi kis- és nagytermelőket is tömörítő csoportosulás képviselőjeként az összegyűjtött tej értékesítésével van megbízva.) A drágulást egyrészt a felvásárlási ár növekedése okozta, amely a tavaly nyári kilónkénti (nem tévedés, ez az átvételi mértékegység) 79 forintról immár felkúszott 100 forintra. Ennek oka két dolog, egyrészt a takarmányárak növekedése, s sajnos a tavalyi aszály után ebben az évben sem jártak jobban a gazdák. A másik a kereslet növekedése, amelyet az erősödő külföldi felvásárlói érdeklődés okoz, leginkább Olaszországból, de Horvátországból és Romániából is több a megrendelés.

A drágulás oka, hogy a magasabb felvásárlási árakra ugyanakkora százalékos hasznot tesznek a multik, azaz ha drágábbért veszik a tejet, az ő hasznuk ezzel arányosan nő. A harmadik tényező pedig, ami a jelentős árnövekedést okozta, a nyár elején bevezetett útdíj, ami egy közepes tejüzem számára 2–300 milliós költségnövekedést is jelenthet egy évben.

A teljes cikk a pénteki Dunántúli Naplóban jelent meg! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!