Közélet

2014.11.22. 09:46

Azért dolgoznak, hogy minden gyereknek legyen ebédje

Évente 5-7 millió forintot gyűjt a Pécsi Jótékony Nőegylet, és már első babás édesanyákon is segítenek.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Tizenhét éve küzdenek pécsi hölgyek azért a városban, hogy ne legyenek éhező gyerekek az iskolákban. A Pécsi Jótékony Nőegylet alapos munkáját dicséri, hogy a nemes célra ennyi idő alatt 70 millió forintot gyűjtöttek össze. Az viszont elszomorító, hogy a feladat azóta is aktuális minden esztendőben. A soros jótékonysági est hétfőn következik, a nőegylet elnökét, Kittkáné Bódi Katalint arról kérdeztük, mi változott az évek során.

– Hogy kezdődött a „Nekem nincs ebédem” akció?

– A rendszerváltást követően nem lehetett azt nyugodt lelkiismerettel elfogadni, hogy az iskolában szomorú szemmel bámulták a gyerekek társaikat, akiknek jutott a menzán ebédre. Ezért tizennégy hölgy feltámasztotta a száz évvel ezelőtt már igen hatékonyan tevékenykedő Pécsi Jótékony Nőegyletet – ma egyébként már harmincnégyen vagyunk. Tudni kell azt is, hogy mi nem részesülünk semmiféle állami támogatásban, egyszerűen csak jótékony akciók szervezésével igyekszünk minél több éhező gyermeken segíteni.

– Hány gyereken tudnak így segíteni?

– Évente mintegy száz gyerek étkeztetését tudjuk megoldani, miután rendszerint 6-7 millió forint adományból gazdálkodhatunk.

– A gyűjtés két program keretében zajlik. A Magyarok Kenyere ünnepén érkezik kb. egy millió forint, s adventkor van a jótékonysági koncert. A decemberi esemény most kicsit előbbre került, november 24-re. Miért?

– Mert így kaptuk meg a hangversenytermet. Hozzá kell tennem azt is, hogy jelentős városi támogatással. Ami pedig a hétfői programot illeti, az ország egyik legrégebbi könnyűzenei együttese a 25 tagú Szekszárd Big Band adja a műsort Pecze István vezetésével, és a jazzélet egyik hazai ikonja, Kőszegi Imre ül majd a doboknál.

– Mi volt eddig az egy helyről érkező legnagyobb adomány?

– Egymillió forint. A kiemelt támogatóink százezres tételekkel segítenek, a magánszemélyek többnyire 5-100 ezer forint közötti összegekkel.

– Mire jut még ebből a pénzből?

– Néhány válsághelyzetbe kerülő családot is támogatunk, továbbá indítottunk egy új programot „Babadoboz” elnevezéssel.

– Mi van ebben a babadobozban?

– Negyvenezer forint értékű babakelengye. Azok a kismamák kapják, akik első gyereküket várják, s túljutnak a várandóság 28 hetén. Próbaképpen kétszáz ilyen dobozt rendeltünk meg, s kettő már gazdára talált.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!