Közélet

2012.02.03. 18:10

Bagi Dánielnek történészként kicsit hiányzik a zenélés

Egyetemi szobája igazi tudóskuckó, sok könyvvel, megkapó rendetlenséggel. Egyforma lelkesedéssel beszél történelemről és jazz-zongorázásról.

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

Mikor kellett eldönteni, hogy a zenei vagy a tanári pálya?

– Alapvetően a továbbtanulásnál, mindenki arra hajlott, hogy tán nem a zenélésből kellene megélni... Meg aztán azt látni kell, főleg így utólag, jazz-ügyben komolyabb karriert nem Pécsett fut be az ember. Elég csak Szabó Danira vagy Juhász Gáborra utalni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Jazzügyben komolyabb karriert általában nem Pécsett fut be az ember”
[/caption]

– Tehát a történelemre voksolt. Miért éppen a középkor, aztán a magyar–lengyel viszony?

– Ez részben mesterek, tanárok hatása, például Font Mártáé vagy Petneki Ároné, részben a véletlen is: amikor egy lengyel zenei fesztiválon voltunk, még 1985-ben, kiderült, hogy én még nem tudok jól angolul, ők nem szeretik az oroszt meg a németet, nincs mit tenni, meg kell tanulni lengyelül. Ez jól jött történészként is később.

– Egy történelemkutató is vágyik rá, hogy felfedezzen valamit?

– Ugye, ami szóba jöhet, hogy olyan szöveget, kéziratot talál valaki, amit még senki nem közölt eddig. Erre leginkább csak késő középkori szövegeknél van esély. Gyakoribb, hogy egy meglévő szöveget értelmezünk, és egy újfajta megközelítés lehet maga a „felfedezés”.

– Történt ilyen?

– Egyet mindenképp ide sorolok: bebizonyítottam, hogy Nagy Lajos királyunk lengyeleknek adott kiváltságlevele nem volt olyan nagy jótétemény, hanem egy újfajta adónem burkolt bevezetése. Tán ez is magyarázza, hogy Lengyelországban nem örvend olyan népszerűségnek a király, mint idehaza.

– Nehéz időket élünk most is: a történész látja a bajok gyökerét?

– Csak sejtem, hogy mivel nálunk teljesen más a társadalom strukturáltsága, mint Nyugat-Európában, a húsz éve bevezetett nyugat-európai normák sem tudnak hatékonyan működni...

Krakkói kitüntetés

Bagi Dániel 1968-ban született Pécsett, 1993 óta a PTE oktatója. Jelenleg docens a BTK Történettudományi Intézetének Középkori és Koraújkori Történelem Tanszékén. Doktori munkáját Nagy Lajos lengyelországi uralmának tisztázatlan kérdéseiről írta, 2008-ban habilitált. Egy másik művéért 2007-ben megkapta a Lengyel Történeti Társulat Pro Historia Polonorum díját, Nős, három gyermeke van.

Méhes Károly (Dunántúli Napló) „Jazzügyben komolyabb karriert általában nem Pécsett fut be az ember” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!