Közélet

2009.10.07. 09:32

Bajnai és Sarkozy elé kerül a pécsi vízműbotrány

Bizottsági ülésen tárgyalják a Pécsi Vízmű ügyét a városházán, miközben a konfliktusba került cégek jogi lépéseket tesznek. A francia nagykövet megdöbbent és kijelentette: Sarkozy elnök és Bajnai Gordon találkozóján is foglalkoznak majd az üggyel.

forrás: MR1, MTI, bama.hu

A pécsi városvezetés szerint törvényes, a francia cégtulajdonos szerint törvénytelen, ami a Pécsi Vízműnél történt, ezért különböző fórumokon tesznek a felek jogi lépéseket. A magyarországi francia nagykövet megdöbbent a történteken, szerinte diplomáciai bonyodalom lesz a helyi konfliktusból. A városházán szerdán rendkívüli bizottsági ülésen vitatták meg a vízmű ügyét, a polgármestert is kérdőre vonva.

Páva 2-5 milliárd közé becsüli a kártérítést

Munkatársunk beszámolója szerint Páva Zsolt a bizottsági ülésen a várható kártérítés összegét csak megbecsülni kívánta, a polgármester szerint 2 és 5 milliárd forint közti kifizetendő összegre számíthat a város.

A Tettye Forrásház vezérigazgatója válaszolt a bizottság fogyasztókkal kapcsolatos kérdéseire. Winkler Tamás közölte: a cég az ügyfeleknek hamarosan tájékoztató levelet küld és előkészítik az új közüzemi szerződéseket is, amelyekkel a fogyasztók és a szolgáltató kapcsolata megújítható.

A bizottségi ülés zárt ajtók mögött folytatódik, mivel Dr. Szabó Iván ügyvéd, a Tettye Forrásház jogi képviselője szerint a várható perben a cég és a város is alperesként szerepel majd, és jogi álláspontját addig nem kívánja a nyilvánosság elé tárni.

Olcsóbb ivóvizet ígér a polgármester

Páva Zsolt polgármester úgy gondolja, a Vízmű városi tulajdonba vétele azzal a következménnyel is jár, hogy a vízszolgáltatás olcsóbbá válik a lakosság részére. Bár azt még nem tudni, mennyibe kerül a válás az önkormányzatnak, de a polgármester bejelentette: nem kizárt, hogy már az október 15-i közgyűlés elé terjesztik az ivóvíz árának csökkentéséről szóló javaslatot.

Nyirati István, a Vízmű vezérigazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, hogy csak a Pécsi Vízművek Zrt. jogosult a számlázásra, a még be nem fizetett számlák összegei a Vízmű korábbi szolgáltatásainak ellenértékei. Nem ismeri el a Tettye Forrásház Zrt. legitimitását, és vitatja, hogy a Forrásház jogosan birtokolja a cég infrastruktúráját.

Nagykövet: Bajnai és Sarkozy találkozójáig ér a botrány

René Roudaut, a Francia Köztársaság budapesti nagykövete az MR1-nek nyilatkozva azt mondta, levélben kért - de nem kapott magyarázatot a pécsi polgármestertől, miért vennék el a vízközmű üzemeltetését az eddigi szolgáltatótól. És miért ilyen módszerrel. Véleménye szerint ez az eljárás más befektetőket is elriaszthat, joggal tarthatnak attól, hogy holnap velük fordul elő ugyanez.

- Bajnai Gordon miniszterelnök október 19-én Párizsba látogat, és egyértelmű, hogy a Pécsi Vízmű ügye elő fog kerülni a francia köztársasági elnökkel és több miniszterrel tervezett beszélgetésén. Ez logikusnak tűnik, hiszen nem tehetünk úgy, mintha semmi sem történt volna. - közölte a nagykövet.

Nyirati: bűncselekmény történt

A Pécsi Vízmű Zrt. sérelmére elkövetett hétfő reggeli akció bűncselekmény - mondta Nyirati István, a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. Hozzátette: a vállalat jogászai már fogalmazzák a bírósági beadványt, amit szerdán reggel juttatnak el az illetékesekhez. ”Bízom benne, hogy az igazság győz” - tette hozzá.

Bizottsági ülésen kérdezik a polgármestert

A kialakult helyzet miatt szerda reggelre a gazdasági és önkormányzati bizottság együttes ülését hívta össze a pécsi közgyűlés szocialista frakciója - mondta az MTI-nek Tóth Bertalan, az MSZP városi elnöke. Hozzátette: Winkler Tamástól, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatójától, Szabó Iván ügyvédtől és Páva Zsolt polgármestertől többek között arra szeretnének választ kapni, hogy a vízszolgáltatás biztonságára milyen garanciákat tudnak adni; milyen összegű kártérítést kell fizetni a városnak a Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi, francia tulajdonosának; valamint mivel tudják alátámasztani, hogy jogszerű volt a hétfői akció.

Székházfoglalás dulakodással, jogvita több vonalon

Mint arról beszámoltunk, a város új céget hozott létre a vízszolgáltatás üzemeltetésére, de a dolgozók pénzét most még csak a korábbi szolgáltató, a Pécsi Vízmű vezérigazgatója utalhatja át. Őt reggel beengedték volna az épületbe, de ragaszkodott hozzá, hogy a menedzsment tagjai is jelen lehessenek. Hosszas vita után abban állapodtak meg, hogy Nyirati István egy bankban, hagyományos úton hajtja végre a tranzakciót. Közölte azt is, hogy birtokvédelmet kértek Pécs főjegyzőjétől és rendőrségi feljelentést is tettek.

Az új szolgáltató vezérigazgatója, Winkler Tamás azonban úgy látja, hogy a közgyűlés döntését követően már mindent jogszerűen használhatnak ezen a telephelyen. A pécsi közgyűlés még szeptember elején felmondta a megállapodást a szolgáltatást eddig ellátó Pécsi Vízművel, a kisebbségi francia tulajdonossal azonban nem sikerült megállapodni a tulajdonrész visszaadásáról. A Pécsi Vízmű szerint viszont törvénytelen az, ahogyan az önkormányzat visszavette a céget, és önkényes a birtokbavétel.

A Tettye Forrásház Zrt. is a bíróságon keresi igazát, a Pécsi Városi Bíróságtól kért birtokvédelmet - közölte az MTI-vel Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

A francia kisebbségi tulajdonos egyelőre nem megy a bíróságra. Ahogyan a Suez Kft vezetője, Csorba Zoltán elmondta: Pécs jegyzőjének döntésére várnak a birtokvédelemről. Tulajdonrészükhöz ragaszkodnak, és pluszfeladatokat is vállalnának, hogy a jövőben is részt vehessenek a víziközmű üzemeltetésében. Szerintük az önkormányzat nem hajlandó tárgyalni velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!