Közélet

2015.07.15. 17:41

Balázs Attila élhetőbbnek szeretné látni Pécset

A város élhetőségéért kellene tenni mielőbb, ha azt akarjuk, hogy Pécsre tehetős befektetők és turisták érkezzenek, a környező településekkel pedig össze kell fogni, vélekedett Balázs Attila, aki Kanadából néhány éve költözött haza Pécsre.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

- Évtizedeket élt Kanadában, autós bizniszben volt vállalkozó. Milyen ahhoz képest újra Pécsett élni?

– Vancouver a világ legélhetőbb városa, Pécs a méretei alapján élhetőbb, emberközelibb léptékű – lehetne. Sajnos igazán a magasból szép, ha egy drón a levegőből fényképezi. Közelebbről azt látjuk, hogy szinte semmi sincs jó állapotban – az utak, az épületek, az autók –, az infrastruktúra komplett hiánya jellemző.

– De ha nincs pénz rá?

– Ez nem elsősorban pénz, hanem igény, igényesség kérdése. Másrészt van pénz, csak sok esetben felesleges vagy nem fontos dolgokra – ebben az állami és a privát szféra költekezési gyakorlata hasonlít. Pedig a látszat is befolyásolja az élhetőséget, egy város jövője attól is függ, mennyire élhető. Ez apró dolgokon is múlik. Hogy a kertet rendben tartom-e, a kerítésemen túlnyúló bokrot, faágat levágom-e, hogy ne karcolja össze mások autóját. Hogy ne parkolok a járdán. Na persze, ehhez az is kell, hogy az állam, az önkormányzat tartassa be a szabályokat.

– Ön azért lobbizott korábban – erről írtunk –, hogy az esélyegyenlőség nevében aszfaltozzanak le egy dűlőutat a környezetében. Miért fontos ennyire ez?

– Az utak állapota, a közlekedés az egyik legfontosabb kérdés. Pécsett alig van valóban elfogadható állapotban lévő út, bár ezt másutt is tapasztalom. A járdák állapota is kritikán aluli. Pedig azt üzenhetnénk, itt jó élni, itt jó idősnek, kisgyermekesnek, turistának is lenni. Ha üres, elhagyott, rossz állapotú épületek sorakoznak, használhatatlanok az utak, sok helyen még a belvárosban is kosz van, az nem jó üzenet. A városnak ezt rendbe kell tennie, ha azt akarjuk, hogy tehetős turisták és befektetők jöjjenek, hogy külföldi egyetemisták továbbra is sokan érkezzenek a városba.

– Min változtatna?

– Hogy az értékeinkre vigyázzunk, azokkal jól bánjunk. Hiába van szép Tv-tornyunk, ha a környéke minősíthetetlen állapotú, ha nincs rendesen kivilágítva, abban nincsenek igazán minőségi szolgáltatások, nem lehet onnan a mai körülményeknek megfelelően letekinteni a városra. Örülök a leendő új állatkertnek, de vélhetően szükség lenne még parkolóhelyre. Ha a Dömörkapunál kialakítanának egy szép, nagy parkolót, fejlesztenék a kis erdei vasutat az állatkerttől a parkolóig, növelnénk a turistacsalogató attrakciót. A hegyi kerékpárosoknak kellene egy elszeparált speciális bringaösvény, a Tv-tornyot és a Dömörkaput össze lehetne kötni libegővel. Mindezek a Dömörkapu környékén a vidámpark eltűnése után is további szolgáltatásokat generálnának, ami azért lenne jó, mert ha tovább építik a sztrádát a két határ irányába, még fontosabb lesz, hogy legyen értelme Pécsett letérni az autópályáról.

– Más ötlet?

– Pécsnek össze kellene fognia a környező településekkel, Harkánnyal, Villánnyal. Pécsnek is érdeke Harkány fejlesztése, nekik és a villányiaknak is a pogányi repülőtéré. Úgy kellene a településeket és az infrastruktúrát fejleszteni, ahogyan egy profitban, bizniszben érdekelt vállalkozó tenné. Térségi összefogással indulhatna egy régi gőzösre emlékeztető, amolyan nosztalgia vacsoravonat Pécsről Villányba, esetleg a Dráva felé, vagy Mohácsra, ottani hajókázással.

Biciklitárolók a helyi buszokra

A pécsi közösségi közlekedésről Balázs Attila pozitívan nyilatkozott, úgy látja, a buszok elfogadható állapotban vannak, sok helyre el lehet jutni velük, sűrűn indulnak. Azt az ötletét nemrég a városvezetésnek is elküldte – s elviekben jól fogadták –, hogy szereltessenek fel biciklitárolókat a városi buszokra, Pécsett erre lenne igény, szerinte minden, de különösen a Mecsekre tartó járaton. Van olyan amerikai cég, amely gyárt profi, a busz elejére felszerelhető, három bringa elhelyezésére alkalmas tárolót, de ilyet akár egy helyi vállalkozó is el tud készíteni. Örül annak, hogy az ipari parkra adna a kormány pénzt, de szerinte amíg nincs megfelelő számú szakember és kétkezi munkára betanítható ember – márpedig ma szerinte nincs –, addig az szinte hiábavaló támogatás. Ugyanezt a pénzt jobb lenne Pécs és a térség profi reklámjára, illetve a reptérre költeni, vagy amíg az uniós szabályok miatt ezt nem lehet, annak fejlesztését segítő, kiegészítő beruházásra költeni, például Harkányig vezető új útra, ha vele együtt a repteret is fejlesztik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!