Közélet

2011.08.31. 11:08

Balkáni állapotok a pécsi idegklinika műtőiben

Információnkat Dóczi Tamás professzor megerősítette, valóban balkáni állapotok között műtenek az idegsebészek. Hovatovább a sterilitást is nehéz fenntartani.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

A pécsi Idegsebészeti Klinika műtőiben múlt pénteken 38 fok volt, és 80 százalékos a páratartalom. Dr. Dóczi Tamás akadémikus, a klinika igazgatója lapunknak elmondta, hogy a klímaberendezéseik nem működnek rendesen évek óta. Az idén két hónapja kértek segítséget a Klinikai Központtól, nem egészen egy hónapja pedig az egyetem vezetőivel tárgyaltak az ügyben. A helyzet az extrém hőség idején kritikussá vált, hovatovább a műtő sterilitásának biztonsága is veszélybe került.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Dóczi Tamás professzor szerint a helyzet az extrém hőség idején kritikussá vált, a műtő sterilitásának biztonsága is veszélybe került
[/caption]

A professzor a Dunántúli Naplónak jelezte, hogy pénteken például négy komoly, több órás műtétjük volt, ami esetükben embert próbáló. Nemrégiben Újvidékről szállítottak hozzájuk speciális műtétet igénylő beteget, a napokban pedig bravúros műtétet hajtottak végre egy újszülöttön, akinél már a szülés előtt kiderült, hogy világra jötte után azonnali életmentő agyérműtétre van szüksége.

A felvetéssel megkerestük dr. Kollár Lajost, a PTE Klinikai Központ főigazgatóját, aki elöljáróban leszögezte, hogy napjainkban a 400 ágyas klinika felújítása miatt az egyetemi orvosok és a személyzet kétharmada kényszerkörülmények között dolgozik. Való igaz, hogy a Rét utcai neurológiai tömb rekonstrukciója – a tetőzetről is potyognak a cserepek – minimum százmilliós beruházást igényelne, s ebbe a körbe tartozhat az említett idegsebészeti műtő és a betegszobák elöregedett klímarendszerének cseréje.

A szakembereik azon dolgoznak, hogyan lehet a jelenlegi helyzetet uralni állandó karbantartással. A klíma kapacitásának emelésére árajánlatokat kértek – az eljárás időbe telik –, és folyamatban van az említett műtők ablakainak hővédő fóliázása. Az egyetem anyagi helyzete miatt végleges megoldás azonban csak a 400 ágyas klinika felújítása után várható – Kollár Lajos jelenlegi ismeretei szerint.

Az egyetem vergődik az adósságban

Dr. Kollár Lajos szerint az idegklinikához hasonló rekonstrukcióra érett például a szemészeti műtő, megérdemelnék továbbá a felújítást az urológia és a fül-orr-gége klinika műtői, de mivel utóbbiak átköltöznek rövidesen a Rákóczi úri tömbbe, ennek semmi értelme. A professzor nemcsak az orvosaitól és a személyzettől kér némi megértést és türelmet a rekonstrukciók idejére, hanem a betegektől is, mert a 400 ágyas beruházása alatt több szakmának is átmeneti helyen, olykor zsúfoltság közepette kell az ellátást biztosítani. Nem könnyű a helyzet.

A panaszkodóknak teljesen igazuk van, ám ne feledjük, a hazai egészségügyi intézmények sorában a pécsi a legnagyobb adós. Krutki Józsefné dr., a Pécsi Tudományegyetem gazdasági főigazgatója jelezte, hogy az éppen aktuális tartozás 7,9 milliárd forint, ebből lejárt és átütemezett 6,8 milliárd forint, a 60 napon túl lejárt pedig megközelíti a 3 milliárdot. Ebből alighanem az is kiolvasható, hogy miért van néhány klinikai műtőben olykor trópusi meleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!