Közélet

2015.08.24. 19:37

Baranya felé kerülhetnek a migránsok?

Egyes dél-baranyai falvakban már pánikhangulat van a menekültek miatt. A bejelentések alaptalanok, de ez a kerítésépítés miatt változhat.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Félnek és készülnek több dél-baranyai faluban is az emberek a menekültek miatt, értesült a hírről a Dunántúli Napló nem hivatalos, majd hivatalos forrásokból is. E helyeken már mindenki gyanús, aki nem odavalósi, pánikhangulat kezd kialakulni, s arról is hallani, hogy egyesek készek fizikailag is „megvédeni” településüket, amiből nagy galiba is lehet.

Kérdésünkre a rendőrség arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hetekben valóban kaptak több dél-baranyai, ormánsági faluból bejelentéseket arról, hogy Horvátország felől érkező menekültek csoportjait látták, de e bejelentések kivétel nélkül alaptalanok voltak.

A helyzetet jól mutatja, hogy volt, amikor zarándokok miatt hívtak rendőröket Old környékén. Egyházasharaszti és Siklósnagyfalu nevét is emlegették más esetekkel kapcsolatosan, állítólag kukoricatolvajokat is néztek menekültnek. Az adott települések polgármesterei, előljárói cáfolták, hogy migránsok csoportjai megjelentek volna náluk.

Lapunk úgy tudja, a későbbiekben akár valóban jelenthet valós közvetlen veszélyt Dél-Baranya számára a bevándorlás, mert a kerítésépítés miatt Bosznia és Románia felé, illetve Horvátország felé kerülhet a migránsok egy része. Erre július végén már figyelmeztetett a szerb belügyi államtitkár is, és erről szólt a Vecernji List horvát napilap egyik múlt heti cikke is. Aszerint a Vukovártól délre lévő Tovarniknál juthatnak be illegálisan a bevándorlók Horvátországba, hogy tovább induljanak Nyugat-Európa felé, Magyarországon át.

Délvidékről ma is befogadnának bárkit Martonfán

Reagált Szekó József múlt heti szavaira Bosnyák András, Martonfa polgármestere. A mohácsi polgármester megyei közgyűlési képviselőként azt mondta, a délszláv háború idején a civil mohácsiak hatezer menekültet fogadtak be, nem csak magyarokat, gond nélkül, így az állam nyilván kezelni tudja a helyzetet Martonfán.

Bosnyák András szerint viszont hatalmas a különbség, a vajdasági, délvidéki magyarokat hasonló helyzetben ők is szívesen látták volna, ő ma is szobát adna nekik a házában szükség esetén. S nem csak a magyaroknak, hanem az ugyanonnan, európai kultúrkörből érkező más nemzetiségeknek is, ám az eltérő kultúrájú, gazdasági menekültektől tartanak.

Van, ahol szívesen látnák a konténervárost

Siklósnagyfalu polgármesterét, Kosztics Józsefet is amiatt kerestük, mert azt hallottuk, náluk is megjelenhettek bevándorlók. Egyelőre ez nem történt meg, habár azt ő is hallotta, hogy Oldon állítólag voltak menekültek. Érdekes megjegyzést fogalmazott meg azonban az ügyről általánosságban. Azt mondta ugyanis, hogy ő személy szerint, és polgármesterként sem bánná, ha a faluja határába telepítenék a menekülttábort, mert náluk ma sem szennyvíz, sem gáz nincsen. Ha a táborért cserébe a település mindezeket, s mellette jó utakat, közvilágítást kaphatna, és az ígért biztonsági garanciákat, belemennének, s szerinte e célra alkalmas terület is lenne náluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!