Közélet

2015.06.09. 13:41

Becsomagolná a garéi talajt

Van egy módszer, amely csak töredékébe kerül a teljes talajcserének.

H. Zs. (Dunántúli Napló)

Már több mint tíz évvel ezelőtt megismerhették a Környezetvédelmi Minisztériumban és a Budapesti Vegyiműveknél azt a technológiai javaslatot, amely egyes vélemények szerint hosszú távon is biztonságos megoldást jelenthet a méreggel szennyezett garéi föld tárolására. A mai napig nem valósult meg a terv, pedig a szakemberek jó megoldásnak tartották, s ez a módszer csak töredékébe kerül a teljes talajcserének.

Nyolc évvel ezelőtt lapunkban is beszámoltunk a Görcsönyben élő Besenyei Géza kármentesítési módszeréről, aki megfelelő vastagságú – több centiméteres – műanyagfóliába csomagolná, tömörítené, majd vákuummal légmentesítené és zsugorítaná tovább a klórbenzollal szennyezett földet, 10-20 köbméteres tömbökben. Ezzel a módszerrel a szennyező anyagok nem léphetnének reakcióba semmivel, a vákuumos megoldás pedig garancia arra, hogy az anyag ne tudja átrágni magát a fólián, így a csomagolás örökös lehet. A fóliába csomagolt földet akár a már legyártott betonhengerekbe is helyezhetnék, amelyekből lezáráskor szintén kiszívnák a levegőt.

– Ezzel a módszerrel megakadályozható, hogy a szennyeződés továbbra is a levegőbe, a talajba vagy a vízbe kerüljön. Miért nem valósult meg? A pontos választ nem tudom, de az államtitkárság válasza szerint nem csatoltam laboratóriumi hatástanulmányt a műszaki leíráshoz – mondta Besenyei Géza, aki húsz éve foglalkozik veszélyeshulladék-lerakókkal.

A múlt hét csütörtökön elküldött kérdéseinkre továbbra sem érkezett meg a zöldhatóság válasza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!