Közélet

2009.01.12. 17:04

Bedőlt a Tudásközpont kivitelezésére kiírt pályázat is

A hangversenyterem, valamint a közterek és parkok pályázatának első üteme után bedőlt a Tudásközpont kivitelezői közbeszerzési pályázata is.

Cs.L.

Az egyik jelentkező cég 1,3, a másik pedig 1,7 milliárddal többért építené meg az EKF kulcsprojektjét, mint a rendelkezésre álló összeg – tudtuk meg Hargitai Jánostól, a projektgazda Baranya Megyei Önkormányzat elnökétől. A tervező által elkészített költségbecslést a Nemzeti fejlesztési Ügynökség által felkért szakértők is ellenőrizték, így alakult ki az épület 4,1 milliárdos nettó ára.

Bár a megye szakértői ennél 5-600 millióval többre becsülték a Tudásközpontot – magyarázta Hargitai János –, a beérkezett ajánlatok még ennél is sokkal magasabbak. Erre pedig nehéz magyarázatot találni. Egy komoly különbséget már felfedeztek, tette hozzá, a kiviteli tervek, amelyeket a kivitelezőnek kell elkészíttetnie, az előzetes becslések szerint 50 millióba kerültek volna, de az egyik pályázó 350 millióra taksálta őket.

Nyilvánvaló, érvelt a közgyűlés elnöke, hogy a romló gazdasági környezetben nehezebb hitelhez jutni, márpedig az utófinanszírozás miatt a kivitelező rákényszerül erre a lépésre is, de mindez nem magyarázza a hatalmas árnövekedést. A következő lépés az, hogy az EKF lebonyolításában résztvevők újra tárgyalják a kialakult helyzetet, hiszen a Tudásközpontra várhatóan a későbbiekben sem érkezik sokkal alacsonyabb árajánlat, vagyis a kulcsprojektekhez rendelkezésre álló 34,6 milliárd forintot át kellene csoportosítani. Egyes kevésbé hangsúlyos beruházásokat, vagy beruházás elemeket el kell hagyni, hogy azokra jusson elég pénz, amelyekhez ragaszkodik a város, a megye és az egyetem.

Hargitai János szerint elkerülhetetlen az új eljárás megindítása, ez pedig újabb két hónapos csúszást jelent. Enélkül 2010 őszére tervezték a Tudásközpont átadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!