Közélet

2010.11.14. 23:15

Befejezés előtt a Pécs-Orfű kerékpárút

Megkezdik a Pécs-Orfű bicikliút műszaki átadását. Az autóúttal való kereszteződéshez biztosan nem épül biciklis híd, marad a többek által kifogásolt egyszintű megoldás.

B. A.

Hétfőn kezdődik a Pécs és Orfű közötti kerékpárút műszaki átadás-átvétele – tájékoztatta szerkesztőségünket Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere. A bringaút még nincs ugyan százszázalékos állapotban, tábla, korlát is hiányzik még néhol, ám ezt az átadási folyamat napjaiban pótolják.

A túlnyomórészt a Mecseken keresztülvezető kerékpárút nem készült el a nyárra, az eredetileg tervezett időpontra, a módosított december közepi határidőre azonban úgy tűnik, meglesznek.

Így sem lesz könnyebb letekerni Orfűre mint eddig, a balesetek veszélye azonban jelentősen csökken, még ha az átadás előtt is volt már több sérüléses baleset, egy (gyorshajtás miatt) éppen a hétvégén.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bizonyára sokan használják majd az új bicikliutat annak ellenére, hogy a Pécs–Orfű táv nem kis kihívás
[/caption]

----------------------------------------------------------------------------
Az épülő kerékpárút nem éppen bizalomgerjesztő állapotáról szeptemberben több ovasónk is küldött fotókat, mi pedig a helyszínen készítettünk videót.
----------------------------------------------------------------------------

Ott azonban, ahol az orfűi autóutat egy szintben keresztezi a gyalogos és bicikliút, nagyon kell figyelniük a két- és a négykeréken érkezőknek is. A polgármester arra emlékeztetett, hogy a terveket tizenöt éve választotta ki a lakosság négy lehetőség közül, és egyikben sem szerepelt híd.

Az tehát, hogy most nincs lehetőség egy biciklis híd megépítésére – több tízmillió forintba kerülne –, az akkori tervezők, és a mostani pályázati előkészítés számlájára írható. A helyzetet úgy oldották meg, hogy lemarták a domboldalt, és valamelyest módosítottak a nyomvonalon, jelentősen megnövelve a szakasz beláthatóságát. Ez viszont azt is jelenti, hogy a fenntartónak, a Pécs–Orfű Kft.-nek ügyelnie kell e rész folyamatos karbantartására.

Alapkőletétel a Pécs-Pellérd kerékpárúton

Pénteken helyezték el a Pécs és Pellérd közötti, már épülő kerékpárút alapkövét. Tajti Zoltán, Pellérd új polgármestere elmondta, a Kertvárosba vezető három kilométeres út a munkába járást, és a szabadidős kerékpározást is segíti majd, s remélik, elkészülnek vele 2011 tavaszára. Pellérd uniós fejlesztési pénzből, 130 milliós támogatással, 23 milliós önrésszel építi a kerékpárutat, míg Pécs egy 800 méteres szakaszt vállalt.

Behajtani tilos: néhol bringával már lehet

A pécsi biciklis érdekvédők és a városvezetés megállapodást tervez, ami segíthetné a kelet–nyugati irányú zavartalan kerékpáros közlekedést. A bringások ugyanis az új KRESZ szerint januártól behajthatnak ellenkező irányból is az egyirányú utcákba, ha ezt kiegészítő táblával lehetővé tették. Pécsett jelenleg még kevés az ilyen kiegészítő tábla, és nőtt a csillapított forgalmú övezet nagysága is, ami nehezíti a kerékpárosok dolgát.
A Széchenyi tér behajtani tilos tábláit már kiegészítették a megfelelő jelzésekkel, így a bringások itt már áthajthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!