Közélet

2006.11.13. 18:29

Benzinkút és gyorsétterem az EKF-centrumban

Pécs | Az EU Miniszterek Tanácsának döntésével héfőn került pont a 2010-es Kulturális Fővárosok jelölési folyamatának végére. Hivatalosan ugyanis ezen a napon kapta meg Essen, Isztambul és Pécs Brüsszeltől az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Cseri László (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="476"] A 48-as tér és a Balokányliget közötti területen kap helyet az EKF két kulcsprojektje: a Tudásközpont, valamint a koncert- és konferenciaterem (fotó: Hámori Gábor)
[/caption]„A tett halála az okoskodás” – idézte Lucifert Az ember tragédiájából Kunszt Márta, a kulturális bizottság elnöke legutóbbi pécsi közgyűlési felszólalását indítva. Mindez annak kapcsán hangzott el, hogy építészek új megoldást javasoltak az EKF két kulcsprojektjével összefüggésben. Felvetették, hogy ugyanarra az ingatlanra, a PEAC pályára épüljön meg egyetlen tömbként a hangversenyterem és a Tudásközpont. Ez a megoldás az előnyei mellett négy-hat hét csúszást eredményezne. Kunszt Márta szerint viszont nincs helye további késedelemnek, ugyanis 2010 januárjában újévi koncertre várnák a nagyközönséget az új létesítményben. Globális városi és közösségi szempontok alapján kell dönteni, érvelt, nem pedig szakmaiak szerint.
A hangversenyterem helyszínének kijelölése másfél éve húzódik, s ez idő alatt Kunszt Márta töltötte be az EKF-ért felelős alpolgármesteri tisztet.
– A mostani körülbelül egyhónapos csúszás már nem oszt, nem szoroz – véli Dévényi Sándor képviselő, Kossuth-díjas építész – de igen komoly előnyökkel bírna az új elképzelés megvalósítása. Az egyetem ugyanis nagy erőkkel szállna be a Tudásközpont létrehozásába, s számára azért lenne előnyös a PEAC pálya, mert szándékában áll egy keleti campus létrehozása, s még az egyetem vezetése is a 48-as téri épületegyüttesbe szeretne beköltözni.
A PEAC pálya területe az építész szerint elég nagy ahhoz, hogy ott a Tudásközpont és a hangversenyterem egyetlen hangsúlyos tömbben nyerhessen elhelyezést, amely így nyilvánvalóan, egy telken, egy kivitelezővel, egy pályázattal olcsóbb is, mint külön-külön. Az ily módon kialakított tömb 13 milliárdba kerülne, és az előírások szerint ennek 10 százalékát, 1,3 milliárdot lehetne telekvásárlásra fordítani. Ráadásul a hangversenytermet ebben a változatban nem zavaró B52-es tömb lebontására nem kellene 890 milliót felhasználni, mert az vállalkozásba adva felújítható – érvelt Dévényi. Akadna tehát megfelelő mennyiségű pénz arra, hogy érdemi tárgyalásokat lehessen folytatni a Penny Market-Shell-McDrive ingatlanok tulajdonosaival a kisajátításról. Az építészeti szempontból értéktelen, ráadásul egy új kulturális központhoz méltatlan épületegyüttes eltávolítása nélkül nem lehet elfogadható környezetet kialakítani ezen a területen, míg ezek szanálásával hatalmas városi köztér alakulhatna ki.
– Komoly esélyek mutatkoznak arra, hogy forrás szerezhető a 6-os út 48-as téri csomópontjában a közlekedés föld alá viteléhez – tette hozzá a közgyűlési vitában Bretter Zoltán képviselő. – Ebben az esetben pedig a köztér zavartalan zöld területté válhatna.
Gonda Tibor alpolgármester szerint már a napokban kiírhatják a koncertterem pályázatát a Balokány területére, a PEAC pálya esetében viszont új pályázati kiírásra, nemzetközi zsűrire és minőségbiztosítási eljárásra lenne szükség, márpedig az idő vészesen halad. Ennek elkerülése érdekében valószínűsíthető, mondta az alpolgármester, hogy 2010-re a Penny Market-Shell-McDrive együttes ott marad, ahol ma is áll. Ez pedig már több mint valószínű, hiszen a képviselő-testület úgy döntött, hogy a PEAC pályára csak a Tudásközpont építhető.
Sok a bizonytalanság az EKF többi kulcsprojektje körül. A Papnövelde utca 5. alá tervezett Nagy Kiállítótér megépítését a műemlékvédelem nem engedélyezi, részint azért, mert az egykori megyeháza udvarában álló melléképület lebontásához nem járul hozzá. Részint azért, mert a műemléki környezetet veszélyeztetné az udvarban több emeletnyi mélységbe lesüllyeszetni kívánt épület kivitelezése, hiszen tömör sziklát kellene robbantásos vagy réseléses technikával kibányászni. A Zsolnay Kulturális Negyedben elhelyezendő különböző funkciókról pedig még a szakmai viták sem zajlottak le.

Művészeti igazgató: érvénytelenítik a pályázatot?

Egyelőre csend övezi a művészeti igazgató kinevezésének kérdéskörét. A választások előtt a képviselők az új testület hatáskörébe utalták a döntést a pályázaton állva maradt három jelölt esetében, de határozati javaslat még nem körvonalazódott velük kapcsolatban.

Információnk szerint érvényteleníteni kívánják a pályázatot, s a nélkül neveznének ki művészeti igazgatót. Nem hivatalosan több lehetséges név is felmerült már a politikusok körében.

Szóba került Kishegyi Viktória, aki a Stuttgarti Magyar Intézetet vezette egy időben, Csúri Károly, szegedi irodalomtörténész, Gáspárik Attila, a Romániai Országos Audiovizuális Tanács alelnöke. De igen erős esélyesnek tartják Zimányi Zsófiát, a Tavaszi Fesztivál igazgatónőjét és Vass Lajost, az Operaház miniszteri biztosát, aki sikertelen polgármester-jelölt volt Szolnok városában.

Időközben lejárt az építészeti igazgatói pályázat határideje is. Egyetlen jelölt adta be anyagát, de úgy tudjuk, ilyen posztot az önkormányzat mégsem akar létrehozni mondván, van a városnak főépítésze.

A Balokány helyszíne politikai döntés eredménye

A Nemzeti Hangversenyterem tervezője, Zoboki Gábor 2005 februárjában egy hivatalos bejáráson a Balokány teniszpályáit hangversenyterem elhelyezésére alkalmatlannak találta. 2005 áprilisában tanácskozott a városházán a kulturális és a városfejlesztési bizottság szakértőkkel kibővített ülésen a koncertterem elhelyezéséről. A vita a tíz szóba került ingatlanról azonban formálisnak bizonyult, hiszen már az ülés elején kiderült, hogy néhány órával korábban az MSZP-frakció döntést hozott: a koncertterem csak a Balokányban épülhet fel.

2005 május elején a hangversenyterem témakörében megrendezett építész tanácskozás résztvevői a Balokánnyal kapcsolatban leszögezték, hogy a környezetet a 48-as tértől a teniszpályákig rendezni kell, vagyis szanálásra vár a Penny Market-Shell-McDrive együttese.

Dévényi Sándor 2005 májusában a következőket mondta lapunknak: a Balokány alkalmatlan hangversenyterem építésére, környékének rendbetétele irreális álom, ennek hiányában viszont a létesítmény a senki földjére épül.

Az önkormányzat nem tudta tartani a határidőket

A nyáron sajtótájékoztatón jelentette be a város, hogy az öt kulcsprojekt közül négyet – hangversenyterem, Zsolnay negyed, Nagy Kiállítótér, Tudásközpont – egy nagyprojektként adnak be Brüsszelbe 2007 őszén, amikor a tervek készültsége eléri az építési engedélyezés szintjét. Mindezt Merza Péter, a Pécs Fejlesztési Kft. ügyvezetője állította, s tette hozzá: ez idő alatt lezajlik az engedélyezési eljárás, s a beruházások 2008 elején elkezdődhetnek.

A sajtó számára kiosztott ütemterv szerint szeptemberben kellett volna meghirdetni a koncertterem tervpályázatát, októberben pedig a Tudásközpontét és a Nagy Kiállítóterét. Ugyancsak októberre jelzi az ütemterv a művészeti és az építészeti igazgató kinevezését. Novemberben kellene nyílt közbeszerzési eljárást meghirdetni a fejlesztési projektdokumentációk elkészítésére és a műszaki tanácsadói feladatokra.

Azt is bejelentette a város, hogy rendszeresen tájékoztatják a közvéleményt az EKF előrehaladásának lépcsőfokairól. A fentiek közül azonban semmi sem valósult meg.

Információnk szerint érvényteleníteni kívánják a pályázatot, s a nélkül neveznének ki művészeti igazgatót. Nem hivatalosan több lehetséges név is felmerült már a politikusok körében.

Szóba került Kishegyi Viktória, aki a Stuttgarti Magyar Intézetet vezette egy időben, Csúri Károly, szegedi irodalomtörténész, Gáspárik Attila, a Romániai Országos Audiovizuális Tanács alelnöke. De igen erős esélyesnek tartják Zimányi Zsófiát, a Tavaszi Fesztivál igazgatónőjét és Vass Lajost, az Operaház miniszteri biztosát, aki sikertelen polgármester-jelölt volt Szolnok városában.

Időközben lejárt az építészeti igazgatói pályázat határideje is. Egyetlen jelölt adta be anyagát, de úgy tudjuk, ilyen posztot az önkormányzat mégsem akar létrehozni mondván, van a városnak főépítésze. A Balokány helyszíne politikai döntés eredménye A Nemzeti Hangversenyterem tervezője, Zoboki Gábor 2005 februárjában egy hivatalos bejáráson a Balokány teniszpályáit hangversenyterem elhelyezésére alkalmatlannak találta. 2005 áprilisában tanácskozott a városházán a kulturális és a városfejlesztési bizottság szakértőkkel kibővített ülésen a koncertterem elhelyezéséről. A vita a tíz szóba került ingatlanról azonban formálisnak bizonyult, hiszen már az ülés elején kiderült, hogy néhány órával korábban az MSZP-frakció döntést hozott: a koncertterem csak a Balokányban épülhet fel.

2005 május elején a hangversenyterem témakörében megrendezett építész tanácskozás résztvevői a Balokánnyal kapcsolatban leszögezték, hogy a környezetet a 48-as tértől a teniszpályákig rendezni kell, vagyis szanálásra vár a Penny Market-Shell-McDrive együttese.

Dévényi Sándor 2005 májusában a következőket mondta lapunknak: a Balokány alkalmatlan hangversenyterem építésére, környékének rendbetétele irreális álom, ennek hiányában viszont a létesítmény a senki földjére épül. Az önkormányzat nem tudta tartani a határidőket A nyáron sajtótájékoztatón jelentette be a város, hogy az öt kulcsprojekt közül négyet – hangversenyterem, Zsolnay negyed, Nagy Kiállítótér, Tudásközpont – egy nagyprojektként adnak be Brüsszelbe 2007 őszén, amikor a tervek készültsége eléri az építési engedélyezés szintjét. Mindezt Merza Péter, a Pécs Fejlesztési Kft. ügyvezetője állította, s tette hozzá: ez idő alatt lezajlik az engedélyezési eljárás, s a beruházások 2008 elején elkezdődhetnek.

A sajtó számára kiosztott ütemterv szerint szeptemberben kellett volna meghirdetni a koncertterem tervpályázatát, októberben pedig a Tudásközpontét és a Nagy Kiállítóterét. Ugyancsak októberre jelzi az ütemterv a művészeti és az építészeti igazgató kinevezését. Novemberben kellene nyílt közbeszerzési eljárást meghirdetni a fejlesztési projektdokumentációk elkészítésére és a műszaki tanácsadói feladatokra.

Azt is bejelentette a város, hogy rendszeresen tájékoztatják a közvéleményt az EKF előrehaladásának lépcsőfokairól. A fentiek közül azonban semmi sem valósult meg. A 48-as tér és a Balokányliget közötti területen kap helyet az EKF két kulcsprojektje: a Tudásközpont, valamint a koncert- és konferenciaterem (fotó: Hámori Gábor) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!