Közélet

2010.02.02. 20:40

Betett a felújítás a belvárosi kereskedőknek

Pertársaságot alakíthatnak a pécsi Király utcai, Széchenyi téri és Felsővámház utcai kereskedők kieső bevételeik miatt.

Babos Attila

Rendkívüli ülést tartottak kedden Pécsett, a Városháza dísztermében, a képviselői padokban azonban most csak egy politikus, Hoppál Péter, Pécs belvárosának fideszes országgyűlési képviselője foglalt helyet, a várost mellette dr. Papp Judit címzetes főjegyző képviselte. Több Király utcai, Széchenyi téri és Felsővámház utcai kereskedő kért meghallgatást az EKF köztér-felújítási projektjének Pécs belvárosi területét érintő munkái kapcsán.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pertársaságot alakíthatnak a pécsi Király utcai, Széchenyi téri és Felsővámház utcai kereskedők (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Hónapok óta megközelíthetetlenek az üzletek – vannak, amelyek augusztus vége, a többség október óta. Az eredetileg 2009. december végére kitűzött végső átadási határidőt a pécsi közgyűlés – figyelembe véve a generálkivitelező IAXIS Kft. érvelését – 2010. június 23-ra módosította.

A kereskedők elsősorban azért érkeztek, hogy megtudják, milyen kártalanítási lehetőségeik lehetnek a kieső bevételeik miatt. Öt üzlet tulajdonosa nem bírta tovább, és lehúzta a rolót, de voltak többen is, akik közölték, otthoni tartalékaikat is felélték már, ha nem kapnak azonnali segítséget, legfeljebb néhány hétig működhetnek, pedig évek óta bérlők.

Ötven-nyolcvan százalék kiesést mindenki elkönyvelt, ráadásul a november-december a kereskedelemben az éves bevétel 40 százalékát adja rendre. Mások azt mondták, lehet, hogy kihúzzák még valahogyan, de közben apeh- és tb-tartozásokat halmoztak fel, pályázatoktól így mindenképpen elesnek. Végül abban maradtak, hogy a Kereskedelmi Kamara szakmai segítsége mellett pertársaságot alakítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!