Közélet

2007.05.05. 12:03

Bíróságon a 6-os út engedélye

Paks-Pécs | A paksi önkormányzat bíróságon támadta meg az M6/M56-os út környezetvédelmi engedélyét, miután szerintük elkerülő út hiányában óriási forgalom zúdulna a városra. Az építtetők úgy vélik, a lépés miatt csúszhat a beruházás. A város polgármestere visszautasítja a vádakat, szerinte nyáron lezárul a per.

Máté Balázs (DN)

Össztűz zúdult a fideszes többségű paksi önkormányzatra, miután a szocialisták helyi szervezetének csütörtöki rendezvényén felmerült, hogy a település „akadékoskodása” miatt akár éveket is csúszhat az új 6-os út építése Dunaújváros és Szekszárd között. Mint ismert, a teljes, Pécsig vezető pályát 2010-re ígéri a szaktárca.

A Tolna megyei város és a beruházók között immár 2004 óta folyó vita tétje egy négy kilométer hosszú – a tervekben nem szereplő – elkerülő út megépítése. A paksi önkormányzat azzal érvel, hogy a mintegy kétmilliárd forintba kerülő út hiányában óriási forgalom zúdul majd az óvárosra. Szándékaik érvényesítése érdekében az út környezetvédelmi engedélyét a bíróságon is megtámadták. Az eljárás még tart, annak végéig pedig nem adható ki az építési engedély a szakaszra.

Az autópályák és gyorsforgalmi utak építését irányító állami részvénytársaság, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. igazgatóhelyettese, Szilágyi András azzal érvelt a szóban forgó rendezvényen, hogy az elkerülő nem az autópálya-beruházás része, s a vita miatt késhet a program megvalósítása is.

Merőben másképp látja a kialakult helyzetet Hajdú János, Paks fideszes polgármestere, aki értetlenül áll az arról szóló híradások előtt, hogy miattuk csúszna az építkezés. Az előzményeket is felvillantva leszögezte, a városnak elemi érdeke, hogy végre megépüljön az új út, ennek megfelelően végig együttműködtek a tervezőkkel, kéréseiknek megfelelően módosították például a település szerkezeti tervét. Azzal viszont valóban nem értenek egyet, hogy az elkerülő nem épül meg, ezért a Fővárosi Bírósághoz fordultak. Miután ott elutasították a keresetüket, a Legfelsőbb Bíróság elé vitték az ügyet. Hajdú János szerint nyáron megszületik a jogerős döntés, amellyel így vagy úgy, de véget ér a pereskedés. Ebből következően úgy véli, szó sincs arról, hogy miattuk csúszna az építkezés. A polgármester felvetette: talán azért akarják bűnbaknak beállítani a jobboldali vezetésű várost, hogy ezzel palástolják az építtetők a beruházás körüli bizonytalanságokat.

„A lecsupaszított tervek fapadossá tehetik az utat”

Dr. Hargitai János, a baranyai önkormányzat elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbi elképzelésektől eltérően tudomása szerint az út egyes baranyai csomópontjai, illetve a forgalmat arra ráhordó egyes utak nem épülnek meg. Többek között szerinte már nincs szó a Mohácsot a Szajk térségében lévő csomóponttal összekötő kétszer kétsávos útról, és a Himesháza térségében tervezett kereszteződés sem épül meg. Ez azért is érintheti érzékenyen a térséget, mert ezzel a Mohács és Pécsvárad között távlati tervekben szereplő, újonnan építendő út a 6-osról szinte megközelíthetetlen lenne. A politikus úgy tudja, a Lothárd közelébe tervezett csomópont sem biztos, hogy megépül.

A koncessziós kiírásnak még nem része a Bóly és az országhatár között vezető szakasz, de Hargitai János tudomása szerint annak esetében is felmerült a villányi csomópont, valamint egy Bólyt elkerülő rész elhagyása. Úgy véli, a lecsupaszított tervek fapadossá tehetik az új utat, amely így elválasztja, s nem összeköti a településeket, ezért egyeztetéseket kezdeményez Kóka János közlekedési miniszterrel.

A koncessziós kiírásnak még nem része a Bóly és az országhatár között vezető szakasz, de Hargitai János tudomása szerint annak esetében is felmerült a villányi csomópont, valamint egy Bólyt elkerülő rész elhagyása. Úgy véli, a lecsupaszított tervek fapadossá tehetik az új utat, amely így elválasztja, s nem összeköti a településeket, ezért egyeztetéseket kezdeményez Kóka János közlekedési miniszterrel. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!