tilalom

2019.08.18. 11:30

Bírság járhat annak, aki közterületen fogyaszt alkoholt

Boltok előtt, parkokban és közterületen fogyasztanak alkoholt kisebb-nagyobb csoportok – erre panaszkodott nemrégiben több olvasónk is. Az ellenőrzések folyamatosak, ezért egyre ritkábbak ezek az események.

Mészáros Rita

Forrás: Shutterstock

– Pados leülőhelyeket alakítottak ki Pécsen, a Melinda utcai élelmiszerbolt mellett található dohánybolt előtt – írta nemrégiben egyik olvasónk. – A terület azonban úgy működik, mint egy kocsma. Megveszik az emberek a dohányboltban az alkoholt, majd kiülnek, hogy ott fogyasszák el.

Több olvasónk is hasonlóról számolt be. Van, ahol a játszóterekre, köztéri padokra telepednek le kisebb-nagyobb csoportok, és ott italoznak. Az önkormányzati rendeletek értelmében azonban Pécs közterületein tilos a szeszesital-fogyasztás, akit mégis rajtakapnak, azt akár meg is bírságolhatják.

– Naponta ellenőriznek munkatársaink a közterületen történő italozás visszaszorítása érdekében – tudtuk meg a Pécsi Közterület-felügyelettől. – Ennek köszönhetően a korábban sűrűbben előforduló, visszatérő jelenség egyre ritkább. A tapasztalatok azt mutatják, hogy főként kisboltok környezetében folyik italozás.

A közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében a közterület-felügyelet az elmúlt években közös szolgálatot is indított a rendőrséggel. A felügyelők és a járőrök városszerte jelen vannak, az ünnepi időszakokban és hétvégente ráadásul megerősített szolgálatban.

Ha olyan embert látnak, aki a tiltás ellenére is szeszes italt fogyaszt, azt a közterület-felügyelők első körben figyelmeztetik, de ismétlődés esetén bírságok kiszabására és feljelentésekre is sor kerül. Ahogy a Pécsi Közterület-felügyelettől megtudtuk, az elmúlt években már több esetben bírságoltak.

Az olvasói jelzések alapján a probléma Pécs több pontján is jelen van. Volt, aki a Nagy Imre útnál látott hasonlót, más a Szigeti utat vagy a Mecsek áruház előtti teret említette. A jelenség azonban nemcsak Pécsen tapasztalható olvasóink szerint, hanem például Harkányban vagy Szentlőrincen is.

A nagyvárosokra jellemző a tiltás

A közterület-felügyelet helyszíni bírságot szabhat ki, illetve a hatósági főosztály ellenőrzést folytathat le azzal az üzlettulajdonossal szemben, aki megszegi a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó tilalmat. Szabálysértést követnek el azok is, akik vendéglátóhelyen tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt szeszes itallal szolgálnak ki, közterületen vagy nyilvános helyen fiatalkorút szándékosan lerészegítenek, vagy szemmel láthatóan részeg állapotban lévő személyt szeszes itallal szolgálnak ki.

A közterületen történő alkoholfogyasztást több településen is helyi rendeletekkel próbálják szabályozni. A nagyvárosokban ez már szinte megszokott dolog, de nemrégiben például Nagykozárban is önkormányzati rendeletet hoztak arról, hogy tilos alkoholt fogyasztani a közintézmények ötvenméteres körzetében, és a szeszes italt árusító kisboltoknál. Ezalól kivételt képeznek a rendezvények és szilveszter napja, 14–06 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!