Közélet

2011.03.20. 19:36

Bírság vagy rendszám - ez itt a kérdés

Szabó Máté ombudsman jelentésében kifogásokat fogalmazott meg többek között a gyorshajtásért is járó közigazgatási bírságok behajtásának jogszabályi hátterével, különösen azzal kapcsolatban, hogy nem fizetés esetén ki is vonhatják a tulajdonos járművét a forgalomból.

M. B. (Dunántúli Napló)

Mint ismeretes, a - például gyorshajtásért kirótt - közigazgatási bírsággal sújtott autósok járműveit január elsejét követően akár ki is vonhatják a forgalomból, ha nem fizetnek határidőig. Szabó Máté ombudsman aggályait fejezte ki a változással kapcsolatban. „A súlyos jogkövetkezményekkel járó intézkedés jogi és szakmai indokai - az azonnali pénzbehajtás érdekén túl - nem világosak” – fogalmazott jelentésében. Az állampolgári jogok biztosa kiemelte, az intézkedés végrehajtásra, például a határidejére vonatkozó szabályok hiányoznak, ezért sérül az érintettek tisztességes eljáráshoz, és jogorvoslathoz való joga.

A visszásságok orvoslása érdekében az ombudsman felkérte az illetékes minisztereket a törvényi szabályozás teljes felülvizsgálatára. A biztos kezdeményezte az országos rendőrfőkapitánynál, intézkedjen, hogy a gépjármű üzembentartóját a szabályszegés elkövetésétől számított nyolc napon belül értesítsék az eljárás megindításáról, a mentesülés lehetőségéről.

A jelentésre a Belügyminisztérium közleményben reagált, azt írták, a törvényi határidőn, azaz hatvan napon belül kialakítják azzal kapcsolatos álláspontjukat.

-------------------------------------------------------------------------
Ön szerint indokolt a bírságok behajtásának szigorítása? Szavazzon a középső hasábban!
-------------------------------------------------------------------------

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Itt a végállomás, lekerül a rendszám – ha valaki nem fizeti be a kirótt bírságot, könnyen így járhat (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A Dunántúli Napló értesülése szerint Baranyában még nem indult a nem fizető autósokkal szemben járművük forgalomból történő kivonását kezdeményező eljárás. Ennek azonban egyik magyarázata az lehet, hogy a szabályozás szerint kilencven napja van a hatóságnak a szabályszegéstől számítva a bírság kiszabására, és a tapasztalatok szerint közel ennyi ideig valóban el is tart az eljárás.

Amiért még járhat

Ugyan a legtöbb esetben, és legnagyobb összegben a megengedett legnagyobb sebesség túllépése miatt szab ki közigazgatási bírságot a hatóság, azonban az úgynevezett objektív felelősség elve alapján más szabályszegések miatt is alkalmazható. Ebbe a kategóriába tartozik a tilos jelzés ellenére való áthaladás a vasúti átjárón, a „villanyrendőr” jelzéseinek figyelmen kívül hagyása. Közigazgatási bírság járhat a tiltott helyen való várakozásért, megállásért, a behajtási tilalom megszegéséért is.

Milliárdokat jelent

Tavaly összesen 21,5 milliárd forint összegű közigazgatási bírságot kellett befizetniük az autósoknak, 2009-ben 15,1 milliárdot. 2010-ben országszerte több mint 630 ezer esetben róttak ki közigazgatási bírságot gyorshajtás miatt, Baranyában 17 ezer szabálytalan sofőrt mértek be. A megyére vonatkozó 2010-es adat nem áll rendelkezésre, 2009-ben több mint nyolcszázmilliót fizettek be a sofőrök, az esetek csaknem kétharmadában gyorshajtás miatt, ami majdnem harmincezer sebességtúllépést jelentett.

Nyolc napot késhetünk

Az elsőfokú határozat ellen belül fellebbezhetnek az érintettek, ha sérelmesnek tartják a bírságot. A döntés jogerőre emelkedését követően – 2200 forint illeték befizetésével – csak halasztott fizetés kérelmezhető, részletfizetés vagy méltányosság nem. Ennek elutasítását követően, ha a határidőre nem fizetik ki a bírságot, a módosított jogszabályok szerint nyolc nap múltán kezdeményezi a hatóság a jármű forgalomból való kivonását. Az eljárás csak azzal állítható le, ha kiegyenlíti az adós a tartozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!